Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Dušan Mramor ministrstvo za finance Mateja Vraničar Erman Miro Cerar Angela Merkel Nemčija Deutsche Bank

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 4.11

6 let, 6 mesecev

Deutsche Bank, bomba neslutenih razsežnosti, o kateri Cerarjeva vlada ne razmišlja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Deutsche Bank | Foto Reuters

Foto: Reuters

Deutsche Bank, največja finančna institucija v Nemčiji, ki je ključna izvozna partnerica Slovenije, se vse bolj maje pod bremenom različnih težav: grožnje kapitalske neustreznosti, slabega upravljanja tveganj in precejšnjega upada prihodkov. Vlade Mira Cerarja te (za zdaj) ne skrbijo.

Nova ministrica za finance Mateja Vraničar Erman za zdaj še nima stališča do morebitnih (ne)posrednih posledic, ki bi jih lahko težave Deutsche Bank povzročile slovenskemu finančnemu sistemu in proračunu.

MF: Nihče nas ni obvestil o kakršnikoli nevarnosti

Na ministrstvu so poudarili le, da "jih pristojni nadzorni organi niso obvestili o nobeni nevarnosti za stabilnost finančnega sistema". Podatkov o izpostavljenosti slovenskih družb do Deutsche Bank nimajo.

Z vprašanji, ki jih prinaša dogajanje v Deutsche Bank, se za zdaj očitno ukvarjajo le v nekaterih političnih strankah vladajoče koalicije, ki so v stikih s svojimi političnimi kolegi na evropski ravni, recimo v SD. "Seveda v Bruslju prevladuje skrb. Nihče natančno ne ve, kaj se dogaja. V pogovorih se omenjajo različni scenariji. Recimo razdelitev banke na dva ali več delov," nam je dejala evropska poslanka te stranke Tanja Fajon

Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Mateja Vraničar Erman, za zdaj še nimajo stališča do morebitnih posledic, ki bi jih lahko težave Deutsche Bank povzročile slovenskemu finančnemu sistemu in proračunu. | Foto: STA , Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Mateja Vraničar Erman, za zdaj še nimajo stališča do morebitnih posledic, ki bi jih lahko težave Deutsche Bank povzročile slovenskemu finančnemu sistemu in proračunu. Foto: STA ,

"Srčno upam, da se vsaj na ministrstvu za finance ali na Banki Sloveniji kdo ukvarja s tem in razmišlja o mogočih posledicah. A dvomim, da se, ker razmere še niso tako akutne," opozarja ekonomist Črt Kostevc z Ekonomske fakultete v Ljubljani.

"Najbolj nevarna banka na svetu"

Zakaj dogajanje v Deutsche Bank v evropskih finančnih krogih povzroča paniko:

  • Gre za največjo finančno institucijo v Nemčiji, ključni članici območja evra, eno največjih in nekoč najuglednejših evropskih bank.
     
  • V finančnem smislu je zelo prepletena s preostalimi velikimi bankami v Evropi in na svetu. Prisotna je na skoraj vseh trgih. V finančnih krogih jo označujejo za "globalno sistemsko pomembno banko". Novinar BBC jo je pred časom označil za "najbolj nevarno banko na svetu". Njeno resnejše majanje bi povzročilo verižno reakcijo na trgih po vsem svetu in izgubo zaupanja, to pa bi zelo verjetno vodilo v novo finančno krizo.
     
  • Že nekaj let iz Deutsche Bank prihajajo novice, ki kažejo, da utegne biti z njo nekaj resno narobe. Zdaj na plan prihajajo težave, ki so jih v banki skozi celotno krizo in po njej pometali pod preprogo. Največja je astronomska količina finančnih derivatov v njenih bilancah, kupljenih in izdelanih za Wall Street. Gre za instrumente, ki so leta 2008 povzročili svetovno finančno krizo (več o tem v okvirju in grafu). Banka v ZDA že nekaj časa serijsko pada na stresnih testih, v letih od 2007 do 2010 pa ji je Fed tako kot drugim ameriškim bankam priskočil na pomoč s 354 milijardami dolarjev, kar je še enkrat več od pomoči Lehman Brothersu. Zdaj ji je ameriška vlada zaradi različnih razlogov izrekla še kazen.

Nihče ne ve, kako globoko segajo težave

  • Ključno je, da nihče v resnici ne ve, kako globoko segajo težave Deutsche Bank. Delnica Deutsche Bank je na trgu trenutno vredna najmanj v zadnjih sedmih letih, na borzi trenutno le še okrog 18 milijard dolarjev. To je le štiri milijarde več od višine kazni v ZDA, ki se je kot verjetna omenjala pred dnevi. Primanjkuje ji kapitala. Banka ima težave tudi v tekočem poslovanju in odprtih okrog sedem tisoč sodnih sporov.

    Med drugim bi jo lahko v Rusiji doletela 2,5 milijarde dolarjev visoka kazen, ker je s trgovanjem z delnicami umikala denar iz Rusije v davčne oaze, v Italiji pa proti njej poteka postopek, ker naj bi leta 2008 sodelovala pri prirejanju bilanc italijanske banke Monte dei Paschi.
     
  • Evropske banke trenutno niso pripravljene na spopad z novo krizo. Že zdaj delujejo v okolju dolgotrajno nizkih, celo negativnih obrestnih mer, šibke aktivnosti na kapitalskih trgih, višjih kapitalskih zahtev in slabih posojil iz preteklosti. Po ugotovitvah Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je četrtina bank v razvitih državah, ki imajo skupaj okoli 11.700 milijard dolarjev premoženja, prešibkih, da bi si opomogle tudi v primeru gospodarskega okrevanja in višjih obrestnih mer. Večina teh bank z 8.500 milijardami dolarjev premoženja je evropskih. Gre za tretjino bank na stari celini. Obenem so ameriški pravosodni organi zaradi domnevnih zlorab pod lupo vzeli še druge velike evropske banke: švicarsko UBS ter britanske HSBC, Barclays in RBS. 
     
  • K temu velja prišteti še politični kontekst. Unija je v obdobju med brexitom in novim begunskim valom, ki ga na veliko "unovčujejo" desne evroskeptične stranke. Nemčijo prihodnjo jesen čakajo parlamentarne volitve, kanclerka Angela Merkel pa v zadnjem času beleži serijske poraze na deželnih volitvah. Nova finančna kriza bi dodatno omajala evropsko integracijo in dala vetra v jadra desnim evroskeptičnim strankam.
 


 

Maje se zaupanje v bančni sistem

"Težave katere od večjih bank in dvomi o kapitalski ustreznosti se zelo hitro prelijejo po bančnem sistemu in vplivajo na zaupanje v celoten bančni sistem," opozarja tudi analitik v družbi Alta Invest Matej Šimnic.

Tudi IMF je junija letos objavil poročilo, v katerem je izpostavil Deutsche Bank kot največje tveganje v svetovnem finančnem sistemu. Z njo je namreč finančno tesno prepletena večina drugih velikih mednarodnih bank in zavarovalnic. Zaradi tega je potrebna dodatna pazljivost, saj se lahko morebitne težave v Deutsche Bank po verigi prenesejo po celotnem sistemu.

Deutsche Bank IMF | Foto:

Kaj počne Deutsche Bank za svojo rešitev: 

  1. Deutsche Bank se je v zadnjem obdobju lotila obsežnega prestrukturiranja poslovanja in napovedala množična odpuščanja. Zaradi sistematičnih zlorab na trgu ji grozijo visoke kazni v ZDA in drugod po svetu. Hkrati njene bilance še vedno bremenijo slaba posojila. Slabo se je odrezala tudi na nedavnih stresnih testih v EU in ZDA.
     
  2. Zaradi odpisov, rezervacij in drugih stroškov, ki se merijo v milijardah evrov, Deutsche Bank potrebuje svež kapital. Vprašanje je, kolikšna je kapitalska luknja, ki jo bo treba pokriti.
     
  3. Obstaja velika verjetnost, da Deutsche Bank ne bo zmogla sama najti kapitala in rešiti težav, zato jo bo treba reševati. Gre za eno od 30 svetovnih sistemskih bank, katere zlom bi lahko porušil celoten finančni sistem.
     
  4. Zaradi nizkega tečaja delnice Deutsche Bank je vprašanje, ali si bodo v nemški banki upali zbrati svež kapital na trgu, saj bi s tem močno izgubili obstoječi delničarji.
     
  5. Če bi v Nemčiji povozili ali zaobšli pravila, ki so jih med pridiganjem o varčevanju in finančni stabilnosti sami izsilili, bi tvegali neubogljivost v Italiji in drugih problematičnih državah, kjer opozarjajo na neustreznost teh istih pravil.

"Resna zaostritev položaja bi lahko torej hitro vplivala tudi na stabilnost drugih bank. Prepletenost bančnega sistema se že zdaj kaže v gibanju vrednosti delnic evropskih bank, z novimi informacijami v zvezi z Deutsche Bank pa se bo ta vpliv še nadaljeval," dodaja Šimnic.

"Težave katere od večjih bank in dvomi o kapitalski ustreznosti se zelo hitro prelijejo po bančnem sistemu in vplivajo na zaupanje v celoten bančni sistem," opozarja tudi analitik v družbi Alta Invest Matej Šimnic. | Foto: Matej Leskovšek "Težave katere od večjih bank in dvomi o kapitalski ustreznosti se zelo hitro prelijejo po bančnem sistemu in vplivajo na zaupanje v celoten bančni sistem," opozarja tudi analitik v družbi Alta Invest Matej Šimnic. Foto: Matej Leskovšek

Ogrožen naš največji izvozni trg in sto milijonov evrov

Težave Deutsche Bank bi v pomembni meri udarile po Sloveniji in njenem finančnem sistemu.

Najprej z neposrednim učinkom. Banke, zavarovalnice, pokojninske in druge finančne družbe imajo po zadnjih podatkih v vrednostnih papirjih Deutsche Bank za skoraj sto milijonov evrov premoženja.

"Izpostavljenost do Deutsche Bank je zelo dinamična, ker je večina v kratkoročnih depozitih oziroma komercialnih zapisih, ki dnevno zapadajo, in sredstev na računu. Ocenjujemo, da je trenutno izpostavljenost v višini 60 milijonov evrov," so pojasnili na Banki Slovenije. V zavarovalnicah in pokojninskih družbah izpostavljenost znaša dodatnih 35 milijonov evrov.

Nepredvidljive posledice za Slovenijo

"Neposredna izpostavljenost slovenskega finančnega sistema do Deutsche Bank ni velika, vendar zagotovo obstaja. Težava je, ker je sistem izvedenih finančnih inštrumentov izjemno prepleten. Ko se bo podražilo zadolževanje Deutsche Bank na trgu, se bo postopoma oslabila tudi kakovost izvedenih finančnih inštrumentov, ki so dolgo veljali za prvovrstne," opozarja Črt Kostevc.

Banke, zavarovalnice, pokojninske in druge finančne družbe imajo po zadnjih podatkih v vrednostnih papirjih Deutsche Bank za skoraj sto milijonov evrov premoženja. | Foto: Reuters Banke, zavarovalnice, pokojninske in druge finančne družbe imajo po zadnjih podatkih v vrednostnih papirjih Deutsche Bank za skoraj sto milijonov evrov premoženja. Foto: Reuters

A strahovi v ozadju so mnogo večji. Dlje časa trajajoče majanje Deutsche Bank bi skoraj zagotovo vplivalo na gospodarsko rast, investicijsko vzdušje in potrošnjo v Nemčiji, ki je najpomembnejši slovenski izvozni trg. Dobra kondicija nemškega gospodarstva in finančnega sistema je ključna za rast v Sloveniji.

Dražje zadolževanje in manj davkov

To potrjuje tudi Kostevc: "Če se bo negotovost in njen vpliv na nemške banke nadaljevala, bi lahko v kratkoročnem ali celo srednjeročnem obdobju zmanjšale kreditno aktivnost za mala in srednje velika nemška podjetja."

Posledice resnejših težav v Deutsche Bank si je skoraj nemogoče predstavljati. V Sloveniji in preostalih državah območja evra bi jih zagotovo občutili skozi dražje zadolževanje, krčenje aktivnosti bank, nižje davčne izkupičke in težave pri zapiranju proračuna.

ECB: Banke smo oslabili

V luči težav na bančnih trgih so pretekli teden tudi v Evropski centralni banki (ECB) priznali, da so nove kapitalske zahteve prinesle tudi veliko slabega za evropske banke. Po eni strani so okrepili njihove kapitalske temelje, po drugi pa so jih močno oslabili: cena delnic je nižja, zaradi omejitev pri prevzemanju tveganj težje kreditirajo, prihodki od provizij so padli … 

Ni izključeno, da bi morebitno reševanje največje nemške banke lahko dokončno vodilo proti razpadu območja evra. V tem primeru bi se namreč na tapeti znašla največja banka v državi, ki že več kot pet let s pritiskom na evropske institucije pušča kri državam na evropski periferiji.

Ni izključeno, da bi morebitno reševanje največje nemške banke lahko dokončno vodilo proti razpadu območja evra.  | Foto: Thinkstock Ni izključeno, da bi morebitno reševanje največje nemške banke lahko dokončno vodilo proti razpadu območja evra. Foto: Thinkstock

Mikavni dobički iz špekulativnih poslov

Monetarna unija tega v političnem smislu verjetno ne bi preživela. Sploh ker težave Deutsche Bank izhajajo iz špekulativnih poslov v ZDA, kamor je Deutsche Bank z velikim pompom na newyorško borzo vstopila oktobra 2001, le mesec dni po napadu na dvojčka, kar je ameriška javnost takrat toplo pozdravila.

Že kmalu so jo zamikali dobički iz čudežnih finančnih produktov, ki so jih sproti ustvarjali alkimisti z Wall Streeta. V letih po poku balona "dot.com" se je Deutsche Bank vse bolj zapletala v trgovanje s finančnimi derivati. Vlagateljem je še ob zlomu nepremičninskega trga prodajala "toksične" inštrumente, napolnjene s hipotekarnimi obveznicami. Kmalu zatem so se izkazali za ničvredne, čeprav so bili zapakirani v najvišjo boniteto.

Kaj so izvedeni finančni inštrumenti

Izvedeni finančni inštrumenti nimajo nobene lastne vrednosti, temveč je njihova vrednost izpeljana iz nečesa drugega. Stavijo na rast ali upad vrednosti nečesa, kjer se pričakujejo cenovna nihanja, na primer pri vrednosti delnic, obveznic, valutnih razmerjih, surovin … Med njimi so opcije, terminske pogodbe (forward, futures), zamenjave (swap) … Kljub morebitnim višjim donosom prinašajo tudi večja tveganja.

"Ne vem, ali naj se smejim ali jočem zaradi dejstva, da ima banka, ki je špekulacijo spremenila v poslovni model, zdaj sebe za žrtev," se je nemški minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel odzval na besede izvršnega direktorja Deutsche Bank Johna Cryana, ki je prejšnji teden za padec tečaja delnice na rekordno nizko raven okrivil špekulante.

Sedež Deutsche bank v Frankfurtu. | Foto: Reuters Sedež Deutsche bank v Frankfurtu. Foto: Reuters

Ruski oligarhi in Donald Trump

Prav na to obdobje se nanaša tudi kazen, ki jo mora plačati Deutsche Bank. Že pred tem je z ameriško agencijo za nadzor financiranja nepremičnin morala skleniti poravnavo, vredno skoraj dve milijardi dolarjev. 

K temu velja prišteti še različne sporne posle, vredne več milijard evrov – od finančno nasedlega projekta igralnice v Las Vegasu do sheme, v kateri naj bi svoj denar oprali številni ruski oligarhi. Deutsche Bank je tudi dolgoletni ključni financer Donalda Trumpa, zdaj ameriškega predsedniškega kandidata. Celo na Wall Streetu je Deutsche Bank veljala za investicijsko banko, ki je pripravljena prevzeti visoka tveganja.

Ko so na vrsti veliki, se išče opravičila

"V vsakem primeru bo sistem 'bail-in' (izgubo banke v prvi vrsti pokrivajo imetniki delnic in obveznic, ne pa davkoplačevalci, op. p.) postavljen pod velik test. Tako, kot je zdaj, ne gre. Trenira se na malih, ko pa so na vrsti veliki, se iščejo opravičila in spozna se, da so nekatera pravila v resnici neumna," ocenjuje ekonomist Mojmir Mrak.

"To se je videlo tudi na primeru Slovenije, ko je nekdanjemu ministru za finance Dušanu Mramorju pri Bruslju uspelo doseči znižanje zahtev glede proračunskega primanjkljaja, pri katerih je sprva vztrajala Evropska komisija," dodaja Mrak.

Jo bo morala reševati nemška država?

Kaj se bo torej okrog Deutsche Bank dogajalo v prihodnjih mesecih? Šimnic meni, da sta mogoča le dva scenarija. "Če bi banki uspelo znižati končno kazen in bi že oblikovane rezervacije in dodatni ukrepi zadoščali za plačilo poravnave, bi se lahko preplah pomiril in banka niti ne bi potrebovala izrednih ukrepov in večje dokapitalizacije," meni Šimnic. 

"Če bi banka za to in morebitne nove kazni potrebovala precej več kapitala in bi se odliv strank stopnjeval ter morebiti celo razširil na depozite, obstaja velika verjetnost, da bo morala banko dokapitalizirati država. Le na ta način bi bilo namreč mogoče umiriti strah, vendar v tem trenutku še ne moremo govoriti o tem scenariju," poudarja.

Merklova: Ne bo državne pomoči

Možnost državne pomoči za Deutsche Bank je Merklova že pred dnevi zavrnila. A vlagatelji so v tem videli le poskus zmanjševanja panike, ki je vse bolj vidna tudi v špekulantskih poslih na račun delnic banke in njenih inštrumentov.

Možnost državne pomoči za Deutsche Bank je nemška kanclerka Angela Merkel zavrnila. | Foto: Reuters Možnost državne pomoči za Deutsche Bank je nemška kanclerka Angela Merkel zavrnila. Foto: Reuters

Preden bi lahko posredovala nemška država, bi morali pri reševanju kapitalske luknje po novih evropskih pravilih sodelovati imetniki delnic, podrejenih obveznic, obveznic in na koncu še depozitov. Šele nato bi lahko uporabili davkoplačevalske milijarde.

Deutsche Bank ne bo propadla

Črt Kostevc ne verjame, da "se bo zgodil vsesplošni kolaps": "Zdaj je ključno, kako hitro bodo pripravili rešitve in kako kredibilne bodo. V zadnjih dneh so se razmere umirile zaradi informacij, da bo kazen nižja. Nove kapitalske zahteve vsekakor predstavljajo dodatno sidro za banko."

"Ne gre za novi Lehman Brothers. Ta je bil investicijska banka, medtem ko je Deutsche Bank močna tudi v osnovni bančni dejavnosti. Ne bodo propadli. Med drugim se nameravajo umakniti s kitajskega trga in na ta način zbrati dodatna sredstva. Tudi sicer bo kazen v ZDA nižja od zahtevanih 15 milijard evrov," napoveduje Kostevc.

Ne spreglejte