Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 9. 2017,
10.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

8

Natisni članek

Miro Cerar BDP gospodarska rast Rasto Ovin Anže Burger

Petek, 1. 9. 2017, 10.22

6 let, 7 mesecev

Gospodarstvo cveti. Preberite, kakšne zasluge za to ima Miro Cerar.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

8

Miro Cerar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Okoli nas so najrazličnejše stvari, ki bi nas lahko skrbele," kljub visoki gospodarski rasti opozarja dekan fakultete Doba Rasto Ovin. "Gospodarstvo raste kljub zelo neučinkovitim ali celo škodljivim ukrepom vlade," pa poudarja ekonomist Anže Burger. 

Bruto domači proizvod se je v drugem letošnjem četrtletju po prvi oceni statističnega urada na letni ravni realno zvišal za 4,4 odstotka. Urad za makroekonomske analize in razvoj je ob tem izpostavil, da se v Sloveniji že pojavlja pomanjkanje delovne sile.

S poznavalci gospodarstva smo se pogovarjali o tem, kje so razlogi za visoko rast. 

  Anže Burger, ekonomist, FDV | Foto: STA , Foto: STA , Anže Burger, ekonomist:

Izvoz je najpomembnejši prispevek k rasti. Prispeva 1,1 odstotne točke BDP. Krepi se tudi potrošnja gospodinjstev, kar je posledica oživitve posojilne aktivnosti bančnega sektorja. Rast postrošniških posojil na letni ravni je 12-odstotna. Naslednja stvar je rast zaposlenosti in padanje brezposelnosti. Z 888 tisoč zaposlenih na začetku leta 2013 smo prišli na 935 tisoč zaposlenih.

Tukaj so tudi investicije. V podjetniškem sektorju je na primer treba popraviti manko investicij za nazaj, recimo obnoviti vozni park, opraviti večje remonte in podobno. Zmanjšala se je tudi zadolženost podjetij, zato si lahko izposojajo denar za investicije. In še zadnja stvar je, da rast plač še vedno zaostaja za rastjo produktivnosti, kar podjetjem daje možnosti za investiranje, razdolževanje in najemanje novih delavcev.

Zasluge vlade za rast so praktično nikakršne. Gospodarstvo raste kljub zelo neučinkovitim ali celo škodljivim ukrepom vlade, kot so poviševanje davkov in odsotnost reform. Čudim se. Vedno znova me preseneča, kako je gospodarstvo robustno in neobčutljivo na slabo ekonomsko politiko vlade.

 

Rasto Ovin | Foto: STA , Foto: STA , Rasto Ovin, dekan fakultete Doba:

Najprej je tu že tradicionalno izvoz, potem pa domače povpraševanje, potrošnja gospodinjstev, zelo pomembne pa so tudi bruto investicije, še posebej v gradbeništvu. Če pogledamo kazalnike zaupanja, vidimo, da se je v zadnjem letu povečalo z bistveno večjimi stopnjami kot v zadnjih nekaj letih. Po velikem padcu beležimo močan porast zaupanja tudi v gradbeništvu.

Trajnostna rast je odvisna od marsičesa. Okoli nas so najrazličnejše stvari, ki bi nas lahko skrbele. Med drugim tudi inflacija, čeprav o njej v zadnjem času ne govorimo več. Vidimo, koliko manjše je pridobivanje nafte v ZDA. To bo imelo ustrezne posledice na trgu nafte. Za zdaj si vsi želimo inflacije, ki bi bila okoli dva odstotka letno. Tega še nismo dosegli. Ne vemo, v katero smer bo šlo ameriško gospodarstvo, če se bodo uresničile grožnje njihovega predsednika. Tu je tudi rožljanje z orožjem Severne Koreje, ki seveda na neki način vključuje še Rusijo in Kitajsko.

Evropska unija še zdaleč ne dosega takih stopenj kot mi (za prihodnje leto se pričakuje okoli 1,5 oz. 1,7-odstotno rast) – to bi lahko našo visoko gospodarsko rast in zaupanje malo zavrlo.

 

Igor Masten | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Igor Masten, ekonomist: 

Razlogi za rast so več ali manj v povrnitvi potrošniškega zaupanja in postopnem učinkovanju ukrepov ohlapnih finančnih pogojev za pridobivanje posojil, ki jih od 2015 zagotavlja Evropska centralna banka. Začela se je posojilna rast v evroobmočju, zadnje čase tudi v Sloveniji.

Povpraševaje raste, izvozno povpraševanje je močno. To se potem prelije v dohodke. Imamo napihnjene balone vrednosti finančnega premoženja, kar tudi ugodno vpliva na potrošnjo. Vse to pa je rezultat sanacije bank, ki je razbremenila bančni sistem slabih posojil. Lahko se je začel izvajati postopek razdolževanja podjetij, ki so lahko znova investirala. Bančna sanacija, ki se je zgodila pred mandatom te vlade, je bila eden ključnih dejavnikov.

Ključni premiki na področju bančnega nadzora in reševanja bank so se zgodili od zunaj, premiki na področju javnih financ pa pred mandatom te vlade. Vsi skupaj lahko preprosto uživamo v ugodnih razmerah. Danes je prava evforija. Vsi so pozabili na težave, ki so se v letih od 2006 do 2008 nakopičile ob podobni evforiji. Tudi danes je vse slabo pozabljeno, vsi si z veseljem nadevajo medalje za rožnato stanje, kar je logično in v predvolilnem letu ključnega pomena. Na ta način dvigneš lastno priljubljenost. To je čisto racionalno. Ko bo prišel obrat in ko se bo pojavila nova kriza, bo prihodnja vlada verjetno kriva za vse, čeprav dejansko ne bo.
Ne spreglejte