Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
2. 2. 2017,
10.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Uber taksisti Zagreb Hrvaška obrtniki javni prevoz mobilna aplikacija

Četrtek, 2. 2. 2017, 10.47

6 let, 6 mesecev

Očitajo jim nelojalno konkurenco zakonitim taksistom

Hrvaška obrtniška zbornica toži Uber

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Uber | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vožnja brez licenc in spodbujanje nezakonitih prevozov potnikov so le nekateri očitki, ki jih obrtniška zbornica v imenu (predvsem zagrebških) taksistov očita hrvaški podružnici Uberja.

Hrvaška obrtniška zbornica v tožbi zahteva prepoved, kot mu pravijo, zavajajočega in nedopustnega oglaševanja Uberjevih storitev, saj naj bi šlo za avtotaksi prevoz, za katerega Uberjevi vozniki nimajo predpisanih licenc in dovoljenj.

Spodbujanje tovrstnih nezakonitih prevozov je obenem spodbujanje nelojalne konkurence, so prepričani pri hrvaški obrtniški zbornici. "Vsaka konkurenca je dobra, toda Hrvaška obrtniška zbornica ne bo stala za tistimi, ki ne spoštujejo zakonov," je med drugim povedal njen predsednik Dragutin Ranogajec.

Taksisti tožijo zaradi neenakopravnega položaja

"Zakon o prevozu v cestnem prometu narekuje enake pogoje za vse, ki opravljajo taksi prevoze," je pritrdil prvi med dubrovniškimi taksisti Božo Miletić. Hrvaški taksisti Uberju vztrajno očitajo kršitve tudi pri finančnih predpisih, saj, kot navajajo, ne plačujejo obveznosti, ki bi jih kot taksi prevozniki morali plačevati, in so šele nedavno fiskalizirali svoje poslovanje.  

Uberjev pristop cenejše storitve temelji na neplačevanju predpisanih dajatev državi, kar obrtnike in društva, ki te obveznosti redno izpolnjujejo, postavlja v enakopravni položaj, še med drugim trdijo pri Hrvaški obrtniški zbornici. Prav tako menijo, da ne glede na, kot so sporočili, nenehno spreminjanje dejavnosti poslovanja družbe Uber, še vedno gre za storitve javnega avtotaksi prevoza, ki so zakonsko močno regulirane.

Hrvaški taksisti niti med seboj nimajo poravnanih računov. | Foto: Reuters Hrvaški taksisti niti med seboj nimajo poravnanih računov. Foto: Reuters

Tudi nasilna obračunavanja

Toda hrvaški taksisti imajo neurejene račune ne le z Uberjem, temveč tudi med seboj. Prihod reške taksi družbe Cammeo v Zagreb in Split je med tamkajšnjimi taksisti prav tako sprožil ogorčenje in predvsem različno tolmačenje: medtem ko mnogi uporabniki pozdravljajo konkurenco, ki je predvsem v Zagrebu občutno pocenila cene taksi prevozov, nekateri opozarjajo na domnevno sporne poslovne prakse, kar je voda na mlin tistim "starim" taksistom, ki zagovarjajo, da je tudi Cammeo nezakonit.

Na Hrvaškem so nekateri taksisti vzeli pravico v svoje roke in z nasiljem začeli uveljavljati svoj prav. Znani so primeri velikogoriških taksistov (ti imajo koncesijo za zagrebško letališče), ki so fizično napadali Uberjeve voznike, in zagrebških, ki so lani jeseni celo zažgali avtomobil enega od Uberjevih voznikov.

V Parizu podobna tožba uspešna

Obrtniška zbornica vztraja, da so Uberjevi vozniki zgolj fizične osebe, ki niso registrirani za opravljanje taksi prevozov, nimajo opravljenih vseh preizkusov znanj in sposobnosti za opravljanje te dejavnosti, zato se tudi ne izvaja ustreznega nadzora nad brezhibnostjo vozil, s katerimi prevažajo potnike.

Pariške ulice so pogosto prizorišče protestov tamkajšnjih taksistov, ki so prav tako kot hrvaški prepričani, da jim Uber predstavlja nelojalno konkurenco. | Foto: Reuters Pariške ulice so pogosto prizorišče protestov tamkajšnjih taksistov, ki so prav tako kot hrvaški prepričani, da jim Uber predstavlja nelojalno konkurenco. Foto: Reuters

Hrvaške taksiste in obrtnike je morda opogumila razsodba pariškega sodišča, ki je Uberju naložilo plačilo 1,2 milijona evrov sindikatu taksi voznikov. Pariški taksisti so namreč sodišče prepričali, da Uberjevi vozniki v Parizu ravnajo kot javni taksi prevozniki čeprav so registrirani za zasebni najem. Tamkajšnja zakonodaja namreč narekuje, da se morajo vozila za zasebni najem po opravljenem prevozu vrniti v svoje garaže in ne smejo ostati na ulici v pričakovanju novega prevoza.

Uber sicer od svojih voznikov uradno to zahteva, a je nezadovoljnim taksistom sodišče uspelo prepričati, da ta navodila niso dovolj jasna.

Uber zavrača vse očitke

Hrvaška podružnica Uberja se je na napovedi tožbe odzvala s sporočilom, v katerem ponovno poudarjajo svoje stališče, da njihova dejavnost niso prevozniške storitve. "Težko komentiramo tožbo, ki je nismo prejeli, vendar poudarjamo, da podjetje Uber Croatia ponuja storitve marketinga in promocije, platforma Uber pa povezuje uporabnike in voznike."

Poudarili so še, da ne zaposlujejo voznikov in da nimajo svojih vozil ter da sodelujejo le z obrtniki in pravnimi osebami, ne pa s fizičnimi osebami, kot jim očitajo. "Od kar smo pred dobrim letom prišli na Hrvaško, smo ustvarili več kot tisoč novih delovnih mest in prepričali več kot 60 tisoč dejavnih uporabnikov, ki so prepoznali alternativne načine gibanja po mestu," so še povedali sebi v bran.

Ne spreglejte