Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 3. 2018,
12.49

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

NKBM banka pranje denarja Banka Slovenije

Sreda, 14. 3. 2018, 12.49

6 let, 1 mesec

Inšpektorja: NKBM odpovedala pri preprečevanju pranja denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
NKBM | Foto Marko Vanovšek

Foto: Marko Vanovšek

Preiskovalna parlamentarna komisija, ki je pod drobnogled vzela največji slovenski banki zaradi sumov pranja denarja, danes nadaljuje delo. Inšpektorja na Banki Sloveniji, pristojna za to področje, sta dejala, da sta bila presenečena nad številnimi primeri italijanske tipologije pranja denarja v Novi KBM. Menita, da je banka pri tem odpovedala.

Banka Slovenije je novembra in decembra 2014 opravila pregled Nove KBM na področju preprečevanja pranja denarja in pri tem ugotovila številne kršitve, je pojasnil inšpektor pri Banki Slovenije Žarko Gorenjc, ki je odgovoren za področje preprečevanja pranja denarja.

Inšpektor: NKBM odpovedala pri preprečevanju pranja denarja

Presenetilo ga je predvsem veliko število primerov tako imenovane italijanske tipologije, ko so Italijani odpirali račune v slovenskih bankah in nanje dobivali visoke prilive iz Italije ter nato dvigovali gotovino.

Banka je po ugotovljenih nepravilnostih v nekaterih primerih zapirala domnevno sporne račune in zaostrila pogoje poslovanja. Vendar pa je imela pred tem, kot je izpostavil inšpektor, Nova KBM "slab sistem za preprečevanje pranja denarja in je v tem primeru odpovedala".

Banka Slovenije je v Novi KBM leta 2014 ugotovila sistemske pomanjkljivosti, med drugim ni bil ustrezen sistem notranjih kontrol. V ponovnem pregledu so ugotovili, da so določene pomanjkljivosti odpravili, težave pa so ostale pri sistemu notranjih kontrol.

"Stopnjevali smo naše ukrepe, banki smo naložili dodatne ukrepe," je dejal Gorenjc, ki je prepričan, da je sistem nadzora nad bankami v Sloveniji dober.

"Prvi primer, ko nam je banka nekaj prikrivala"

Predsednika preiskovalne komisije Janija Möderndorferja je zanimalo, zakaj banka potrebuje toliko časa, da odpravi pomanjkljivosti. Gorenjc je med morebitnimi razlogi navedel, da gre za veliko sistemsko banko, ki se je priključila k drugi banki, spremenjeno je bilo tudi njeno organizacijsko delovanje.

Dodal je, da na Banki Slovenije poteka tudi prekrškovni postopek zaradi teh primerov, o podrobnostih pa ni hotel govoriti, saj ta postopek vodi pravni oddelek. "In prav ta postopek ugotavlja osebno odgovornost," je pojasnil Möderndorferju in dodal, da ne želi ugibati, kdo je odgovoren za nastale razmere.

Z Gorenjcem je nadzor opravila inšpektorica Jelena Miloševič, ki je danes presodila, da je šlo pri Novi KBM za specifičen primer, saj je bil to prvi primer na Banki Slovenije, ko jim je banka "nekaj prikrivala" in so potrebovali poročila pooblaščenca za preprečevanje pranja denarja.

Hauca iz zdravstvenih razlogov ni bilo na zaslišanje

Italijansko tipologijo so sicer zasledili v vseh bankah, vendar so banke izvajale ustrezne postopke, v Novi KBM pa so pri tem odpovedali. "Pričakovali bi, da se bodo nepravilnosti hitreje odpravljale. Vendar pa je treba pri tem upoštevati tudi velikost banke," je pojasnila Miloševičeva.

Banka Slovenije je kot nadzornik po njenem mnenju zelo zahtevna, banka pa je zdaj precej bolj odzivna, zato meni, da bo izpolnila naložene aktivnosti. "Uprava se zaveda, kaj mora storiti," je poudarila inšpektorica.

Preiskovalna komisija je na današnjo sejo povabila pet prič, med drugim nekdanjega predsednika uprave Nove KBM Aleša Hauca, ki je banko vodil od marca 2012 do konca februarja 2015, a se je ta zaradi zdravstvenih razlogov opravičil.

Ne spreglejte