Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 6. 2020,
14.50

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Koronavirus pandemija ECB

Četrtek, 4. 6. 2020, 14.50

3 leta, 10 mesecev

ECB program odkupov obveznic povečala za 600 milijard evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Evropska centralna banka ECB | Foto Reuters

Foto: Reuters

Svet Evropske centralne banke (ECB) je na današnji seji povečal izredni pandemični program odkupov obveznic (PEPP) za 600 milijard evrov na 1.350 milijard evrov. Hkrati je njegovo trajanje podaljšal najmanj do junija 2021. Obrestne mere medtem ostajajo nespremenjene, prav tako redni program odkupov obveznic.

ECB je marca zagnala 750 milijard evrov vreden izredni pandemični program odkupovanja zasebnih in javnih dolžniških vrednostnih papirjev. Gre za začasen program, s katerim želi banka zmanjšati tveganja, ki jim je območje evra izpostavljeno zaradi pandemije koronavirusa. Program naj bi bil sprva v veljavi do konca leta 2020, a ga je svet ECB v skladu s pričakovanji danes povečal in podaljšal. V obsegu ga je skoraj podvojil, navaja STA.

Kot so v izjavi po seji sveta sporočili iz ECB, bo z razširitvijo programa "denarna politika na splošno postala še bolj spodbujevalno naravnana ter bo tako podpirala pogoje financiranja v realnem gospodarstvu, zlasti za podjetja in gospodinjstva". Nakupi bodo prilagojeni tako po državah in vrstah sredstev kot časovno.

Christine Lagarde
Novice ECB v 750-milijardni program odkupovanja obveznic

ECB bo neto nakupe v okviru programa PEPP izvajala tako dolgo, dokler ne oceni, da je kriza zaradi koronavirusa končana, vsekakor pa vsaj do konca junija. Ob tem bo ponovno investirala glavnice zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru PEPP, najmanj do konca leta 2022, poroča STA.

Danes je ECB v redni četrtletni napovedi ocenila tudi, da se bo gospodarstvo območja z evrom letos skrčilo za 8,7 odstotka, preden bo prihodnje leto okrevalo po 5,2-odstotni stopnji. Brezposelnost, upad prihodkov in izredna negotovost glede prihodnjega gospodarskega stanja so privedli do občutnega zmanjšanja široke potrošnje in investicij.

Okrevanje gre pričakovati v tretjem četrtletju. A "napredek je počasen glede na hitrost, s katero so v predhodnih mesecih ekonomski kazalniki upadli", je na novinarski konferenci po seji sveta ECB dejala predsednica banke Christine Lagarde. Hitrost okrevanja pa bo pomembno odvisna tudi od trajanja in uspeha ukrepov za obvladovanje pandemije, je dodala.

Evropska centralna banka ECB
Novice Nemški ustavni sodnik: ECB ni gospodarica vesolja

Mesečni nakupi se bodo izvajali tako dolgo, dokler bo potrebno

Nakupi v okviru rednega programa odkupov vrednostnih papirjev se bodo nadaljevali na mesečni ravni 20 milijard evrov, poleg tega pa se bodo do konca leta nadaljevali tudi nakupi v okviru začasnega svežnja 120 milijard evrov. Svet ECB še naprej pričakuje, da se bodo mesečni neto nakupi v okviru tega programa izvajali tako dolgo, kot bo potrebno, da se okrepi spodbujevalni učinek ključnih obrestnih mer - končali se bodo, tik preden začne ECB dvigovati ključne obrestne mere.

Ponovno investiranje glavnice zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru omenjenega programa, se bo v celoti nadaljevalo še daljše obdobje po datumu, ko bo svet ECB začel dvigovati obrestne mere.

Obrestne mere ostajajo nespremenjene

Danes je svet sicer pričakovano odločil, da obrestne mere za operacije glavnega refinanciranja, za odprto ponudbo mejnega posojila in za odprto ponudbo mejnega depozita ostanejo nespremenjene na ravni 0,00, 0,25 oz. minus 0,50 odstotka.

Svet ECB je ponovno zatrdil, da je pripravljen prilagajati obstoječe instrumente na način, da se bo inflacija vzdržno gibala proti ciljni ravni; ta je tik pod dvema odstotkoma.

Proizvodnja
Novice ECB evroobmočju napoveduje skoraj 9-odstotni padec BDP

Tokratno zasedanje se je sicer odvilo manj kot mesec dni zatem, ko je nemško ustavno sodišče odločilo, da je bil 2600 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic, zagnan leta 2015, morda nesorazmeren s ciljem zagotavljanja cenovne stabilnosti. ECB mora v treh mesecih utemeljiti sorazmernost programa, sicer bo nemška centralna banka Bundesbank iz njega izključena.

Lagardova je v zvezi s tem podčrtala pomen neodvisnosti centralne banke. "Verjamemo, da bo najdena dobra rešitev - rešitev, ki neodvisnosti ECB in primata evropskega prava nikakor ne bo postavljala pod vprašaj," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Je pa potrdila, da ECB kot evropska institucija ocenjuje, da je za njen nadzor pristojno Sodišče EU.

Ne spreglejte