Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2016,
4.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

5

Natisni članek

Petrol Miro Cerar Damjan Belič DUTB SDH NLB Irena Prijović Janko Medja Lidia Glavina

Četrtek, 13. 10. 2016, 4.51

6 let, 6 mesecev

Država gre v obrambo Petrola

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

5

Petrol | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Neuradno: Slovenski državni holding (SDH) želi povečati državni delež v Petrolu. Komu je namenjen ta signal?

Ključni poudarki:

- NLB na razpisu prodaja 1,5 odstotka delnic Petrola;
- ponudbo je na NLB med drugim poslala slovaško-češka finančna skupina J&T, ki želi okrepiti svoj vpliv v Petrolu;
- načrte ji utegne pokvariti država, saj se za delnice poteguje tudi Slovenski državni holding;
- ponudba SDH je jasen signal, da želi imeti država še naprej glavno besedo v lastništvu Petrola;

Slabih šest mesecev pred iztekom mandata večine dozdajšnjih članov nadzornega sveta Petrola v največjem slovenskem naftnem trgovcu prihaja do novih lastniških premikov.

Slovaki se želijo krepiti v Petrolu

Slovaško-češka finančna skupina J&T, lastnica slabih 13 odstotkov Petrola, želi svoj vpliv v družbi še okrepiti. Zanima se za nakupe dodatnih delnic, vse glasnejše pa so informacije, da želi imeti svojega predstavnika med bodočimi nadzorniki Petrola. 

Toda načrte ji utegne pokvariti država. V Slovenskem državnem holdingu (SDH) si očitno ne želijo, da bi J&T v Petrolu obvladoval večji, morda celo kontrolni delež delnic z glasovalno pravico, s katerim bi dobil moč za blokiranje sprememb statuta, med katerimi so odločanje o povečanju kapitala in skladu lastnih delnic.


Morda vas zanima še:

Večer za kadrovske rošade v SDH, ki upravlja državne milijarde

Z lestvice največjih 500 izpadla tri slovenska podjetja


Po naših informacijah so tako v SDH pred dnevi poslali ponudbo za nakup 1,5 odstotka delnic Petrola, ki jih prodaja NLB.

SDH in NLB: Brez komentarja

Uradnih informacij o prodaji teh delnic ni mogoče dobiti. Na NLB podrobnosti transakcij, ki so v teku, ne razkrivajo. "Morebitnih poslovnih odločitev ne komentiramo," pa so nam odgovorili na SDH, ki ga vodi Lidia Glavina.

V SDH, ki ga vodi Lidia Glavina, morebitnih poslovnih odločitev ne komentirajo. | Foto: STA , V SDH, ki ga vodi Lidia Glavina, morebitnih poslovnih odločitev ne komentirajo. Foto: STA ,

Kot smo neuradno izvedeli, so v NLB na razpis za prodajo do prejšnje srede, ko se je iztekel rok za oddajo ponudb, prejeli najmanj dve. Poleg SDH se za paket delnic Petrola zanimajo tudi v skupini J&T. Tam so nam že pred meseci, ko smo preverjali informacije, da za svoj delež Petrola iščejo kupca, odgovorili, da želijo naložbo obdržati, ker v njej vidijo srednjeročni potencial.

Neuradno: ponudba J&T slabša kot od SDH

Po nekaterih informacijah je skupina J&T oddala slabšo ponudbo od SDH. Če bi NLB paket 1,5 odstotka delnic Petrola prodala po borzni ceni, bi moral kupec zanje plačati skoraj deset milijonov evrov.

Denar za posel bo država SDH zelo verjetno zagotovila v proračunu – z računa finančnih terjatev in naložb, na katerega se steka denar od privatizacij, namenjen pa je odplačilu obveznosti države do posojilodajalcev. Na omenjeni račun je recimo država letos prejela dobrih 250 milijonov evrov od prodaje Nove KBM.

Kaj pomeni povečevanje deleža države v Petrolu

Odločitev države za povečevanje deleža v Petrolu ima več razsežnosti:

  1. Gre za jasen signal, da želi imeti država še naprej glavno besedo v lastništvu Petrola.

    Tega je že zdaj nadzorovala z varovalko, ki jo že nekaj let zapored vnaša v zakone o izvrševanju proračuna. Gre za določilo, ki zasebne lastnike Petrola zavezuje, da morajo do konca leta 2018 pred morebitnim povečanjem svojega deleža nad 25 odstotkov pridobiti soglasje vlade.
     
  2. Država v J&T očitno ne vidi strateškega partnerja, ki bi ga bila pripravljena v večji meri pripustiti v Petrol.

    Spomnimo, slovaško-češka skupina je v največjo slovensko naftno družbo vstopila skozi "stranska vrata". Enajst odstotkov delnic Petrola je kupila od NLB ter Istrabenza in Gorenjske banke, ki sta jih prodajala zaradi sanacije oziroma kapitalskih zahtev Banke Slovenije.

    Posel je bil za J&T zelo ugoden. NLB, ki jo je tedaj vodil Janko Medja, je za delnico Petrola iztržila 269 evrov. Če bi isti paket največja slovenska banka prodajala po današnjih cenah, bi zanj prejela 2,3 milijona evrov višjo kupnino.

    Že takrat se je ugibalo, za koga skupina J&T v resnici kupuje delnice, pri čemer se je največkrat omenjal madžarski Mol. Od lani je petodstotna lastnica J&T kitajska energetska korporacija CEFC.

    V zadnjem letu dni je skupina J&T okrog Petrola ves čas igrala dvojno igro. Medtem ko je lobirala za imenovanje svojega predstavnika v nadzorni svet, je na trgu tipala, ali bi bila delnice Petrola pripravljena kupiti katera od energetskih korporacij iz Madžarske, Rusije ali ZDA. Neuradno se nekateri veliki dobavitelji naftnih derivatov že nekaj časa odkrito spogledujejo s Petrolom, ki bo po pridobitvi soglasja Evropske komisije postal tudi večinski lastnik Geoplina

    Tudi v zadnjih tednih naj bi v J&T neuradno zagotavljali, da ponudbe za 1,5 odstotka delnic Petrola v lasti NLB ne bodo oddali, a se je po naših podatkih zgodilo nasprotno.
     
  3. V SDH si očitno ne želijo več "nekontroliranega" uhajanja delnic iz bloka lastnikov, tako ali drugače povezanih z državo.

    NLB, ki je v izključni državni lasti, bo imela po prodaji tega paketa delnic, v lasti še 1,5 odstotka Petrola. Še 1,7 odstotka delnic ima v lasti Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki jih je nasledila iz stečaja Zvona Ena Holdinga, že dlje časa pa jih prodaja. Ali so prejeli kakšno ponudbo, nam bodo na DUTB pojasnili danes.

    V prihodnjih mesecih gre pričakovati tudi prodajo 2,1 odstotka delnic Petrola v lasti Nove KBM, ki je zdaj v lasti ameriškega Apolla in Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Da se lastništvo Petrola vedno bolj kopiči, nakazuje tudi podatek, da je v zadnjih štirih mesecih iz lastništva izstopilo več kot dva tisoč malih delničarjev. 

Komu v Petrolu poteče mandat

SDH bo že v kratkem začel tudi s postopki izbire kandidatov za predstavnike države v nadzornem svetu Petrola, z lastnimi postopki pa bo verjetno že kmalu začela tudi družba sama.

Petim od šestih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu se mandat izteče v začetku aprila. To so Igo Gruden, Matija Blažič, Klemen Ferjančič, Tomaž Kuntarič in Irena Prijović. Mladenu Kaliterni, ki je v nadzorni svet prišel na predlog Darija Južna (njegove družbe obvladujejo skoraj desetino delnic), se mandat izteče julija.

Med potencialnimi kandidati za člana nadzornega sveta je tudi Damjan Belič, odvetnik, stečajni upravitelj in prvi nadzornik SDH.  | Foto: STA , Med potencialnimi kandidati za člana nadzornega sveta je tudi Damjan Belič, odvetnik, stečajni upravitelj in prvi nadzornik SDH.  Foto: STA ,

Med potencialnimi kandidati za člana nadzornega sveta je po informacijah iz več virov tudi Damjan Belič, odvetnik, stečajni upravitelj in prvi nadzornik SDH. 

Belič zanika dogovore s Cerarjem

"Petrol je javna delniška družba, ki ima predpisane postopke nominacije kandidatov, ki pa še niso stekli. Zato so vsa ugibanja zgolj špekulacije, ki pa jih ne komentiram. Prav tako ne komentiram nobenih svojih prihodnjih odločitev," je na naša vprašanja o kandidaturi za položaj v nadzornem svetu odgovoril Belič.

Pri tem je zanikal, da bi se o tem pogovarjal s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Belič je imel v zadnjih mesecih eno ključnih vlog v notranji "vojni" v upravi SDH, zaradi katere je v ponedeljek odstopila članica uprave Anja Strojin Štampar

Tudi zaradi tega in domnevnega prevelikega vpletanja v operativno upravljanje nekaterih družb (na primer v Holding Slovenske elektrarne) naj bi Beličeve delnice v vrhu politike kotirale vedno slabše. To odpira špekulacije, ali gre v njegovi kandidaturi za nadzornika Petrola v resnici za ponudbo, ki bi mu ob soglasju vrha vlade omogočila častni umik iz SDH.

Ne spreglejte