Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
12.53

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Intesa Sanpaolo Bank

Natisni članek

Intesa Sanpaolo stanovanjski kredit nepremičnine advertorial

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 12.53

2 meseca, 1 teden

Bodo stanovanja kmalu tako draga kot pred krizo?

Vsebino omogoča Intesa Sanpaolo Bank
Stanovanje, nepremičnine, dom | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Slovenski nepremičninski trg se je v zadnjem letu močno prebudil. Posledica so številnejše transakcije in višje cene stanovanj. Cene pred krizo so bile sicer še vedno višje, vendar se vedno bolj približujemo vrhuncu iz leta 2007.

Prve zametke rasti in pospešenih transakcij na nepremičninskem trgu je bilo mogoče zaznati lani, kaže poročilo Geodetske uprave Republike Slovenije.

Po tem, ko so cene nepremičnin v letu 2015 dosegle dno, se je leta 2016 trg močno prebudil, zlasti v zadnji četrtini leta. Število transakcij stanovanjskih nepremičnin je sicer preseglo doslej rekordno leto 2007, cene pa za zdaj še niso dosegle tistih rekordnih ravni.

Kakšne so cene v posameznih mestih?

Najvišjo povprečno ceno nepremičnin beležijo na Obali, in sicer v Portorožu in Luciji (2380 evrov na kvadratni meter), na drugem mestu pa so nepremičnine v Ljubljani, kjer se povprečna cena giblje okrog 2180 evrov na kvadratni meter. V prestolnici so tudi zabeležili najvišjo odstotno rast cene in prodaje stanovanj. Glede na povprečne cene v letu 2015 so se namreč rabljena stanovanja v Ljubljani podražila za šest odstotkov, v preostali Sloveniji za 2,6 odstotka, kažejo zadnji statistični podatki.

 

Do kam bodo šle cene?

dom stanovanje nepremičnina kredit posojilo | Foto: Čeprav uradnih statistik za letošnje leto še ni, pa trenutne razmere na trgu že nakazujejo, da bo v letu 2017 trend v prodaji nepremičnin še naraščal.

Stanovanja se prodajajo za med, predvsem v prestolnici, kjer nepremičninski agenti opažajo veliko povpraševanje, posledično cene stanovanja rastejo. "Cena dvosobnega stanovanja v središču Ljubljane lahko danes doseže tudi okrog od 3000 do 3500 evrov na kvadratni meter," nam je povedala Zarja B. Mavec iz nepremičninske agencije Inalbea. "Dogaja se to, da je trenutno celo premalo stanovanj na voljo za vse kupce," prodajajo se predvsem stara stanovanja, predvsem zato, ker je novogradenj trenutno premalo za vse apetite trga.

Cene v nepremičninskih oglasih ostajajo veliko bolj realne, kot je bilo to v času krize, ko je bila navedena cena v oglasu bolj ali manj uganka. "Danes ni več takšne razlike, cene v oglasih so samo nekje od 10 do 15 odstotkov višje od prave tržne cene," je še pojasnila Zarja B. mavec, ki sicer ne pričakuje, da bodo rekordi v cenah, kot smo jih doživeli leta 2017, padli že v letošnjem letu. "Nekateri ljudje so vendarle še previdni, tudi tujci, od katerih vsi pričakujejo, da bodo največ kupili."

Stanovanje, nepremičnine, dom | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zakaj je zdaj pravi čas za nakup nepremičnine

Nepremičnine spet veljajo za dobro investicijo za vse tiste, ki želijo svoje prihranke dobro naložiti. Po drugi strani pa na rast povpraševanja po nepremičninah vplivajo tudi ugodne obrestne mere stanovanjskih posojil.

Tudi pri banki Intesa Sanpaolo so pripravili posebno akcijsko ponudbo stanovanjskih kreditov, s katero boste lažje uresničile svoje sanje o lastnem domu.

Ne dovolite, da vam stanovanje, o katerem že dolgo sanjate, prodajo pred nosom in preverite akcijo v banki Intesa Sanpaolo, ki velja do 30. junija.

Izračunajte svoj kredit in se odpravite do najbližje poslovalnice Intese Sanpaolo Bank, kjer vam bodo prijazni bančni referenti svetovali in vam pripravili konkreten finančni izračun za vaše potrebe in zmožnosti. Predstavili vam bodo tudi možnosti dodatnega znižanja obrestne mere.

Ne spreglejte