Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2017,
10.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

8

Natisni članek

NLB Banka Slovenije Boštjan Jazbec evro Mario Draghi

Četrtek, 2. 2. 2017, 10.52

6 let, 6 mesecev

Borut Pahor: Če bi imeli tolar, nam ne bi bilo nič lažje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

8

Foto: Matej Leskovšek

EU in območje evra sta pred novimi izzivi. Potem ko so države, tudi Slovenija, z vstopom v EU in območje evra ogromno pridobile, morajo zdaj poiskati zagon za nadaljnjo integracijo. Pri tem morajo sodelovati, kot so sodelovale v preteklosti. Le tako se bomo zavarovali proti skupnim grožnjam, je v Ljubljani poudaril predsednik ECB Mario Draghi.

Četudi so bila zadnja leta za Slovenijo, tako kot tudi za preostalo Evropo, težka, ste lahko ponosni na to, kar ste kot narod dosegli. Po le dveh letih članstva v EU ste se se lahko kot prva od novih članic že pridružili območju evra," je na današnji slovesnosti ob 10-letnici uvedbe evra v Sloveniji dejal prvi mož Evropske centralne banke (ECB).

Pahor: Na vse skupaj smo lahko ponosni

"Banka Slovenije in ministrstvo za finance sta tedaj izvrstno opravili njuni nalogi pri zamenjavi denarja in prilagoditvi plačilnih sistemov. Pomembno vlogo je odigrala tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki je s svojim projektom Pricewatch preprečila neupravičene podražitve blaga in storitev," je na slovesnosti poudaril predsednik države Borut Pahor.

"Tako je Slovenija pred desetimi leti, leta 2007, postala prva v skupini desetih držav, ki so se leta 2004 pridružile Evropski uniji in je tri leta pozneje prevzela evro. Na vse skupaj smo lahko precej ponosni."

Preberite še:
Kaj je Slovencem v desetih letih prinesel evro
Kdo je kriv za napake pri projektu desetletja? Nihče in vsi.

"Bistveno je, da ostanemo v najbolj povezanem delu Evropske unije"

Predsednik meni, da nam v času gospodarske krize ne bi bilo nič lažje, če bi imeli lastno valuto, kot so menili nekateri.

"V tistih najbolj surovih časih in danes, ko se zdi, da smo se dokončno potegnili iz najhujšega, je za Slovenijo bistvenega pomena, da v vseh razsežnostih, tudi valutni, ostane v najbolj povezanem delu Evropske unije. To je naš strateški, vitalni interes," je prepričan Pahor.

Današnje slovesnosti ob 10-letnici prevzema evra so se med drugim udeležili tudi predsednik vlade v času prevzema evra Janez Janša, predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi, predsednik republike Borut Pahor in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. | Foto: Matej Leskovšek Današnje slovesnosti ob 10-letnici prevzema evra so se med drugim udeležili tudi predsednik vlade v času prevzema evra Janez Janša, predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi, predsednik republike Borut Pahor in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Foto: Matej Leskovšek

Jazbec: Ponosen sem na svoje odločitve

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je v slavnostnem govoru pred kritikami branil svoje delo in dejal, da smo v zadnjem desetletju, odkar imamo v Sloveniji evro, v krizi naredili "več kot nič, kar je očitno iz kritik, ki letijo na Banko Slovenije". Prepričan je, da če si ne bi upali ukrepati na nov način, z nestandardnimi ukrepi, ne bi dosegli tega, kar smo: "Toka ne bi obrnili v pravo smer - ne v Evropi, ne v svetu in tudi ne v Sloveniji."

"Kot guverner sem ponosen na vse odločitve, ki smo jih v Banki Slovenije sprejeli v najbolj kritičnih trenutkih leta 2013," je dejal Jazbec in poudaril še: "Z izvedenimi ukrepi  v letu 2013 smo uspeli težave učinkovito rešiti sami in se izogniti programu mednarodne pomoči, v katerem so mnogi Slovenijo že videli, na žalost nekateri tudi želeli."

Prepričan je, da so ravnali prav in na najboljši mogoč način. Sam bi, "kljub vsem kritikam in diskreditacijam, ki postajajo stalnica", danes ravnal enako. "Dejstva pa bodo, verjamem, enkrat utišala kritike, ki so na mizi," je sklenil.

Ne spreglejte