Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2016,
7.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Vsebino omogoča CDA40

Foto: Matej Leskovšek

Natisni članek

Četrtek, 21. 4. 2016, 7.33

6 let, 6 mesecev

Kako enostavno do garancij za javna naročila? Država jih razpiše nekaj milijard evrov na leto.

Vsebino omogoča CDA40

Foto: Matej Leskovšek

Foto: Thinkstock

Podjetja, ki se potegujejo za posel na javnih razpisih, imajo pogosto najboljšo rešitev pred očmi, a je morda niti ne vidijo. Preverite, kako si lahko olajšate prijavo na javni razpis in uspešno pridobite posel.

Pred dnevi smo na našem spletnem mediju pisali o tem, da so v Domu starejših občanov Fužine kot pogoj za sodelovanje na javnem razpisu zahtevali depozit v višini 60 tisoč evrov. Takšna zahteva je za številna podjetja, posebej majhna in srednja, veliko finančno breme. Rešitev v obliki kavcijskih zavarovanj ponuja specializirana zavarovalnica CDA40. Pogovarjali smo se s predsednikom uprave Sebastijanom Žlebnikom, ki nam je predstavil prednosti tovrstnih zavarovanj.

Sebastijan Žlebnik iz Zavarovalnice CDA 40 d.d., ki je specializirana za prodajo kavcijskih zavarovanj:  | Foto: Matej Leskovšek Sebastijan Žlebnik iz Zavarovalnice CDA 40 d.d., ki je specializirana za prodajo kavcijskih zavarovanj: Foto: Matej Leskovšek

Gospod Žlebnik, kaj je kavcijsko zavarovanje in kakšno povezavo ima s podjetji in podjetniki?
Kavcijsko zavarovanje je, enako kot bančna garancija, ključni finančni instrument, ki jih podjetja potrebujejo pri prijavah na javne razpise. Predvsem gre za garancije oziroma kavcijska zavarovanja za resnost ponudbe, dobro izvedbo del in odpravo napak v garancijski dobi.

Zdi se, da je kavcijsko zavarovanje nekaj novega. Gre za nepreverjen ali za uveljavljen produkt?
V Sloveniji gre za relativno uveljavljen finančni instrument, ki je v porastu in bi ga podjetniki po mojem mnenju lahko precej bolj učinkovito uporabljali. Predvsem zato, ker je kavcijsko zavarovanje skladno s slovensko zakonodajo oziroma Uredbo o finančnih zavarovanjih pri javnem naročanju enačeno z bančno garancijo, denarnim depozitom ali menico.

Zakaj  bi podjetnik, ki se prijavlja na javni razpis, sklepal zavarovanje? Saj ima bančno garancijo … S to je do zdaj posloval nemoteno in ne bi želel menjati načina dela.
Kot prvo je bistvena prednost kavcijskega zavarovanja pred bančno garancijo v tem, da kavcijsko zavarovanje ne bremeni posojilnega potenciala posameznega podjetja. Kot drugo, pa zavarovalnice pri izdaji kavcijskih zavarovanj praviloma ne zaračunavajo stroškov odobritve, stroškov za obdelavo, stroškov za izdelavo in podobnih stroškov, ki jih zaračunavajo banke. Praviloma bi izdaja kavcijskega zavarovanja morala biti izdana hitreje kot bančna garancija.

Za dostop do spletne strani CDA 40 Zavarovalnice kliknite na gornji logotip. | Foto: Za dostop do spletne strani CDA 40 Zavarovalnice kliknite na gornji logotip.

Podjetniki pravijo, da jim kavcijskega zavarovanja do zdaj nihče ni niti omenil. Niti njihove zavarovalnice ne.
Verjetno zato, ker marsikatera zavarovalnica v Sloveniji kavcijskih zavarovanj ne ponuja, ali pa ponujajo kavcijska zavarovanja kot "obrobni produkt". Neprijetna izkušnja podjetnikov pri sklepanju kavcijskih zavarovanj je lahko tudi v tem, da nekatere zavarovalnice izdajo kavcijskega zavarovanja pogojujejo s sklenitvijo drugih zavarovanj.

Podjetniki tudi pripovedujejo, da sodelujejo na javnih razpisih, vendar jim ni še nihče predlagal, naj resnost ponudbe in dobro izvedbo posla zavarujejo s kavcijskim zavarovanjem …
Kot sem omenil že prej, povpraševanje v Sloveniji raste, naročniki javnih naročil pa skladno z Uredbo o javnih naročanjih praviloma enačijo kavcijska zavarovanja z bančnimi garancijami kot primeren finančni instrument. Bi pa izpostavil trenutno precej zanimivo stanje pri izdajah garancij za resnost ponudbe. Nova Uredba o finančnem zavarovanju pri javnem naročanju, ki je začela veljati v začetku aprila, bančnih garancij ne uvršča med "primerne" garancije za zavarovanje resnosti ponudbe. Tukaj menim, da je izjemna priložnost, da podjetniki namesto denarnih depozitov zavarujejo resnost ponudbe s kavcijskim zavarovanjem.

Kateri so glavni izzivi (kar zadeva izvedbo posla) za podjetja, ki poslujejo na javnih naročilih? Kateri so glavni izzivi pri poslovanju s tujino?
Osebno omenim, da so največji izzivi podjetij v Sloveniji, kar zadeva pridobitev garancij, v odzivnem času bank in zavarovalnic pri izdaji garancij in dodelitvah letnih garancijskih okvirov.

Kdo podjetnikom jamči, da bo iz kavcijskega zavarovanja – če bo šlo kaj narobe – denar naročniku res izplačan oziroma posel vseeno opravljen?
Nadzorni organ vseh zavarovalnic v Sloveniji je Agencija za zavarovalni nadzor, podobno kot Banka Slovenije za vse banke v Sloveniji. AZN regulira in nadzoruje kapitalsko ustreznost, pogoje poslovanja ter vse druge zakonsko predpisane norme, ki jih morajo upoštevati zavarovalnice, in s tem upravičencu jamči izplačilo zavarovalnin.

Podjetniki pravijo: naročnik sklenitev posla pogojuje s pridobitvijo bančne garancije, za kavcijsko zavarovanje pa noče ni niti slišal. Kaj jim svetujete, naj naredijo?
Mogoče naročnik ni seznanjen z Uredbo o finančnem zavarovanju pri javnem naročanju. Verjetno bi bilo dobro naročnika seznaniti z dejstvom, da je kavcijsko zavarovanje ekvivalenten finančni instrument bančni garanciji.

Kako lahko podjetnik najhitreje sklene kavcijsko zavarovanje? Je res, da je to lahko sklenjeno še isti dan po zaprosilu za sklenitev?
Za druge zavarovalnice v Sloveniji ne morem govoriti. Za našo zavarovalnico pa velja, da o odobritvi kavcijskega zavarovanja novim strankam odločimo v roku 48 ur po tem, ko nam stranka dostavi vso dokumentacijo. Obstoječim strankam pa izdamo garancije v roku 24 ur.

Zavarovalnice, ki imajo dovoljenje za prodajo kavcijskih zavarovanj, morajo izpolnjevati predpisane zakonske pogoje. Sebastijan Žlebnik:  | Foto: Zavarovalnice, ki imajo dovoljenje za prodajo kavcijskih zavarovanj, morajo izpolnjevati predpisane zakonske pogoje. Sebastijan Žlebnik:

Recimo, da podjetnik nima digitalnega potrdila. Je kakšna alternativna možnost? Kako hitro lahko sklene zavarovanje na običajen (nedigitalen) način?
Inovativno upravljanje prek spleta nam pri zavarovalnici CDA40 omogoča, da lahko ustrežemo zahtevam naših strank s hitrim posredovanjem ponudb, polic in garantnih pisem s certificiranim digitalnim podpisom. To bistveno pospeši odzivnost, poslovanje in izdajo kavcijskih zavarovanj. To, ali ima stranka digitalno potrdilo, v ničemer ne vpliva na izdajo garancij, torej lahko hitro izdamo garancijo tudi stranki, ki sama nima digitalnega potrdila.

Lahko podjetniki kavcijsko zavarovanje sklenejo kjerkoli v Sloveniji, ali morajo na vašo lokacijo ali lahko pridete vi do podjetnika?
Kavcijsko zavarovanje pri CDA 40 se lahko sklene kjerkoli v Sloveniji. Večina poslovanja poteka prek spleta, saj to bistveno skrajša čas za pridobitev garancije. Če stranka izrazi željo, se lahko predstavniki naše zavarovalnice oglasijo na sedežu njihovega podjetja ali pa se stranka oglasi pri nas.

Kakšna je običajna premija od vrednosti posla, če želi podjetnik skleniti kavcijsko zavarovanje? Je to več ali manj, kot če bi sklenil bančno garancijo ali pridobil menično jamstvo?
Cena oziroma premija je določena na osnovi bonitetne ocene stranke ter glede na posamezno javno naročilo oziroma razpis. Bistvena prednost pri zavarovalnici CDA40 je v tem, da ne zaračunamo stroškov letnega garancijskega okvira in drugih stroškov, kar lahko na nekaterih bankah znaša tudi do 1,5 odstotka od vrednosti garancije. To pa je ogromno. Nekatere banke tudi zaračunavajo stroške neizkoriščenega garancijskega okvira, česar mi ne počnemo.

Koliko časa mine od trenutka, ko se podjetnik obrne na vašo zavarovalnico, do trenutka, ko je zavarovanje sklenjeno? Kdo vse mora zavarovanje odobriti in kdo vse mora dati soglasje na strani naročnika in izvajalca?
Kot sem omenil že prej, lahko v naši zavarovalnici izdamo garancije novim strankam v roku 48 ur po tem, ko stranka dostavi vso potrebno dokumentacijo. Obstoječim strankam pa celo v roku 24 ur.

Za katere panoge so primerna vaša zavarovanja?
Naša zavarovanja so primerna za čisto vsa javna naročila, največ zavarovanj pa izdamo za gradbeni sektor.

Ponujamo vam brezplačno izdelavo letnega garancijskega okvira

Odgovorite na spodnji vprašalnik za brezplačno izdelavo letnega garancijskega okvirja pri zavarovalnici CDA 40, d. d., ki vam ponuja:

- kavcijska zavarovanja za resnost ponudbe,

- kavcijska zavarovanja za dobro izvedbo del,

- kavcijska zavarovanja za odpravo napak v garancijski dobi.

Ne spreglejte