Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 6. 2017,
8.55

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Impol

Foto: Thinkstock in Impol

Natisni članek

izvoz avtomobilska industrija advertorial aluminij Impol

Ponedeljek, 19. 6. 2017, 8.55

2 meseca

Brez njih avtomobilska industrija ne bi bila to, kar je danes

Vsebino omogoča Impol

Foto: Thinkstock in Impol

Ali ste vedeli, da ima pri ustvarjanju lažjih, varnejših, hitrejših in bolj ekonomičnih avtomobilov veliko zaslug tudi slovensko podjetje? Svetovna avtomobilska industrija ne bi bila to, kar danes je, brez slovenskih strokovnjakov na področju aluminijastih polizdelkov.

aluminij impol | Foto:

Med slovenskimi zvezdniki svetovnega slovesa je tudi aluminijski velikan, podjetje Impol, kjer z naprednimi tehnologijami proizvajajo visokokakovostne izdelke iz aluminija in njegovih zlitin. Impol se uvršča med deset največjih slovenskih izvoznih podjetij in zaseda vodilni tržni delež na evropskem trgu na področju aluminijastih polizdelkov.

Impolov raznovrstni program, ki obsega valjane in stiskane izdelke ter proizvodnjo odkovkov je posebnost v evropskem in svetovnem merilu.

Za nekatere izdelke so celo ekskluzivni dobavitelji, kar jim po svoje laska, po drugi strani pa to od njih tudi veliko zahteva. Na trgu namreč vlada neusmiljena konkurenca, zaradi česar se morajo stalno prilagajati zahtevam kupcev.

Vedno več kupcev zahteva kakovostno nadaljnjo obdelavo aluminijastih izdelkov

aluminij impol | Foto:

Impolova konkurenčna prednost je ponudba celovite storitve, saj lahko svetovalci kupca usmerjajo skozi celoten proces proizvodnje, od izbire ustrezne zlitine do končne površinske obdelave.

Potrebe kupcev po visokokakovostni nadaljnji obdelavi aluminijastih izdelkov so vse večje. Kupci iščejo zanesljivega partnerja na trgu, ki je sposoben razvijati zahtevno tehnologijo in jim omogočiti kakovostno svetovanje.

Impolovi izdelki dosegajo visoke standarde kakovosti in zanesljivosti. Podjetju zaupajo številni priznani proizvajalci s področja avtomobilske industrije in industrije motornih koles. Njihove izdelke kupujejo podjetja, kot so ZF Sachs, KTM in Bosch.

Več kot pol milijarde evrov prometa

Uspeh skupine Impol je plod lastnega znanja in vlaganja v tehnološki razvoj, kar je pripomoglo k uspešnemu kljubovanju neugodnim gospodarskim razmeram v preteklih letih.

Lani je vrednost njihovega skupnega izvoza znašala več kot 508 milijonov evrov, kar jih uvršča na šesto mesto največjih slovenskih izvoznikov. Njihov glavni trg so države Evropske unije, med temi pa prevladuje Nemčija.

izvoz top podjetja | Foto:

Lani so zabeležili 543 milijonov prometa, medtem ko se lahko pohvalijo s 126-odstotno rastjo proizvodnje v zadnjih desetih letih.

2.200 zaposlenih se trudi, da podjetje ostane vodilni evropski dobavitelj avtomobilske industrije na področju palic za kovanje ter drugih stiskanih izdelkov in postati pomemben dobavitelj valjanih izdelkov.

Za zahtevnejše kupce: FinAl aluminij impol | Foto:

Skupina Impol iz Slovenske Bistrice deluje v okviru krovne družbe Impol 2000, d. d., ki ima neposredno odvisne družbe Impol, d. o. o., Rondal, d. o. o., Impol Servis, d. o. o., Impol-TLM, d. o. o., ki ima v lasti tudi družbo Impol ulaganja, d. o. o., s sedežem na Hrvaškem ter od oktobra 2016 tudi družbo Impol-FinAl, d. o. o., katere glavna dejavnost je finalizacija izdelkov iz aluminija. Njen glavni cilj je kupcem ponuditi zahtevnejšo obdelavo izdelkov.

Impol-FinAl v svoji ponudbi zajema nadaljnjo obdelavo aluminijastih palic, cevi in profilov. Pri tem uporablja dva postopka obdelave, in sicer:

  • mehansko obdelavo: struženje in rezkanje izdelkov,
  • površinsko obdelavo mehansko obdelanih izdelkov: anodizacija in prašno barvanje.

Impolovi izdelki so že krožili po vesolju

aluminij impol | Foto:

V zadnjih desetih letih je Impol za razvojne projekte namenil več kot 365 milijonov evrov in tako posodobil proizvodno opremo, povečal proizvodne kapacitete, izboljšal kakovost izdelkov in osvojil zahtevne izdelke.

Med pomembnimi dosežki podjetja Impol je tudi izdelava zlitin za satelit, ki je že krožil po vesolju.

Prvovrstna zlitina, ki spreminja svet prevozništva

Aluminij ima številne prednosti za uporabo v avtomobilski in drugi transportni industriji, saj ima nizko specifično težo. Zaradi nižje teže vozil, plovil in letal je tudi poraba goriva veliko manjša, kar je v luči varovanja okolja ključnega pomena.

Do okolja prijazna zlitina

Zaradi dobrih lastnosti aluminija se njegova uporaba na leto poveča za pet odstotkov, kar je največ med vsemi kovinami. Možnosti ponovne uporabe in recikliranja aluminija so odlične, saj ga lahko z relativno majhnimi izgubami pretaljujemo in znova uporabimo. To aluminij uvršča med do okolja prijaznejše zlitine.

Zaradi dobrih lastnosti aluminija se njegova uporaba na leto poveča za pet odstotkov, kar je največ med vsemi kovinami.

  • Aluminij je tretji najpogostejši kemijski element in najpogostejša kovina v zemeljski skorji.
  • Aluminij, kot ga poznamo danes, pridobivajo šele od sredine 19. stoletja.
  • Je nemagnetična in mehka kovina. Dobro prevaja toploto in električni tok.
  • Je nestrupen in neoporečen material z zdravstvenega vidika.

Mehanska obdelava odkovkov (podkrižnik), mehanska obdelava cevi in palic (ZF153) in mehanska obdelava profilov (profil):

impol aluminjasti polizdelki | Foto:

Ne spreglejte