Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 5. 2017,
9.17

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Hranilnica Lon

Nedelja, 21. 5. 2017, 9.17

6 let, 11 mesecev

Hranilnica Lon bi postala Lon banka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Hranilnica Lon

Vodstvo Hranilnice Lon delničarjem družbe predlaga, naj na skupščini, sklicani za 12. junij, podprejo predlog o preimenovanju v Lon banko ali skrajšano Lon. Ta sklep bi po sprejetju začel veljati konec oktobra, izhaja iz sklica skupščine.

Na skupščini bodo delničarji odločali tudi o predlogu, da se bilančni dobiček za lani v višini 29.423 evrov v celoti prenese med druge rezerve iz dobička, ter o predlogu, da se upravi in nadzornemu svetu hranilnice za lani podeli razrešnico.

Delničarji bodo odločali še o predlaganih spremembah statuta, ki bi odpravljale pomembne omejitve z vidika večjih vlagateljev in omogočile, da prednostni delničarji razreda A nato lahko ločeno glasujejo o spremembi 1.225 teh delnic v enako število navadnih rednih delnic z nominalno vrednostjo 75 evrov na delnico.

Lani 14 tisoč evrov dobička, predlani izguba

Hranilnica Lon je lani ustvarila 14 tisoč evrov dobička, medtem ko je predlani ustvarila toliko izgube. Bilančna vsota je ostala na predlanski ravni in konec lanskega leta dosegla 256,37 milijona evrov, izhaja iz lanskega poročila o poslovanju.

Kot je v njem zapisala uprava, je bilo lansko poslovanje "zaznamovano s strogimi omejitvami na področju kreditiranja, katerih namen je bilo doseganje zahtevane vrednosti količnika kapitalske ustreznosti in izpolnjevanje odredbe Banke Slovenije".

Da bi to dosegli, so lani izbirali naložbe, ki so pomenile minimalno kapitalsko obremenitev ob zagotavljanju ustreznega donosa. Prednjačile so naložbe v gospodinjstva, kjer so dosegli 8,43-odstotno rast. V primerjavi z letom prej so znižali tudi tveganju prilagojeno aktivo.

Za letos bilančno vsoto in stanje vlog načrtujejo na ravni lanskih, želijo pa povečati stanje posojil za 1,4 odstotka in aktivnih komitentov za 6,6 odstotka. Ob tem med drugim načrtujejo še povečanje čistih opravnin za 5,7 odstotka in zmanjšanje čistih obresti za 6,1 odstotka.

Zaradi zahtev bančnega regulatorja je hranilnica konec januarja končala dokapitalizacijo. V njej je nove delnice prodala po ceni 99 evrov in kapital povečala za 1,51 milijona, na 5,30 milijona evrov. Količnik celotnega kapitala se je s tem zvišal na 13,63 odstotka, količnik temeljnega kapitala pa na 11,53 odstotka.

Spremenjena lastniška struktura s šestimi delničarji

Posledica dokapitalizacije je spremenjena lastniška struktura s šestimi delničarji, ki so dosegli kvalificirani delež lastništva nad petimi odstotki. To so Alea Iacta (10,77 odstotka), ki jo posredno prek drugih družb obvladuje Sergej Racman, Stanko Zorec (7,73 odstotka), Otmar Zorn (6,96 odstotka), Anton Kavšek (5,85 odstotka), Goldinar (5,51 odstotka) in Gic gradnje (5,31 odstotka).

Predlog za odpravo omejevanja vstopa večjih vlagateljev je hranilnica želela uveljaviti že lani, a ga skupščina ni podprla. V vodstvu zdaj predlagajo odpravo dveh razredov delnic in desetodstotne omejitve glasovalnih pravnic. To je po njihovem mnenju nujno za normalno rast in razvoj hranilnice, saj obstoječi delničarji ne zmorejo zagotavljati zadostne višine kapitala.

Hranilnica bo po navedbah vodstva tudi v prihodnje nadaljevala aktivnosti za povečanje kapitala in doseganja kapitalskih količnikov. V strategiji poslovanja za obdobje 2016-2020 načrtuje dokapitalizacijo v višini obstoječega števila delnic. Uspešnost teh načrtov je odvisna od odprave statutarnih omejitev.

Hranilnico naj bi si že nekaj časa ogledovali tudi različni kupci. Kot je konec januarja pisalo Delo, so v njej skrbni pregled opravili v Gorenjski banki, a naj bi interes za povezovanje po zagotovilih vodstva hranilnice izkazalo več vlagateljev.

Ne spreglejte