Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2013,
17.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZDA

Torek, 15. 1. 2013, 17.08

7 let, 2 meseca

Bonitetna hiša Fitch opozarja ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Fitch je opozorila, da bi neuspeh ameriške politike pri zagotavljanju dviga zgornje dovoljene meje javnega dolga sprožila revizijo bonitetne ocene gospodarsko najmočnejše države na svetu.

Fitch trenutno ZDA še pripisuje najvišjo oceno AAA, medtem ko je agencija Standard & Poor's oceno lani že znižala. Demokrati in republikanci so se v začetku leta sicer z dogovorom o davčni politiki izognili t.i. fiskalnemu prepadu, pogajanja glede zmanjšanja javne porabe pa so preložili za okoli dva meseca do konca februarja. Ravno v drugi polovici februarja bo spet presežena sedanja dovoljena meja javnega dolga v višini okoli 16.400 milijard dolarjev in republikanci novo povišanje pogojujejo z ostrimi rezi v socialno porabo. Nova fronta na področju javnih financ S tem je odprta nova politična fronta na področju javnih financ, saj bi v primeru odsotnosti dogovora ameriška država lahko razglasila nesposobnost poravnavanja določenih obveznosti. Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame in demokrati ter republikanci v kongresu so že predlani poleti z večinoma ideološkim spopadom glede vloge države v družbi in gospodarstvu državo pripeljali na rob plačilne nesposobnosti, napoveduje pa se nova politična bitka. V Fitchu napovedujejo, da bi jih ponovitev dogajanja iz predlanskega poletja primorala v revizijo ustreznosti in zanesljivosti ameriškega institucionalnega okvirja ter sposobnosti ZDA, da oblikuje verodostojen srednjeročni načrt za znižanje proračunskega primanjkljaja. To bi sprožilo tudi revizijo trenutno najvišje bonitetne ocene ZDA.

Če dogovora ne bo, bodo ZDA prisiljene v skrajne varčevalne ukrepe V Fitchu se zavedajo, da je zgornja meja dolga dolgoletna značilnost ameriškega sistema, vendar pa je v trenutnem kontekstu izjemno visoke zadolženosti in potencialnih obveznosti tveganje za zagotavljanje normalnega delovanja ameriške države zelo veliko. Če do dogovora ne bi prišlo, bi bilo ameriško finančno ministrstvo po Fitchovih navedbah prisiljeno v skrajne varčevalne ukrepe, ki bi povzročili dvakrat večje zaostrovanje fiskalne politike, kot se je pričakovala v primeru padca v t.i. fiskalni prepad. To bi imelo zelo negativen učinek na gospodarstvo in številne dele družbe, ocena ZDA pa bi se najverjetneje znižala kljub plačevanju dolžniških obveznosti.

Z znižanjem zagrozili tudi v Moody's Grožnja boniteti ZDA je tudi neuspeh pogajanj o srednjeročnem načrtu za znižanje primanjkljaja in ukrepih za krčenje javne porabe. Če tega ne bi bilo, bi Fitch kljub trdnim gospodarskim temeljem ZDA najverjetneje proti koncu leta znižal ameriško oceno. Standard & Poor's je sicer oceno ZDA v odzivu na prerekanja glede zgornje meje dolga že avgusta 2011 znižal za eno stopnjo na AA+ in ji dodelil negativne obete. Moody's pa je z znižanjem ocene zagrozil na začetku tega leta.

Ne spreglejte