Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 6. 2016,
4.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Blaž Košorok HSE

Sreda, 22. 6. 2016, 4.13

6 let, 6 mesecev

Boj za slovensko elektriko: trije lobiji, trije favoriti. Komu bo uspelo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
HSE | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Jutri bo najverjetneje padla odločitev, kdo bo naslednja štiri leta vodil Holding Slovenskih elektrarn (HSE). Kot kandidata z največ možnostmi se omenjata zdajšnji generalni direktor Blaž Košorok in finančni direktor Stojan Nikolić, ob njiju se za položaj potegujejo tudi zdajšnji član uprave Gorazd Skubin ter trije drugi. Blaž Košorok napoveduje, da so pred skupino zahtevna leta, ki se jim ne bo mogel izogniti noben direktor, ter v svoji kandidaturi omenja odškodninske tožbe zoper odgovorne za razmetavanje denarja v projekt Teš 6. Po naših informacijah sta Nikolić in Skubin ta teden na upravi potegnila ročno zavoro za vložitev odškodninskih tožb zoper Alstom. 

POUDARKI:
- v četrtek bo nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) predvidoma izbral novega generalnega direktorja;
- na razpis se je p‎rijavilo šest kandidatov, poleg zdajšnjega generalnega direktorja Blaža Košoroka še preostala člana uprave HSE Gorazd Skubin in Stojan Nikolić ter Matjaž Jauk, Matjaž Janežič in Arman Koritnik;
- največ možnosti za položaj imata po mnenju poznavalcev Košorok in Nikolić, precej manj Skubin;
- Skubina podpirajo šaleški lobi, sindikati in del koalicije, Nikoliča lobista Isajlović in Zemljarič, Košoroka‎ pa del SMC in DeSUS;
- Košorok napoveduje nadaljevanje optimizacije HSE in vložitev odškodninskih tožb proti Alstomu‎ zaradi potratnega projekta Teš 6;
- Skubin in Nikolić bi po mnenju poznavalcev v HSE obdržala status quo, kar ustreza šaleškemu lobiju in sindikatom;
- Skubin in Nikolić sta v torek potegnila zavoro za odškodninske tožbe‎, ki jih želi vložiti Košorok.

V četrtek bo razširjen nadzorni svet HSE odločal o novem generalnem direktorju holdinga. Zdajšnjemu generalnemu direktorju Blažu Košoroku se mandat izteče 4. novembra letos. Na razpis, ki se je iztekel 11. maja, je do roka po naših informacijah prispelo šest prijav. Poleg Košoroka se za položaj potegujejo še:

- zdajšnji tehnični direktor Gorazd Skubin
- zdajšnji finančni direktor Stojan Nikolić,
- zdajšnji direktor Teša Arman Koritnik,
- nekdanji namestnik direktorja na Slovenski odškodninski družbi Matjaž Jauk,
- nekdanji generalni direktor HSE Matjaž Janežič.

Konkretnih podatkov o številu in imenih prijavljenih na razpis za generalnega direktorja HSE nadzorni svet ni želel komentirati.

Kaj čaka novega direktorja?

HSE, ki proizvaja elektriko v Teš ter Dravskih in Soških elektrarnah, je lani ustvaril 1,3 milijarde evrov prihodkov, izguba še ni znana. Holding ima zaradi potratne gradnje Teš 6 več kot milijardo posojil, težave pa mu povzroča nizka prodajna cena elektrike. HSE je sicer pred izredno pomembnim obdobjem prestrukturiranja, ki se je začelo pod Košorokom. Tako HSE v novem mandatu generalnega direktorja čaka predvsem nadaljevanje optimizacije delovanja, razdolževanje, ki je posledica projekta Teš 6, vložitev odškodninskih tožb v višini 250 milijonov evrov zoper francosko podjetje Alstom, ki je gradilo šesti blok, ter odločitev o nadaljnjem delovanju petega bloka, ki je do zdaj služil kot podpora šestemu bloku.

Po neuradnih informacijah ima največ možnosti za imenovanje na vrh HSE Košorok, ob njem pa še Nikolić, medtem ko je Skubin po mnenju nekaterih poznavalcev že izpadel iz igre. 

Dopolnitev, 22. junij, 8:25: Po pisanju Požareporta se je Skubin 'vrnil v igro' za generalnega direktorja HSE, manj možnosti naj bi imel zdaj Nikolić.

Zdajšnjega tehničnega direktorja HSE Gorazda Skubina podpira tako imenovani šaleški lobi na čelu z Brankom Mehom, stranki SMC in SD ter sindikalist Branko Sevčnikar. A po mnenju poznavalcev je iz kadrovske bitke že izpadel. | Foto: Zdajšnjega tehničnega direktorja HSE Gorazda Skubina podpira tako imenovani šaleški lobi na čelu z Brankom Mehom, stranki SMC in SD ter sindikalist Branko Sevčnikar. A po mnenju poznavalcev je iz kadrovske bitke že izpadel.

Zakaj si v zakulisju želijo Skubina?

Skubina sicer podpira tako imenovani šaleški lobi na čelu z Borutom Mehom, stranki SMC in SD ter sindikalist Branko Sevčnikar. Skubin naj bi bil jamstvo za to, da na vrhu HSE ne bo stekla radikalna optimizacija poslovanja, da bo pustil pri življenju vse bloke: 4, 5 in 6, ter da ne bo vložil tožbe zoper Alstom. Koristi od Skubina si po neuradnih špekulacijah obetata tudi nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik in Stojan Nikolić. Rotnik je bil direktor Teša med letoma 2003 in 2010, očitke, da je v tem času na položaju skupaj z še nekaterimi deloval netransparentno in negospodarno, pa zavrača. Spomnimo, stroški projekta Teš so bili prvotno ocenjeni na 655 milijonov evrov, pozneje pa so se podvojili in dosegli 1,4 milijarde evrov. 

Popravek, 23. junij, 9:31: V prvotni različici besedila smo v gornjem odstavku pomotoma zapisali ime Branko Meh, kar je napaka. Pravilno je Borut Meh.

Na Skubina smo se obrnili za pojasnila v zvezi z njegovo kandidaturo. Odgovore še čakamo.

Sindikalist Sevčnikar stavi na Skubina

"Potrebujemo pravega energetskega menedžerja, ki ve, kaj je energetika, ki tudi pozna izzive evropske energetike in ima izkušnje na tem področju," pravi predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Branko Sevčnikar. Na vprašanje, ali drži, da podpira Gorazda Skubina, je odgovoril: "Poznam ga. Vem, da je nazadnje delal na Petrolu. Je poznavalec razmer. S tega vidika bi lahko bil tudi naš kandidat. Menim, da je primeren za ta položaj."

Kdo bi bil najboljši direktor, Košorok, Nikolić ali Skubin? "Ni kaj dosti izbire. Mislim, da je najboljši med temi Skubin," trdi Sevčnikar, pri čemer zanika, da bi ga podpiral zato, ker naj bi zagotavljal status quo v HSE.

Aktualni finančni direktor HSE Stojan Nikolić nam je zatrdil, da se za funkcijo ne poteguje, niti ne čaka na povabilo kadrovske agencije. | Foto: Aktualni finančni direktor HSE Stojan Nikolić nam je zatrdil, da se za funkcijo ne poteguje, niti ne čaka na povabilo kadrovske agencije.

Finančnik Nikolić: Položaj direktorja me ne zanima

Člana uprave Stojana Nikolić neuradno na položaju generalnega direktorja želita videti predvsem lobista Janez Zemljarič in Drago Isajlović​. Lobista sta ga pomagala spraviti že na zdajšnji položaj finančnega direktorja, njegova naloga pa je bila izdaja obveznic po načelu private placement, ki je nasprotje javne ponudbe obveznic. Poteka tako, da se obveznice ponudi bankam, skladom in drugim večjim finančnim hišam. Nikolić nam je zatrdil, da se za funkcijo ne poteguje, niti ne čaka na povabilo kadrovske agencije Profil, kot so naše informacije. Pa bi povabilo vseeno sprejel, če bi ga dobil?

"Sicer je vprašanje hipotetično, na katerega ne odgovarjam. Glede na situacijo pa menim, da sem največja dodana vrednost za družbo, za katero delam, na sedanjem položaju in me položaj generalnega direktorja ne zanima. Menim, da so nekateri kandidati, ki so se prijavili na razpis, bolj kompetentni in primerni za pozicijo generalnega direktorja kot jaz," nam je pojasnil.

Za Nikolića na čelu HSE sicer po trditvah nekaterih navija tudi članica uprave SDH Nada Drobne Popovič, ki naj bi nagovarjala nekatere člane nadzornega sveta HSE, kako naj glasujejo.

Drobne Popovičeva odgovarja: "Navedba ni resnična in ostro zavračam kakršna koli namigovanja v tej smeri. Vsi člani nadzornega sveta državnih družb so glede sprejetih kadrovskih in ostalih odločitev neodvisni in morajo ravnati skrbno in odgovorno ter izključno v dolgoročno korist družbe, ki jo nadzirajo. SDH delo nadzornih svetov, tako tudi delo nadzornega sveta HSE skrbno spremlja in ocenjuje skozi dosežene rezultate. SDH pričakuje, da bodo vsi izborni kadrovski postopki potekali na odprt in transparenten način," nam je odgovorila članica uprave SDH.

"Skupino HSE čakajo tri ali štiri zahtevna leta, ker se mora v celoti izvesti sprejeto prestrukturiranje. Tu ni čarobne palice, to bo moral narediti vsak direktor," je jasen zdajšnji generalni direktor HSE Blaž Košorok. | Foto: Matej Leskovšek "Skupino HSE čakajo tri ali štiri zahtevna leta, ker se mora v celoti izvesti sprejeto prestrukturiranje. Tu ni čarobne palice, to bo moral narediti vsak direktor," je jasen zdajšnji generalni direktor HSE Blaž Košorok. Foto: Matej Leskovšek

Blaž Košorok lahko računa na podporo Karla Erjavca

Zdajšnji generalni direktor Blaž Košorok ima po naših informacijah podporo dela stranke SMC in Desusa. Zadnji se je odločil podpreti Košoroka, saj meni, da bodo tako zagotovili kontinuiteto delovanja ter nadaljevanje že začete optimizacije HSE. Košorok jim je tudi zagotovil, da bodo v kratkem vložene odškodninske tožbe zoper Alstom. Francoska korporacija je sicer v zadnjih letih zaradi korupcijskih primerov izgubila več sodnih postopkov, eden takšnih je bil na Poljskem. Kazenske tožbe pa so na podlagi dobrega sodelovanja uprave, tožilstva in preiskovalnih organov že bile vložene, pojasnjuje Košorok.

Na vprašanje, ali ima že zagotovljeno podporo Desusa in SMC, nam je Košorok odvrnil, da si bo moral tako kot preostali kandidati podporo šele zagotoviti. "Po mojih informacijah se bomo kandidati nadzornemu svetu predstavili v četrtek, a uradnih informacij še nimamo. Z nadzorniki sem bil nazadnje v stiku na četrtkovi seji nadzornega sveta," odgovarja Košorok.

Špekulacij o morebitni podpori političnih strank ni želel komentirati. "HSE mora nadaljevati in končati prestrukturiranje družbe, kot si ga je uprava zadala še pred prihodom Skubina," je odvrnil Košorok.

Čarobne palice ni

Vizijo razvoja družbe vidi v poplačilu vseh dolgov in nadaljevanju poslovanja skupine na področju hidroelektrarn, termoelektrarne, premogovnika Velenje in še kje. "Skupino HSE čakajo tri ali štiri zahtevna leta, ker se mora v celoti izvesti sprejeto prestrukturiranje. Tu ni čarobne palice, to bo moral narediti vsak direktor," je jasen.

Glede vložitve odškodninskih tožb proti Alstomu Košorok priznava, da so o tem intenzivno razmišljali. Po potrditvi na poslovodstvu jih bodo tudi vložili. "Ne samo zoper Alstom, temveč tudi zoper nekatere odgovorne fizične in pravne osebe v Sloveniji," še pojasni.  

Po naših informacijah sta se Nikolić in Skubin ta teden na upravi izrekla proti vlaganju odškodninskih tožb. Zavzemala naj bi se za to, da se pridobi še dodatno pravno mnenje o tem, ali imajo odškodninske tožbe, ki jih napoveduje Košorok, možnost uspeha. Trenutno namreč pravno oceno verjetnosti uspeha takšnih tožb pripravlja odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji iz Ljubljane. Mnenje bo predvidoma pripravljeno do konca meseca. 

Ne spreglejte