Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 2. 2021,
14.40

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

Natisni članek

OMV Slovenija bencinski servis dizel bencin

Četrtek, 4. 2. 2021, 14.40

3 leta, 2 meseca

Drugi največji lastnik bencinskih servisov zapušča Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

OMV avtopralnica | OMV bo v Sloveniji prodal 120 bencinskih servisov. | Foto Vid Ponikvar

OMV bo v Sloveniji prodal 120 bencinskih servisov.

Foto: Vid Ponikvar

Avstrijska energetska družba OMV je sporočila, da namerava v okviru programa prodaje naložb prodati 120 bencinskih servisov v Sloveniji. OMV ima v Sloveniji bencinske servise pod znamkami OMV, Eurotruck, Avanti in Diskont. V družbi so pojasnili, da gre za korak v smeri optimizacije portfelja naložb, in dodali, da je prezgodaj za odgovore o tem, komu jih bodo prodali omenjene bencinske servise. Družbe OMV Marine, s katero so prav tako prisotni na slovenskem trgu, ne bodo prodali. 

Družba je v sporočilu za javnost danes napovedala, da bo prodala 120 bencinskih črpalk v Sloveniji, potem ko jih je lani 300 v Nemčiji. "Na bencinskih servisih v Sloveniji ne prodajamo bencina in dizla lastne proizvodnje, zato smo rekli, da bomo to odsvojili," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ob tem novinarjem in vlagateljem pojasnil glavni izvršni direktor OMV Rainer Seele, povzema STA.

Odprodati nameravajo dve milijardi premoženja

Oznanjena prodaja bencinskih servisov v Sloveniji je skupaj s prodajo enote za proizvodnjo gnojil kemijske hčerinske družbe Borealis del načrta odprodaje naložb, ki ga je družba sprejela marca lani in predvideva prodajo premoženja v vrednosti dveh milijard evrov do konca tega leta, je razvidno iz sporočila za javnost.

OMV je drugi največji igralec na slovenskem trgu naftnih derivatov, dosega nekaj več kot 20-odstotni delež. | Foto: Ana Kovač OMV je drugi največji igralec na slovenskem trgu naftnih derivatov, dosega nekaj več kot 20-odstotni delež. Foto: Ana Kovač

OMV je na slovenskem trgu prisoten od leta 1992, ko je skupaj z Istrabenzom in Ino ustanovil družbo OMV Istrabenz. Leta 2004 je postala avstrijska družba večinski lastnik podjetja, ki se je preimenovalo v OMV Slovenija. Mrežo bencinskih servisov imajo v Sloveniji organizirano po načelu franšiznega poslovanja.

OMV je drugi največji igralec na slovenskem trgu naftnih derivatov, na katerem ima največji delež, nekaj manj kot 60-odstotni, Petrol s 318 bencinskimi servisi. OMV dosega nekaj več kot 20-odstotni delež, čeprav so ga pred leti želeli povečati na okoli 30 odstotkov. Zadnja leta sicer svojo prisotnost na slovenskem trgu krepi predvsem madžarski Mol, ki ima nekaj več kot 50 bencinskih servisov. Ostali ponudniki imajo manjši delež, poroča STA.

Prenavljajo poslovno strategijo

OMV glede na spremembe poslovnega okolja prenavlja tudi svojo poslovno strategijo. Seele je tako napovedal, da bo družba odstopila od načrtov za povečanje proizvodnje in rafiniranja nafte ter se bo osredotočila na kemične proizvode.

Če je nameraval do zdaj v srednjeročnem obdobju proizvodnjo nafte povečati na 600 tisoč sodov dnevno, so načrte oklestili. Po najnovejših napovedih jo bodo okrepili od 480 tisoč do 500 tisoč sodov dnevno. Več pozornosti bodo v OMV v prihodnje namenili kemičnim proizvodom, saj si tudi avtomobilska industrija vse bolj prizadeva oklestiti emisije. "Kemični proizvodi bodo vse bolj potrebni v svetu z manj emisijami ogljikovega dioksida," je danes dejal Seele.

gorivo bencinska črpalka
Novice Cene bencina presegle en evro

Lani 25-odstotni padec dobička

OMV je sicer lani zabeležil 1,3 milijarde evrov čistega dobička, kar je 25 odstotkov manj kot leto prej. Ob tem je ustvaril 16,6 milijarde evrov prihodkov, kar je 29 odstotkov manj kot leta 2019. Dobiček iz poslovanja je upadel za 71 odstotkov na 1,1 milijarde evrov. Vzrok za slabše poslovanje sta padec cen in povpraševanja po nafti v luči pandemije covid-19. Slovenski del podjetja je predlani ustvaril 801,7 milijona prihodkov in skoraj 25 milijonov evrov dobička, kažejo podatki poslovnega asistenta Bizi.si.

Ne spreglejte