Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
16.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

gospodarska rast

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 16.46

6 let, 6 mesecev

Gospodarstveniki za fleksibilnejše poslovno okolje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Igor Akrapovič | Foto STA

Foto: STA

Gospodarski kazalci so trenutno zelo spodbudni, zato je pravi čas za sprejem ukrepov za spodbudnejše davčno okolje in bolj fleksibilno delovno zakonodajo, so pred današnjim srečanjem s premierjem Mirom Cerarjem in ministri poudarili gospodarstveniki. Opozarjajo, da bo beg delovne sile in selitev podjetij v tujino sicer zelo težko preprečiti.

Cerar in vladna ekipa so se namreč danes na Brdu pri Kranju srečali z vodilnimi slovenskimi gospodarstveniki in razpravljali o potrebnih rešitvah za dvig mednarodne konkurenčnosti Slovenije, utrditev zaupanja in dodatno okrepitev gospodarske pobude.

Kot je bilo pred začetkom razprave na omizjih slišati od gospodarstvenikov, je tudi z vidika poštenega odnosa do dobrih delavcev treba omogočiti lažje odpuščanje slabih. Kot je dejal podjetnik Igor Akrapovič, je trenutno obdobje dokaj nizke brezposelnosti pravi čas za ukrepe, ki bi podjetjem omogočili pridobitev kakovostnejših kadrov.

Brez ukrepov se kazalci lahko hitro obrnejo navzdol

Kot je ocenil prvi mož družbe Boxmark Leather Marjan Trobiš, na seznamu zahtev oziroma opozoril vladi sicer ni nič posebej novega. "Je pa zelo pomembno, da se z vlado pogovarjamo in ji še enkrat izrazimo nujnost teh zahtev," je dejal.


Morda vas zanima še:

Slovenci smo skoraj pol manj produktivni kot Nemci


Opozoril je, da se lahko kazalci brez ustreznih ukrepov hitro obrnejo navzdol. Kot primer prepočasnega ukrepanja je navedel položaj na trgu dela, kjer je "90.000 brezposelnih, ne moremo pa na enem mestu najti 3000 delavcev".

To je po njegovih besedah zelo zaskrbljujoč podatek, še posebej ob dejstvu, da napovedi kažejo na še večji primanjkljaj ustrezne delovne sile. "Če želimo v Slovenijo privabiti tuje vlagatelje, jim moramo nuditi ustrezen kader," je poudaril Trobiš. Dobre delavce pa je po njegovih besedah težko obdržati doma tudi zaradi zelo nespodbudne davčne politike.

Več poudarka naravoslovju in tehničnim poklicem

Direktor podjetja Elaphe Gorazd Lampič se je ob tem zavzel tudi za ukrepe na izobraževalnem področju, ki bi moralo po njegovem mnenju več poudarka nameniti naravoslovni izobrazbi in tehniškim poklicem. Podjetje Elaphe je po Lampičevih besedah za strokovnjake sicer zanimivo in jim kadra zato ni težko pridobiti, se pa zaveda, da bo lahko v prihodnosti povsem drugače.

Vlada in gospodarstveniki po posvetu zadovoljni

Kot je v izjavi za medije po posvetu povedal premier Miro Cerar, je bil posvet "izredno konstruktiven, živahen in poln vsebinskih idej ter je pripeljal do zelo konkretnih ugotovitev". Na njem so si zadali cilje tako za naslednjih nekaj mesecev kot tudi srednjeročne in dolgoročne cilje.

"V sodelovanju in dialogu smo uspeli najti zelo konkretne predloge in rešitve, na katerih bomo zdaj skupaj spet v sodelovanju skozi dialog delali ter vključili vanje vse druge deležnike. Nato se bomo čez kake pol leta spet dobili oziroma preverili stanje in tako peljali stvar naprej," je povedal Cerar.

Cilji, ki so si jih danes zastavili, so po Cerarjevih besedah usmerjeni na različna področja. Med drugim je navedel bistveno tesnejše povezovanje gospodarstva, šolstva in znanosti. "Naloga vlade pa je predvsem, da še naprej ustvarja boljše poslovno okolje, zmanjšuje obseg administrativnih ovir, pomaga z okoljsko in prostorsko zakonodajo ter skrbi za zdravo družbo nasploh," je povedal Cerar.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je poudaril, da imajo na izboljšanje gospodarskih rezultatov neposredni ali posredni vpliv vsa ministrstva. Za nadaljnjo stabilno gospodarsko rast je treba po njegovih besedah narediti nekaj korakov naprej, s katerimi bomo slovensko okolje naredili še bolj konkurenčno.

Pri tem so po Počivalškovih besedah ključni trije sklopi, ki vključujejo zmanjševanje administrativnih ovir, fleksibilizacijo delovne sile in davčno reformo.

Gospodarstveniki so bili po besedah predsednika GZS Boštjana Gorjupa v prvi vrsti zadovoljni, da so slišali zahvalo za svoje dosedanje delo. Veliko jim pomeni tudi izpostavljanje pomena zaupanja.

"Dogodek je bil vsekakor zelo pozitivno naravnan. Nismo jamrali - iskali smo rešitve, vendar se nismo ustavili le pri iskanju, ampak smo se tudi odločali," je povedal. Prav sposobnost dobrega odločanja in iskanja kompromisov je po Gorjupovih besedah zelo pomembna za učinkovito vodenje države.

Ne spreglejte