Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
22. 6. 2017,
9.08

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Natisni članek

Magna Steyr Hoče - Slivnica multinacionalka kmetje

Četrtek, 22. 6. 2017, 9.08

6 let, 10 mesecev

Dosegli dogovor o nadomestnih zemljiščih za kmete #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Magna | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ministrstvo za gospodarski razvoj, družba Perutnina Ptuj ter Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov so dosegli dogovor glede zagotavljanja nadomestnih zemljišč za kmete, ki bodo svoja zemljišča zaradi prihoda podjetja Magna Steyr odprodali Občini Hoče - Slivnica.

Oglejte si izjavo ministra za gospodarski razvoj Zdravka Počivalška.

"Perutnina Ptuj se je za namene strateške investicije Magne odpovedala zakupu 34 hektarjev kmetijskih zemljišč, s čimer bo določenim lastnikom omogočeno nemoteno nadaljnje opravljanje kmetijske dejavnosti. Izpolnjeni so namreč vsi pogoji za uspešno izvedbo dogovorjenih zamenjav s kmeti," so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj.

Minister: Lokacija v Kidričevem je bila ponujena prepozno

Počivalšek je na novinarski konferenci na vprašanje, ali drži, da je Magna na Madžarskem vložila prošnjo za okoljevarstveno dovoljenje, odgovoril, da Magna zaradi določenega nasprotovanja njeni investiciji v Hočah išče možnosti gradnje svoje tovarne tudi v drugih državah.

Glede lokacije v Kidričevem, za katero nekateri menijo, da je primernejša za postavitev tovarne kot tista v Hočah, je dejal, da je premajhna in da je bila ponujena prepozno, ko so že bili sproženi postopki za postavitev tovarne v Hočah.

Poudaril je še, da Perutnina Ptuj v zameno za odpoved zakupu zemljišč ni dobila ničesar.

Območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Maribor, Ptuj in Murska Sobota ter Sindikat kmetov Slovenije so danes izrazili odločno nasprotovanje "mešetarjenju" s kmetijskimi zemljišči zaradi investicije Magne. Ogorčeni so nad neuradnimi informacijami, da naj bi Perutnini Ptuj predčasno podaljšali najem več kot 4000 hektarjev zemlje.

V zameno za predčasni odstop od najema 34 hektarjev državnih zemljišč v Račah, ki naj bi jih država predala kmetom v zameno za zemljišča, kjer se bo v Hočah gradil proizvodni obrat Magne, naj bi Perutnina Ptuj in PP Agro po njihovih informacijah, ki so jih razbrali iz medijev, zahtevala predčasno podaljšanje najemnih pogodb za preostalih 4000 hektarjev zemljišč, ki jih imajo trenutno v najemu pri skladu kmetijskih zemljišč, za še dodatnih deset let.

V Perutnini Ptuj to zanikajo. "V 'zameno' za sklenjen dogovor z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo nismo ničesar zahtevali," so danes povedali za STA.

 

Ne spreglejte