Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
3. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

4

Natisni članek

izvozniki TPV Novo mesto izvoz

Sreda, 3. 5. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Inovativno slovensko podjetje, ki daje kruh več kot tisoč Slovencem

Dolenjci z inovativnostjo prepričali BMW, Mercedes, Volvo …

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

4

TPV Novo mesto | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Novomeški TPV je poleg Revoza in Adrie Mobil tretje podjetje, ki je zraslo iz dediščine nekdanjega IMV, nekoč centra industrijskega razvoja Dolenjske. Slovenci ga poznamo predvsem kot proizvajalca tovornih prikolic, a v zadnjih 15 letih je glavna dejavnost podjetja povezana z velikani svetovne avtomobilske industrije.

Potem ko je podjetje TPV iz Novega mesta ob osamosvojitvi skoraj ostalo brez trga, to podjetje danes sodeluje z največjimi globalnimi avtomobilskimi proizvajalci. Med drugim s svojimi komponentami oskrbujejo Magno, ki prihaja v Hoče.

Proizvodnja lahkih tovornih prikolic, po katerih TPV poznajo Slovenci, pomeni le manjši del njihovega posla. Ko omenjamo prikolice: v diviziji za prikolice letno izdelajo 25 tisoč lahkih tovornih prikolic, pri čemer večino izvozijo na evropski trg. So drugi največji proizvajalec v Evropi.

Skupina TPV je v tujini bistveno bolj prepoznavna kot doma. Njihovi ključni trgi so ZDA, EU in Kitajska. | Foto: Vid Ponikvar Skupina TPV je v tujini bistveno bolj prepoznavna kot doma. Njihovi ključni trgi so ZDA, EU in Kitajska. Foto: Vid Ponikvar
Po drugi strani v diviziji Vozila, ki prodaja in servisira vozila znamke Toyota, Nissan, Renault in Dacia, pa pokrivajo Dolenjsko, Belo krajino in Posavje. 

Današnja Skupina TPV sicer izhaja iz nekdanje zibelke dolenjske industrije IMV in je skozi leta postala pomemben razvojni dobavitelj svetovni avtomobilski industriji.


Morda vas zanima še:

IMV-jeva zgodba o uspehu: dežela cvička je postala gospodarska zibelka Slovenije
Pol stoletja od dneva, ko so Dolenjci v svet poslali prvo počitniško prikolico …
Katrca je univerzalno vozilo!

 

Za razliko od največjega svetovnega sistemskega dobavitelja Bosch, ki se mu morajo proizvajalci avtomobilov prilagajati, v TPV-ju razvijajo inovativne končne produkte skupaj z njimi.

 

TPV kot svojo prednost navajajo, da lahko kupcu ponudijo virtualno testiran produkt. Tako se nekateri izdelki pojavijo v vozilu, ne da bi morali prej na drag preizkus trčenja. 

Nov velik projekt bo zaživel v novi generaciji vozil

V TPV imajo ta hip zagotovljen nov razvojni posel, ki bo vplival na bodočo mobilnost, pravijo. Razvojni produkt bo vgrajen v serijsko vozilo modelnega leta 2021. To pomeni, da gre že za novo generacijo osebnih vozil, ki bodo morala izpolnjevati tudi visoko stopnjo avtonomnosti vožnje. Znamke in modela trenutno ne razkrivajo, gre pa za enega najbolj znanih nemških avtomobilskih proizvajalcev. Razvojna strategija podjetja je usmerjena v industrializacijo 4.0. Gre za oznako podjetja z visoko stopnjo prilagodljivosti, avtonomnih procesov in okrepljenega razvoja.

Vodilo TPV so inovacije. Brez tega bi težko konkurirali mnogo večjim multinacionalkam z večmilijardnimi prihodki. | Foto: Vid Ponikvar Vodilo TPV so inovacije. Brez tega bi težko konkurirali mnogo večjim multinacionalkam z večmilijardnimi prihodki. Foto: Vid Ponikvar

Najhitreje rastejo v ZDA

Osnovna dejavnost izvozno usmerjenega podjetja je divizija AvtoIN. V okviru te razvijajo in proizvajajo:

- sklope karoserije ter podvozja,
- komponente in elemente avtomobilskih sedežev,
- tesnila motorjev
- in avtomatsko vodena vozila.

Bolj kot v Sloveniji so prepoznavni na svojih ključnih trgih, kamor uvrščajo EU, ZDA in Kitajsko. Izvažajo tudi v Mehiko, Brazilijo, Argentino, Južno Afriko, Turčijo ...

Najhitrejšo rast dosegajo v ZDA, kjer v prihodnje načrtujejo tudi povečan obseg svoje prisotnosti.

Njihovi proizvodi so vgrajeni v skoraj vse avtomobilske znamke: od dražjih, kot so Rolls Royce, Ferrari, Jaguar,  BMW, Mercedes, Audi in Volvo, do velikoserijskih proizvajalcev vozil, kot so Renault, Volkswagen, Nissan, Citroën, Fiat, Opel, Toyota, Kia.

Največ njihovih sestavnih delov je vgrajenih v vozila Mercedes, BMW, Volvo, Jaguar in Renault.

V novi tovarni bodo zaposlili več kot sto delavcev

1.240 zaposlenih je lani ustvarilo 140 milijonov evrov prihodkov in dobre tri milijone evrov čistega dobička. S pridobivanjem novih poslov letos načrtujejo petodstotno rast poslovanja, dodatno bodo tudi zaposlovali.

V podjetju imajo vpeljan sistem sledljivosti idej. Trdijo, da se to, da bi nadrejeni prevzel idejo podrejenega in jo predstavil kot svojo, ne more zgoditi. Ideje so namreč zabeležene v internem sistemu, ki jo odgovorni predelajo in podajo v realizacijo. | Foto: Vid Ponikvar V podjetju imajo vpeljan sistem sledljivosti idej. Trdijo, da se to, da bi nadrejeni prevzel idejo podrejenega in jo predstavil kot svojo, ne more zgoditi. Ideje so namreč zabeležene v internem sistemu, ki jo odgovorni predelajo in podajo v realizacijo. Foto: Vid Ponikvar

TPV v raziskave in razvoj vsako leto vloži pet odstotkov vseh prihodkov. Pravkar so začeli gradnjo novega proizvodno-logističnega centra v Veliki Loki, kjer že stoji ena izmed njihovih petih tovarn v Sloveniji. V njem bodo zaposlili več kot sto novih delavcev.

Poleg Novega mesta, Brežic, Suhorja in Ptuja imajo proizvodnjo tudi v srbskem Kragujevcu. Zatrjujejo, da ne bodo ostali zgolj na teh lokacijah.

Cena ni ključna

"Profiliramo se kot inovatorji s svojimi rešitvami za kupce na vedno bolj zahtevnem globalnem avtomobilskem trgu. Ta danes daje največji poudarek varnosti, udobju, znatno nižji masi in čim manjšemu onesnaževanju. Ker so pritiski sistemskih regulatorjev vse močnejši, kupci zahteve prenašajo na dobavitelje," razloži direktor prodajnega sektorja Gregor Plazar.

Direktor prodajnega sektorja v TPV Gregor Plazar pravi, da vse bolj krepijo sodelovanje s premijskimi proizvajalci vozil. Z njimi najlažje najdejo skupno točko glede inovacij in razvojnih rešitev. | Foto: Vid Ponikvar Direktor prodajnega sektorja v TPV Gregor Plazar pravi, da vse bolj krepijo sodelovanje s premijskimi proizvajalci vozil. Z njimi najlažje najdejo skupno točko glede inovacij in razvojnih rešitev. Foto: Vid Ponikvar Zahteve trga se čedalje bolj usmerjajo v sposobnost obvladovanja nižje teže, kar predstavlja enega izmed ključnih konkurenčnih dejavnikov. Pri tem uporabljajo hibridne materiale, kjer morajo množico različnih materialov združiti v funkcionalno celoto.

Domači razvoj: industrijsko samovozeče vozilo

V podjetju so pred dvema letoma skupaj z novomeškim zagonskim podjetjem IKU pričeli z razvojem avtomatsko vodenega vozila (AGV) pod imenom TPV Optimatik. 

Rešitve so sprva vpeljali v lastne proizvodne procese. Ker so se te izkazale za stroškovno učinkovite (investicija naj bi se povrnila prej kot v enem letu), jih ponujajo tudi na trgu. 

Avtomobilska industrija zahteva stalen razvoj in zniževanje cen, zato je potrebno proizvodne procese avtomatizirati. S tem namenom so v TPV razvili avtomatsko vodeno vozilo TPV Optimatik (rumeno vozilo). Po njihovih navedbah to vozilo s svojo višino 16 cm bistveno zmanjšuje stroške naložbe v avtomatizacijo logistike. Ustreza namreč višini standardnih palet in vozičkov v proizvodnjah, ki jih zato ni potrebno predelovati. | Foto: Vid Ponikvar Avtomobilska industrija zahteva stalen razvoj in zniževanje cen, zato je potrebno proizvodne procese avtomatizirati. S tem namenom so v TPV razvili avtomatsko vodeno vozilo TPV Optimatik (rumeno vozilo). Po njihovih navedbah to vozilo s svojo višino 16 cm bistveno zmanjšuje stroške naložbe v avtomatizacijo logistike. Ustreza namreč višini standardnih palet in vozičkov v proizvodnjah, ki jih zato ni potrebno predelovati. Foto: Vid Ponikvar

Nujno je sodelovanje s šolskim sistemom

V podjetju poudarjajo potrebe po izobraženih delavcih. Povezujejo se s slovenskimi fakultetami in srednjimi šolami, vpeljan imajo mentorski sistem, v katerem sodeluje prek sto mentorjev.

Direktor raziskovalno-razvojnega sektorja Krunoslav Šimrak (levo) priznava, da že danes težko najdejo dobre konstruktorje, orodjarje in varilce. | Foto: Vid Ponikvar Direktor raziskovalno-razvojnega sektorja Krunoslav Šimrak (levo) priznava, da že danes težko najdejo dobre konstruktorje, orodjarje in varilce. Foto: Vid Ponikvar "Zavedamo se, da bomo imeli ob rasti podjetja in ohranjanju konkurenčnosti že kmalu težave s pridobivanjem novega kadra. Ne samo fizičnih delavcev, temveč tudi visoko izobraženih. Zato pokušamo dobre dijake prepoznati že v srednjih šolah, ki jim ponudimo štipendije. Močne vezi vzdržujemo s strojno, elektro in ekonomsko fakulteto," pojasnjuje Krunoslav Šimrak, direktor raziskovalno-razvojnega sektorja. Priznava, da že danes težko najdejo dobre konstruktorje, orodjarje in varilce.

Slovenija potrebuje povezovanje dobaviteljev

Gregor Plazar pa poudarja, da je slovenska avtomobilska industrija v svetu dobro zapisana in usmerjena v prihodnost. Kot dokaz za trditev navaja povečan obseg njenega delovanja.

Gradnja novega proizvodno-logističnega centra: v njem bodo zaposlili več kot sto novih delavcev. | Foto: Vid Ponikvar Gradnja novega proizvodno-logističnega centra: v njem bodo zaposlili več kot sto novih delavcev. Foto: Vid Ponikvar

V podjetju TPV spremljajo tudi aktivnosti drugih slovenskih dobaviteljev v avtomobilski industriji, čeprav se programi ne prekrivajo. "Z njimi se poznamo, se pogovarjamo, poslušamo, dopolnjujemo, konkuriramo pa si ne. V Sloveniji nimamo konkurence, je pa v tujini toliko močnejša," opozarja Plazar. Dodaja, da bosta le povezovanje in medsebojna pomoč krepila slovensko gospodarstvo. TPV sodeluje tudi v slovenskem avtomobilskem grozdu in razvojnem centru SiEVA.

Lani je vsak zaposleni v podjetju v povprečju prispeval dve ideji

Kakšni delavci so Slovenci? V podjetju poudarjajo, da marljivi in inovativni. 

"Z delavci je treba ravnati kot z najbolj dragocenim blagom. Ves čas je treba iskati položaj 'win-win', s čimer se ti dobro vrača z dobrim. To se kaže tudi v pripadnosti podjetju," poudarja Plazar. Zaposleni se po njegovih besedah zavedajo doprinosa h konkurenčnosti in stabilnosti podjetja. Da bi nadrejeni prevzel idejo podrejenega in jo predstavil kot svojo, v TPV ni mogoče, trdi Plazar. Ideje so zabeležene v internem sistemu, nato pa odgovorni zamisel predelajo in podajo v realizacijo.

Zaposleni lahko izboljšave v podjetju sporočijo prek internega portala. Vsaka ideja je nagrajena, najboljše enkrat na leto tudi s finančnimi spodbudami. | Foto: Vid Ponikvar Zaposleni lahko izboljšave v podjetju sporočijo prek internega portala. Vsaka ideja je nagrajena, najboljše enkrat na leto tudi s finančnimi spodbudami. Foto: Vid Ponikvar Lani so prejeli večkot dva tisoč inovativnih idej in skoraj vse so bile uresničene. Od najpreprostejših do visokotehnoloških prebojnih idej. Vsak predlagatelj dobi odgovor, tudi če je ideja zavrnjena. Le tako jo lahko razvija naprej. Vsaka ideja je nagrajena, najboljše enkrat na leto tudi s finančnimi spodbudami.

Glavni mejniki razvoja avtomobilske in karavaning industrije na Dolenjskem

Osemindvajsetega aprila 1954 je Upravni odbor Okrajne Zadružne zveze Novo mesto izdal odločbo o ustanovitvi podjetja Agroservis in Motomontaža. Novo podjetje je začelo sestavljati lahka gospodarska vozila po kooperacijski pogodbi z nemškim podjetjem DKW. Kmalu se je ob znaku DKW na pokrovih motorjev znašel znak MM, Motomontaža.

Leta 1959 se je tovarna preimenovala v Industrijo motornih vozil (IMV).

Leta 1962 so predstavili lastni dostavnik, ki je bil plod uspešnega sodelovanja zagnanih dolenjskih delavcev, skromne dobaviteljske mreže in znanja ljubljanske strojne fakultete. IMV | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv V začetku šestdesetih let so z montažnega traku prišla tudi osebna vozila DKW, pomanjkanje deviz za uvoz sestavnih delov za avtomobile leta 1965 pa je bilo razlog za nastanek novega izvoznega proizvoda, prve počitniške prikolice pod blagovno znamko Adria, ki je kmalu osvojila Evropo.

Podjetje je v letih od 1967 do 1972 sodelovalo s podjetjem British Motor Corporation, v začetku leta 1973 pa je na temeljih korporacijske pogodbe s francoskim Renaultom začelo proizvajati model renault 4.

Razpad Jugoslavije ob koncu osemdesetih in začetku devetdesetih (1989, 1990 in 1991) je pomenil tudi konec te pomembne industrijske zgodbe pod imenom IMV. Ta je uspešno nadaljevanje razvoja avtomobilske in karavaning industrije Sloveniji zapustila prek družb naslednic – Adrie Mobila, Revoza in TPV.

Ne spreglejte