Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
6. 7. 2016,
3.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

2

Natisni članek

NLB Dušan Šuštar Dušan Dolamič

Sreda, 6. 7. 2016, 3.06

6 let, 7 mesecev

Zavajal naj bi šefe, povzročil trimilijonsko škodo: bo šel pred sodnika?

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

2

NLB stavba | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Sodišče je končalo preiskavo v primeru bankirja Dušana Šuštarja: nekdanjega šefa podružnice NLB na Gorenjskem sumijo, da je zlorabil položaj, preslepil nadrejene ter NLB z dodelitvijo slabo zavarovanih posojil oškodoval za 2,7 milijona evrov. Denar naj bi pobral zdaj že pokojni Dušan Dolamič. Na potezi je specializirano državno tožilstvo, ki ima tri možnosti: da zoper Šuštarja vloži obtožnico, da prosi za dopolnitev preiskave ali da odstopi od pregona.

Sodišče je preiskavo zoper Dušana Šuštarja, nekdanjega vodjo podružnice NLB na Gorenjskem, na pobudo tožilstva uvedlo konec leta 2014, končalo pa pred nekaj dnevi. Preiskava je povezana s spornima posojiloma v višini 2,7 milijona evrov, ki sta ju sredi leta 2008 od NLB na priporočilo Šuštarja prejeli podjetji Make up Workshop in Elektrotehna Elzas. 

Za obema je stal danes že pokojni poslovnež Dušan Dolamič (ustanoviteljici Make up Workshopa sta bili Dolamičeva hči in partnerica), medtem ko je bil njun direktor Dolamičev poslovni partner Kostja Popov. Banka je posojili odobrila za financiranje nepremičninskega projekta v okolici Beljaka, za katerim je bil prav tako Dolamič. Toda vrednost nepremičnin, danih v zavarovanje za posojilo – šlo je za zemljišče površine dva tisoč kvadratnih metrov na avstrijski strani, ki je bilo v lasti Make up Workshopa –, je bila prikazana bistveno previsoko in Šuštar naj bi vedel, da posojili ne bosta vrnjeni. S tem naj bi Dolamiču omogočil veliko premoženjsko korist. 

Podjetji sta šli pozneje v stečaj, stečajni upravitelj je zapuščeno nepremičnino v Avstriji prodal za vsega 60 tisoč evrov, NLB pa večine denarja nikoli več ni videla.

Nad Šuštarjem je utemeljen sum, da je s kreditnima predlogoma preslepil takratne vodilne v NLB in tako dosegel, da ju je ta potrdila. Odločilna naj bi bila prenapihnjena cenitev nepremičnine, ki je bila ponujena v zavarovanje. V dozdajšnjem postopku naj bi se tudi izkazalo, da je pod eno izmed cenitev podpisan avstrijski cenilec, ki je bil v tistem času že mrtev.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, če je šlo za veliko premoženjsko korist. 

Preiskava je prva faza kazenskega postopka. Na zahtevo državnega tožilca jo opravi preiskovalni sodnik. Preiskava se lahko začne, kadar je podan utemeljen sum, da je nekdo storil kaznivo dejanje. Namen je zbrati podatke, ki so potrebni za odločitev o nadaljevanju kazenskega postopka. Ko tožilstvo prejme ugotovitve iz preiskave, se odloči, ali bo osumljenega postavilo pred sodišče.

Šuštar pravi, da je bilo vse brez napak

Šuštar ostaja edini osumljeni v preiskavi, v kateri so zaslišali več prič in izvedli druge dokaze, potem ko je tožilstvo odstopilo od pregona Popova in po Dolamičevi smrti maja 2014 ustavilo tudi kazenski postopek zoper omenjenega. Bankir, ki ga je NLB že pred časom suspendirala, se je ob začetku sodne preiskave pred letom in pol branil z besedami, da ni kriv in da je pri odobritvi posojila sodelovalo več ljudi. Tudi kreditni odbor in uprava banke, saj je pri pogodbah je veljalo pravilo več parov oči, je navajal.

Šuštar tudi danes vztraja pri podobnem: "Ničesar nisem naredil narobe, tudi vejice nisem narobe postavil. Krediti so bili briljantni, dobro izpeljani. V preiskavi so zaslišali 15 prič, moje nadrejene, podrejene, sorojene, nekdanja izvršna direktorja. Vsi so povedali, da smo delali po zakonih."

"Centa nisem dobil, preiskovalci niso našli ničesar. Tako je Dolamič govoril le za točilnim pultom," pravi Dušan Šuštar. | Foto: Klemen Korenjak "Centa nisem dobil, preiskovalci niso našli ničesar. Tako je Dolamič govoril le za točilnim pultom," pravi Dušan Šuštar. Foto: Klemen Korenjak

Skozi vrata ven, skozi okno nazaj v banko

Zavrača trditve, da je imel pokojni Dušan Dolamič pri njem nekakšno protekcijo, dostop do boljših posojil od ostalih, ker sta bila v prijateljskem odnosu. "Ne. Spoznal sem ga prek službe. Sodelovala sva izključno po službeni liniji. Je pa on poznal vse ljudi: od pomočnikov uprave, namestnikov uprave do izvršnih direktorjev. Ti so me poklicali, da bo prišel in da naj pogledam, ali ima vse papirje, naj 'zrihtam' kredit. Vse se je že z njimi dogovoril. Takšen je bil njegov stil. Bom povedal kar po domače: če smo ga vrgli ven skozi vrata, je prišel skozi okno in obratno. Rekel je, da sem edini, s katerim se lahko v NLB pogovarja. Jaz pa sem mu odgovarjal: 'Imaš papirje? Pokaži jih komercialistom'."

O tem, kdo vse ga je klical v povezavi z Dolamičem in posojili, Šuštar ni želel govoriti: "Klicali so člani takratne uprave. Zdaj boste spet pisali neko sago. Nič nisem kradel, nič goljufal, nič ostal dolžan, zavarovanje posojil je bilo petkratno." Še enkrat, Šuštar je sporna posojila predlagal leta 2008. Takrat so NLB vodili Draško Veselinović, ob njem pa so v upravi NLB sedeli še Matej Narat, Alojz Jamnik, Miran Vičič in Claude Deroose

Mister deset odstotkov? "To so gostilniške čenče."

Šuštarja smo tudi vprašali, kako komentira navedbe nekaterih, da je sam pobiral po deset odstotkov vrednosti od posojil, ki so jih odobrili Dolamiču oziroma podjetjem, v katerih je ta uveljavljal svoj vpliv: "On je tako govoril v svoji družbi. A kar je govoril, je gostilniška filozofija. Ko so prišli k meni pregledovat račune, niso našli ničesar, ne gotovine, delnic ali računov v tujini. Centa nisem dobil, preiskovalci niso našli ničesar. Tako je Dolamič govoril le za točilnim pultom."

​Na NLB primera Šuštar konkretno ne želijo komentirati. Na specializiranem tožilstvu pa v okviru preiskave v prihodnjih dneh pričakujejo še del dokumentacije, za katero so prek sodišča zaprosili v Avstriji. Tožilstvo lahko po končani preiskavi vloži obtožnico, zahteva dopolnitev preiskave ali odstopi od pregona.

Dolamič – NLB tudi v primeru kranjske Zvezde

Domnevno oškodovanje NLB v zadevi Šuštar ni edini primer, v katerem skupaj nastopata ime Dušana Dolamiča in naše največje banke. NLB je tako nekaj milijonov izgubila zaradi  leasing operacije, ki jo je Dolamič izpeljal dobesedno nekaj dni po tem, ko je prek podjetja Make up Workshop prišel do večinskega deleža v kranjskem tekstilnem podjetju Zvezda in postal njegov direktor. Zvezda je imela takrat več deset zaposlenih.

Dolamič je NLB je prodal Zvezdine nepremičnine in zanje dobil nekaj milijonov več, kot so bile vredne: šlo je za prenapeto cenitev. Kupnina od Zvezdinih nepremičnin je končala na računu podjetja Make up Workshop, tam pa se je sled za denarjem izgubila. NLB je s tem manevrom oškodoval vsaj za štiri milijone evrov. Zvezda je šla kmalu zatem v stečaj. Dolamič ni za to nikoli odgovarjal.
 

NLB in sporna bančna posojila

V NLB so do zdaj:

- naznanili 17 ugotovljenih sumov kaznivih dejanj,
- podali kazenske ovadbe v 50 ugotovljenih sumih kaznivih dejanj
- in vložili 35 premoženjskopravnih zahtevkov v skupni višini skoraj 170 milijonov evrov,

so sporočili iz banke. Vložili so tudi odškodninske tožbe, postopki so v teku, so zapisali.  

 

Kdo je bil Dušan Dolamič

Dušan Dolamič je leta 1992 prek svojega podjetja Magenta vodil volilno kampanjo stranke SLS. Njegovo ime je širši javnosti postalo znano junija leta 1998, ko so policijski specialci v ljubljanskem lokalu Nostalgija prijeli domnevnega šefa črnogorske mafije v Sloveniji Veselina Jovovića Vesa. Ta naj bi Dolamiču grozil in ga izsiljeval, Dolamič pa se je obrnil na policijo. V ozadju so bili dolgovi stranke SLS in denar, šlo naj bi za 20 tisoč nemških mark, ki naj bi ga Dolamič dolgoval nekemu Beograjčanu, so dogodek pozneje komentirali poznavalci. 

Dolamič se je pozneje pojavil v glavni vlogi oškodovanja kranjskega tekstilnega podjetja Zvezda. Prek podjetja Make up Workshop je leta 2008 prišel do večinskega deleža v Zvezdi, ki je imela v tistem času okoli 70 zaposlenih, in postal njen glavni poslovni odločevalec. Najprej je NLB Leasingu prodal Zvezdine nepremičnine, nato pa jih vzel v najem s povratnim leasingom in s tem Zvezdo takoj obremenil za več milijonov evrov. Kupnina od prodaje Zvezdinih nepremičnin je končala na računu Make up Workshopa, od tam pa je denar poniknil naprej. Zvezda je pozneje povsem pogorela in končala v stečaju. Dolamič za to oškodovanje ni nikoli odgovarjal. Zoper njega so v različnih drugih zadevah tekli postopki na več sodiščih: v Ljubljani, Kranju, Brežicah. Za njim niso nepoplačana ostala samo podjetja in finančne hiše, ampak tudi nekateri posamezniki, ki jim je dolgoval denar. Maja 2014 so Dolamiča našli mrtvega v hrvaški Istri.

Ne spreglejte