Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2016,
12.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ljubljana Zavarovalnica Triglav

Petek, 22. 1. 2016, 12.05

7 let, 2 meseca

Ikea prihaja: kdo si lahko obeta švedske milijone?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Švedska Ikea je podpisala pogodbo o nakupu zemljišča v ljubljanskem BTC, kjer bo gradila trgovski center. Gradbinec SGP Pomgrad nam je potrdil, da pogovori za posle že potekajo.

Ikea je kupila približno 84 tisoč kvadratnih metrov zemljišča, od tega dobrih 53 tisoč kvadratov od Skupine Triglav. Tej so odšteli 16 milijonov evrov brez DDV.

Predpogodba med zavarovalnico in Ikeo je bila sklenjena že marca lani, a je bilo v njej zapisanih nekaj odložnih pogojev. Glavni je bil sprememba prostorskega načrta Mestne občine Ljubljana, ki so jo ljubljanski mestni svetniki potrdili na seji konec novembra. S tem so odprli pot za sklenitev pogodbe o prodaji in ureditvi zemljišča na območju trgovskega centra BTC.

Gradili bi čim prej, odprtje čez dve leti? V Ikei so v preteklih mesecih večkrat poudarili, da bi radi z gradnjo začeli takoj, ko bo to mogoče. Če bo vse teklo po načrtih, bi se to lahko zgodilo že v letu 2017, gradnja trgovskega centra pa naj bi trajala okrog leto dni.

Naložba, vredna 80 milijonov evrov, naj bi prinesla okoli 300 delovnih mest.

Šef SGP Pomgrad: Smo v stiku z Ikeo. Ikeina naložba je tudi velika priložnost za slovenska podjetja, v prvem koraku seveda predvsem za gradbince. Šef enega največjih gradbenih podjetij SGP Pomgrad Igor Banič potrjuje, da je to poleg nekaterih infrastrukturnih projektov ena največjih priložnosti v prihodnjih letih. "Lani smo imeli preliminarne pogovore z Ikeo, v okviru katerih so preverjali boniteto podjetja, kar je osnova za začetek postopka izbire ponudnikov," pravi Banič. Kdaj bo Ikea objavila razpis oziroma izbirala ponudnike, ne ve, glede na časovnico – gradnja naj bi se začela prihodnje leto – pa bi se to moralo zgoditi kmalu, pravi. "Za nas je to vsekakor priložnost, saj imamo močan del proizvodnje armiranih betonskih konstrukcij, zavedamo pa se, da je zanimanje s strani gradbincev doma in v regiji veliko," pristavlja Banič. Šef GH Holdinga: Priložnost je, a za zdaj se ne pogovarjamo GH Holding je še en gradbinec, ki v zadnjih letih pobira večje gradbene posle. Lastnik Blaž Miklavčič pravi, da za zdaj niso bili v stiku z vlagateljem, da pa je Ikein projekt gotovo velika priložnost za slovensko gradbeništvo. Kaj pa za njihovo podjetje? "O tem je prenagljeno govoriti, saj še ne poznamo projektov in zahtev naročnika," pravi Miklavčič.

Pogled na zemljišče, na katerem bo zrasla Ikeina trgovina

GZS: Slovenci bodo denar trošili v domovini

Kaj pa industrija? Po mnenju izvršnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Gorana Novkovića lahko prihod Ikee v Ljubljano za slovensko pohištveno industrijo pomeni večjo konkurenco, saj razmeroma malo naših pohištvenih podjetij dela za Ikeo.

"Se pa postavlja vprašanje, ali so kupci večine naših pohištvenih podjetij sploh potencialni kupci izdelkov, ki so naprodaj v Ikei, saj gre za drugačne segmente pohištva in želja porabnikov," pravi Novković.

Po drugi strani pa bo, kot pravi, pozitiven učinek na javne finance, saj bodo kupci namesto v sosednjih državah trošili v Sloveniji. "To pa pomeni, da bo Slovenija prejela več davka na dodano vrednost. Ta del slovenske kupne moči zdaj roma v Gradec, Celovec, Zagreb ali Gorico," ugotavlja Novković.

Neto učinek na slovensko gospodarstvo bo pozitiven, končuje sogovornik.

OZS: Ikea ni neposredna konkurenca obrtnikom

Na Obrtni zbornici Slovenije pa bistvenih sprememb ne pričakujejo, saj je, kot pravijo, Ikea že prisotna v več mestih sosednjih držav, blizu meje.

"Naši obrtniki in podjetniki izdelujejo izdelke visoke kakovosti in z veliko dodano vrednostjo, zato jim Ikea ne predstavlja neposredne konkurence," so odgovorili na vprašanje, kakšne priložnosti prinaša prihod Ikee.

Zagrebška Ikea v prvem letu ustvarila 70 milijonov evrov prometa Trgovski center Ikee v Zagrebu je v prvem letu poslovanja ustvaril 70,5 milijona evrov prometa. V tem času je nakupovalni center obiskalo skoraj dva milijona obiskovalcev, od tega jih je bilo približno 50 tisoč iz Slovenije. Pred leti je bila podana ocena, da Slovenci v Ikeinih trgovinah v Avstriji in Italiji potrošimo od 60 do 70 milijonov evrov letno.

Ne spreglejte