Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 5. 2010,
7.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 2. 5. 2010, 7.15

7 let, 2 meseca

Grčija dosegla dogovor z EU in IMF glede izhoda iz krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Grčija je dosegla dogovor z EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) o varčevalnih ukrepih ter strukturnih in gospodarskih reformah, ki bo podlaga za sprožitev mehanizma pomoči evroskupine in IMF.

Grški premier George Papandreu je ob začetku izredne seje grške vlade napovedal, da se bodo morali Grki žrtvovati, da bi preprečili nacionalno katastrofo. "Pred nami so težka leta," je bil odkrit, obenem pa je obljubil, da bo storil vse, da bi zaščitil najšibkejše člane družbe in da država ne bi bankrotirala.

Proračunski primankljaj s 13,6 na 3 odstotke Ukrepe je po koncu seje vlade predstavil finančni minister George Papakonstantinu, ki je pojasnil, da bo morala Grčija v skladu z dogovorom v prihodnjih treh letih skupaj privarčevati 30 milijard evrov. Proračunski primanjkljaj pa bo morala do leta 2014 znižati s sedanjih 13,6 na tri odstotke.

Državni uslužbenci brez 13. in 14. plače

Državnim uslužbencem in upokojencem bodo ukinili 13. in 14. plačo oz. pokojnino. Bodo pa vsi zaposleni, tako v državnem kot v zasebnem sektorju, ki na mesec ne zaslužijo več kot 3000 evrov bruto, dobili 500 evrov za božič ter po 250 za veliko noč in počitnice. Tudi upokojenci, ki imajo manj kot 2500 evrov pokojnine, bodo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dobili 400 evrov za božič ter po 200 za veliko noč in počitnice.

DDV z 21 na 23 odstotka Prav tako bo prišlo do zvišanja davkov. Davek na dodano vrednost naj bi tako zvišali z 21 na 23 odstotkov, kar bo drugo zvišanje tega davka v letošnjem letu. Za deset odstotkov pa naj bi zvišali tudi davek na tobak, alkohol in gorivo. Zvišali naj bi še davke na luksuzne nepremičnine, bazene in luksuzne avtomobile. Povečali naj bi tudi davek od iger na srečo.

Dogovor še predvideva, da bodo Evropska komisija, IMF in Evropska centralna banka (ECB) vsake tri mesece preverjali, kako Atene izpolnjujejo svoje obveznosti.

Evroskupina z dogovorom za sprožitev mehanizma pomoči Finančni ministri držav v območju evra so sprejeli odločitev za sprožitev mehanizma 110 milijard evrov posojil Grčiji v prihodnjih treh letih, pripravljenega skupaj z Mednarodnim denarnim skladom, je naznanil šef evroskupine Jean-Claude Juncker. "Urbi et orbi, odločitev je sprejeta," je poudaril.

Države v območju evra so v treh letih pripravljene prispevati 80 milijard evrov, od tega v prvem letu 30 milijard evrov. Prva posojila bodo na voljo pred 19. majem, ko zapade izdaja desetletnih grških obveznic v višini skoraj devetih milijard evrov, izhaja iz izjave, ki jo je sprejela evroskupina.

Van Rompuy sklical izredni vrh evroskupine Čeprav je odločitev sprejeta, je predsednik EU Herman Van Rompuy za petek zvečer sklical izredni vrh evroskupine s ciljem, da ta "konča celoten proces" in da na podlagi te krize sprejme prve sklepe glede prihodnjega upravljanja območja evra, je pojasnil Van Rompuy v sporočilu za javnost.

Rehn: Ukrepi so prepričljivi in kredibilni Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je sicer že pred tem ob prihodu v Bruselj izrazil pričakovanje, da bo evroskupina podprla dogovor. Prepričan je, da so ukrepi "prepričljivi in kredibilni".

Z dogovorom zadovoljen tudi Barroso Da je Evropska komisija z dogovorom zadovoljna, je že dopoldne sporočil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Dejal je, da so dogovorjeni ukrepi "soliden in kredibilen sveženj".

Tudi v ECB so ocenili, da je grški program proračunskih in strukturnih ukrepov za zmanjšanje primanjkljaja in dolga ustrezen, a obenem so grške oblasti opozorili, naj bodo pripravljene na nadaljnje ukrepe, ki bi bili morda potrebni za uresničitev ciljev programa.

Merklova pozdravila grški varčevalni program Grški varčevalni program je pozdravila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je ocenila, da je ta edina možnost za povrnitev stabilnosti evra. Pred Grčijo je zdaj dolgotrajna in težavna, a nujna pot, je dejala in dodala, da je program sicer zahteven, a vzdržen. O številkah sicer ni želela govoriti, je pa nakazala, da bi Nemčija svoj del finančne pomoči Grčiji lahko sprejela že konec prihodnjega tedna.

Grški sindikalisti napovedali ostre odzive in stavko Po drugi strani pa so nad dogovorom precej bolj ogorčeni grški sindikati, ki so že napovedali ostre odzive in splošno stavko za sredo. "Na ostre ukrepe bomo ostro odgovorili," so sporočili iz največjega grškega sindikalnega združenja GSEE. "Izgubili bomo skoraj 30 odstotkov naših dohodkov in tega ne moremo sprejeti," pa je v odzivu na načrte vlade dejal predsednik sindikata javnih uslužbencev ADEDY Spiros Papaspiros.

Grčijo sicer v zadnjih dneh praktično vseskozi pretresajo protesti proti varčevalnim ukrepom, pogosto tudi nasilni. Do izgredov je prišlo tudi na prvomajskih demonstracijah v Atenah in Solunu.

Ne spreglejte