Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 12. 2010,
13.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 24. 12. 2010, 13.18

7 let, 2 meseca

Dokončanje terminala na mariborskem letališču se izmika roku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gradnja novega terminala na mariborskem letališču, katerega izvajalec del je SCT, je trenutno precej upočasnjena, zato je že jasno, da projekt ne bo zaključen do predvidenega roka.

To ugotavljajo tudi na ministrstvu za promet, kjer so že napovedali ukrepe, sedanje razmere pa škodo povzročajo tudi družbi Aerodrom Maribor. "Po vsej verjetnosti projekt do marca ne bo zaključen, kar v svojih poročilih ugotavljajo tudi nadzorniki del, tako da bo potrebno poseči po določenih ukrepih," je potrdil generalni direktor direktorat za civilno letalstvo pri prometnem ministrstvu Mirko Komac.

Rok dokončanja je 21. marec 2011 Kot je pojasnil Komac, je izvajalec del po pogodbi dolžan dela opraviti najpozneje v 18 mesecih, rok dokončanja je 21. marec 2011. S potekom del so na direktoratu redno seznanjeni, pri tem pa po njegovih besedah beležijo določena odstopanja.

Zahtevajo lahko tudi povračilo nastale škode V primeru prekoračitve pogodbenega roka bodo izvajalcu za vsak zamujeni dan zaračunali pogodbeno kazen, ob tem pa lahko, če izvajalec ne izvrši pogodbene obveznosti, unovčijo tudi bančno garancijo, odstopijo od pogodbe ali znižajo pogodbeno ceno. Zahtevajo lahko tudi povračilo nastale škode, je še dodal Komac in dodal, da se doslej še niso dokončno odločili, kakšne ukrepe bodo izpeljali.

Po besedah prvega moža Aerodroma Maribor Matjaža Sonca so dela na letališču sprva potekala v skladu z načrti, tik pred zaključkom del pa so se po njegovem mnenju podizvajalci zaradi neplačanih del s strani SCT začeli umikati.

Bo poletna sezona spet zamujena? "Zdaj dela bolj ali manj stojijo, veliko pa je odvisno predvsem od razvoja dogodkov v SCT in odločitve investitorja. Ta lahko prekine pogodbo, če jo bo imela sploh s kom za prekiniti, ter nadaljuje dela z drugim izvajalcem. Vprašanje je, kaj se bo torej zgodilo v prihodnjem letu, a se bojim, da bo poletna sezona absolutno spet zamujena," je dejal Sonc in dodal, da se tudi iz tega razloga zelo težko dogovarjajo z morebitnimi letalskimi prevozniki, saj ne vedo, kaj jim lahko obljubijo.

Projekt je vreden več kot 15 milijonov evrov Ministrstvo za promet se je letos lotilo posodobitve letališke infrastrukture na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru. Več kot 15 milijonov evrov vreden projekt je v višini 11,1 milijona evrov sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, udeležba slovenskega proračuna pa znaša 4,2 milijona evrov. Projekt, ki vključuje tudi gradnjo novega in obnovo obstoječega potniškega terminala, naj bi bil po načrtih končan v letu 2013. Kot je zatrdil Komac, evropska sredstva zaradi sedanjega zastoja zaenkrat še niso ogrožena.

Ne spreglejte