Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 2. 2015,
13.16

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Modra zavarovalnica varčevanje advertorial

Sreda, 4. 2. 2015, 13.16

2 meseca, 1 teden

Imate radi svoj mir? Zaupajte skladu življenjskega cikla.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Konec lanskega leta je na področje varčevanja za dodatno pokojnino prišla novost, ki jo je kot prva (in za zdaj edina) uvedla Modra zavarovalnica.

Posameznikom omogoča varčevanje za dodatno pokojnino v Modrem krovnem pokojninskem skladu, t. i. skladu življenjskega cikla.

Nova oblika varčevanja nadgrajuje dosedanjo ureditev dodatnega pokojninskega zavarovanja in se prilagaja posamezniku. Doseganje potencialno višjih donosov na vložena sredstva in možnost izbire sta le dve izmed prednosti, ki jih ponuja sklad življenjskega cikla.

V preteklem tednu smo pisali o prvi prednosti Modrega krovnega pokojninskega sklada, torej o potencialno višjih donosih, ki vam jih sklad življenjskega cikla omogoča, danes pa se bomo posvetili drugi prednosti, možnosti izbire.

Varčevalec lahko sam odloča, kje bo varčeval

Varčevanje v skladu življenjskega cikla pa varčevalcu kljub vsemu ne predpisuje podsklada, v katerem mora ta varčevati, temveč mu ponuja možnost izbire.

Ne glede na starost se torej varčevalec lahko sam odloča, kje bo varčeval, njegova odločitev pa je v veliki meri odvisna tudi od nagnjenosti k tveganju.

Edina omejitev, ki jo sklad življenjskega cikla postavlja, je starost varčevalca, saj gre v osnovi za varčevanje, namenjeno dodatni pokojnini.

Zato želimo v letih pred upokojitvijo zagotoviti, da so vaši prihranki na varnem.

Enkrat letno brezplačen prehod v drug podsklad

Enkrat letno ima varčevalec pravico do brezplačnega prehoda v drug podsklad, ki mu je glede na starost dostopen. Tako je omogočena večja fleksibilnost, predvsem pa tovrstno varčevanje upošteva posameznikov odnos do tveganja v nekem določenem obdobju.

Najbolj optimalna izbira je avtopilot

Večina varčevalcev je pri investiranju pasivnih in nima ustreznega finančnega znanja, da bi sami izbirali naložbeno politiko oziroma podsklade, zato je priporočljivo, da sledite naložbeni strategiji življenjskega cikla. Prehode med podskladi naj izvaja upravljavec – Modra zavarovalnica.

Ko dosežete mejno starost prehoda v manj tvegan podsklad, se vaša nova vplačila avtomatično preusmerijo.

Vaša do tedaj zbrana sredstva se prenesejo v naslednji podsklad najpozneje v treh letih. Prenos sredstev upravljavci naredijo v trenutku, ko s skrbnostjo strokovnjaka presodijo, da je to za vas najugodnejše. Lahko pa trenutek prenosa izberete in zahtevate tudi sami.

Ne spreglejte