Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
15. 1. 2016,
14.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Letališče Jožeta Pučnika Brnik

Petek, 15. 1. 2016, 14.15

7 let, 2 meseca

Bomo na Brniku dobili največje outlet središče v Evropi?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Z napovedjo gradnje nove ceste mimo osrednjega slovenskega letališča se prebujajo stare ideje o nastanku letališkega mesta. Iščejo vlagatelje za gradnjo nakupovalno-hotelskega kompleksa.

Na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika so znova obudili načrte o gradnji poslovno-logističnega središča. Ideja sicer ni nova, saj se je porodila že pred krizo. A ta je med drugim povzročila znaten upad letaliških potnikov, s tem pa zamrznitev izvajanja projektov.

S postopnim okrevanjem gospodarstva, novim lastnikom letališča in desetino več prepeljanih potnikov kot v letu prej je ideja znova zaživela.

Aeropolis kot mesto v malem Letališča po vsem svetu generirajo gospodarsko rast in nova delovna mesta. Po prvotni idejni zasnovi bi moralo v letu 2021 območje okoli ljubljanskega letališča postati letališko mesto ali Aeropolis. Na dosegu roke bi bile ugodne prometne povezave, hotelske namestitve, konferenčne dvorane, poslovni prostori, sodobna logistična infrastruktura in nakupovalno središče.

Projekt je že leta 2009 zasnoval arhitekturni biro Ržišnik in Perc, zgodba pa v osnovi danes ostaja nespremenjena.

Letališko mesto, po prvotnih načrtih naj bi zaposlovalo tri tisoč ljudi, bi bilo zaradi svoje dostopnosti, visoke kupne moči potnikov in metropolitanskega vzdušja zanimivo za hotelirstvo in gostinstvo, logistično in skladiščno dejavnost, za podjetja visoke tehnologije, banke in zavarovalnice, za zastopništva, kongrese in sejme ter za manjše start-up inkubatorje.

Nova cesta bo ključna za razvoj mesta S tem namenom je družba Aerodrom Ljubljana že dalj časa odkupovala zasebna zemljišča na severni strani letališča, v smeri Krvavca. Tako ima zdaj v lasti okoli 35 hektarjev zemljišč, ki pa jih omejuje obstoječa regionalna cesta. A že letos bodo mimo osrednjega slovenskega letališča začeli graditi novo, kar je ključnega pomena za nadaljevanje projekta.

Do leta 2018 bo nastala nova, 2,4 kilometra dolga prometna povezava s tremi krožišči, ki bo omogočila lažji dostop potnikov. Tretjino naložbe bo financiral Aerodrom Ljubljana, preostalo pa država in občina Cerklje.

V pričakovanju odločitve novega lastnika letališča "Z lastniki preučujemo, ali se bomo naložbe v hotel lotili sami ali pa zanjo našli zunanjega partnerja. Tu mislimo na kakšno nepremičninsko podjetje oziroma nekoga, ki se bolje kot mi spozna na hotelirstvo. Ta odločitev bo kmalu sprejeta," so nam odgovorili z Aerodroma Ljubljana, ki je že dobro leto v lasti nemškega Fraporta.

Dodali so, da enako velja za preostale načrtovane objekte znotraj Aeropolisa, v katerem je predvidena še gradnja poslovno-upravnih objektov s parkirišči, proizvodno-ekonomskih objektov ter objektov, namenjenih vzdrževanju letal in vzdrževalni dejavnosti letališča.

Kakšen bi bil videti Aeropolis: drsnik pomaknite levo ali desno

"Konkretno časovnico dokončanja gradnje je težko napovedovati, faze gradnje posameznih projektov se bodo sproti prilagajale tržnim razmeram, med seboj se lahko tudi prekrivajo. Skladno z nosilnimi projekti se bo razvijala tudi prometna infrastruktura," so še sporočili z ljubljanskega letališča.

Zemljišče idealno za gradnjo nakupovalno-hotelskega kompleksa Poslovno priložnost so prepoznali tudi v podjetju ABC nepremičnine. Intenzivno iščejo vlagatelja za 43 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče na letališču Jožeta Pučnika, ki je po besedah direktorja Andreja Kuplenka idealno za postavitev hotela in nakupovalnega središča.

"V Sloveniji imamo sicer ogromno nakupovalnih središč, nimamo pa večjega outlet središča, kot smo jih vajeni iz sosednjih držav," pove Kuplenk in doda, da njihovo idejo močno podpirajo tudi v Aerodromu Ljubljana.

Vse blagovne znamke na enem mestu "Zaradi krize se je prodaja dražjih blagovnih znamk oblačil zelo zmanjšala, ne samo pri nas, temveč povsod v Evropi. A ker imajo velika podjetja kljub temu dovolj kapitala iz prejšnjih obdobij, si še vedno lahko privoščijo nakup ali dolgoročni najem prostora za prodajo oblačil iz preteklih kolekcij," je prepričan Kuplenk, ki bi na enem mestu zbral največ blagovnih znamk v Evropi.

Proizvajalcem oblačil želi ponuditi nekoliko drugačen koncept manjših outlet trgovin, kjer bi po želji lahko ponujali tudi nove kolekcije.

Načrtovano je, da se bo največje outlet središče v Evropi skupaj s hotelom raztezalo na 43 tisoč kvadratnih metrih površine. Umeščeno bi bilo neposredno ob novo cesto ter 200 metrov od letališke stavbe, gradnja pa bi se lahko začela že prihodnje leto.

Vrednost projekta Kuplenk ocenjuje med 60 in 70 milijoni evrov, dokončanje gradnje pa predvideva leta 2019. V njem bi delo dobilo 800 delavcev.

Železnica do Ljubljane bi še povečala privlačnost lokacije "Lokacija je zanimiva zato, ker stoji ob osrednjem slovenskem letališču in ob glavni cestni povezavi med severno in južno Evropo. Načrtovana železnica, ki bi letališče povezala s prestolnico, pa bi dodatno povečala njeno privlačnost. A pred iskanjem vlagateljev je nujno pridobiti soglasje vlade, ali bo zasebnikom omogočila vlaganje v železniško infrastrukturo," pojasnjuje Kuplenk.

Veliko zanimanje po vzpostavitvi železniške povezave z letališčem so po Kuplenkovih besedah izkazali tako Ljubljana in Kranj kot tudi občini Cerklje in Vodice.

V podjetju ABC nepremičnine so z nastopi na tujih nepremičninskih sejmih že vzpostavili stike s tujimi vlagatelji, ki želijo vlagati v infrastrukturo. Kot veliko prednost ljubljanskega letališča pred drugimi izpostavljajo njegovo mikrolokacijo ter prostorsko razpoložljivost, kjer v neposredni bližini potniškega terminala lahko zgradijo trgovsko-hotelsko središče.

Ne spreglejte