Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2016,
21.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

ICIJ Bahami Neeli Kroes

Sreda, 21. 9. 2016, 21.51

6 let, 6 mesecev

ICIJ objavil nove dokumente iz davčnih oaz, tokrat z Bahamov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Bahami | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je danes objavil nove dokumente o tajnih računih v davčnih oazah. Po razkritju imetnikov tajnih računov in slamnatih podjetij v Panami so danes razkrili tudi informacije o imetnikih tajnih računov na Bahamih. Med njimi je tudi nekdanja ugledna evropska komisarka iz Nizozemske Neeli Kroes.

Kroesova, ki je bila evropska komisarka za konkurenco v letih od 2004 do 2010 in tako tudi ena glavnih bork proti nezakonitim poslovnim praksam, je bila od leta 2000 do 2009 tudi direktorica podjetja Mint s sedežem na Bahamih, tega pa ni razkrila in prijavila ne Evropski komisiji ne javnosti, je na svoji spletni strani objavil ICIJ

Kroesova je potrdila, da svoje povezave s tem podjetjem ni nikoli razkrila javnosti. Prek odvetnika pa je ICIJ zatrdila, da to podjetje ni bilo nikoli operativno, da pa ga zaradi upravne napake ni izbrisala iz registra.

Podjetje je sicer ustanovil njen jordanski poslovni prijatelj, da bi preveril, ali bi lahko prevzel delež zdaj že propadlega ameriškega energetskega velikana Enron. Ker do posla ni prišlo, tudi njeno sodelovanje ni bilo potrebno. Ko je leta 2009 ugotovila, da je njeno ime še vedno v registru, je "to napako popravila".

Evropska komisarka Neeli Kroes Kroesova, ki je bila ena glavnih bork proti nezakonitim poslovnim praksam, je bila obenem tudi direktorica podjetja Mint s sedežem na Bahamih. | Foto: Reuters Evropska komisarka Neeli Kroes Kroesova, ki je bila ena glavnih bork proti nezakonitim poslovnim praksam, je bila obenem tudi direktorica podjetja Mint s sedežem na Bahamih. Foto: Reuters

Konzorcij ICIJ je z današnjo objavo dosjeju o imetnikih tajnih računov v davčnih oazah dodal dokumente o več kot 175 tisoč podjetjih, registriranih na Bahamih od leta 2009 pa do letos. Podatki izvirajo od dveh ponudnikov finančnih storitev, zasebne banke v Jerseyju in registra podjetij na Bahamih. Razkrivajo načine, kako davčne oaze pomagajo pri izogibanju davkom in skrivanju bogastva, te prakse pa so z veseljem izkoriščali vladni predstavniki in njihovi družinski člani ali prijatelji iz Kitajske, Azerbajdžana, Rusije, Kanade, Pakistana, Filipinov, Tajske, Mongolije in drugih držav.

ICIJ je dokumente tudi objavil in predstavil na spletni strani offshoreleaks.org.

Ne spreglejte