Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
4. 11. 2016,
4.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

22

Natisni članek

Zdenko Pavček Skupina Viator & Vektor DUTB nepremičnine osebni stečaj dolg

Petek, 4. 11. 2016, 4.16

6 let, 6 mesecev

Bo Zdenku Pavčku spodletel odpust milijonskih dolgov?

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

22

Zdenko Pavček | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ko je Zdenko Pavček, nekdanji prvi mož Skupine Viator & Vektor (V & V), lani poleti razglasil osebni stečaj, je bil brez premoženja in je uradno živel s 400 evri na mesec. Kar je imel vrednega, je pravočasno in po črki zakona prepisal na bližnje.

Nekdaj vplivni menedžer in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) bi moral v "revščini" potrpeti le še do leta 2020, ko bi bil rešen več kot 14-milijonskega dolga. Kljub temu ga lahko zdaj upravičeno skrbi, ali mu bo odpust obveznosti sploh uspel.

Usodna dediščina

Zanj pa ne bo usodno razdejanje, ki ga je pustil za seboj v V & V po stečaju leta 2011, torej na desetine milijonov evrov dolgov do bank in dobaviteljev, na stotine brezposelnih in številne kazenske ovadbe, temveč dediščina 19 tisoč evrov.

Toliko denarja bi moral Pavček dedovati po pokojnem ožjem sorodniku, vendar se mu je odpovedal in svoj del dediščine prepustil bratu Vladimirju Pavčku. Dogovor so sklenili septembra 2012. Ker je Zdenko Pavček osebni stečaj razglasil junija lani, pa je dogovor mogoče izpodbijati, saj je bil sklenjen v manj kot treh letih pred začetkom postopka.

denar evri | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Denar bo treba vrniti

Četudi naj ne bi šlo za namerno dejanje in naj bi bil Pavčkov brat upravičen tudi do njegovega dela dediščine, stečajni upraviteljici Mileni Sisinger ni preostalo drugega, kot da vloži izpodbojno tožbo in zahteva vračilo dediščine v stečajno maso. 

Sprva je bila Sisingerjeva pripravljena tudi na poravnavo, vendar takšno, da družini Pavček ne bi bilo treba plačati obresti. O tem se je pogovarjala z Zdenkom Pavčkom. Dogovora ni bilo, nasprotna stran pa se na pozive ni več odzivala. Zato je sodišče izdalo zamudno sodbo, po kateri mora Pavčkov brat vrniti 19 tisoč evrov. Pred dnevi je Sisingerjeva tudi že vložila izvršbo.

Prepisovanje nepremičnin

Toda pot do uspešne izterjave bo dolga in vprašljiva. Res je bil Vladimir Pavček več let solastnik hiše v Rožni dolini, a jo je maja letos, torej ko je bilo jasno, da bo moral vračati dediščino, prodal. Po dostopnih podatkih je bil kupec eden od sorodnikov.

Če družina Pavček ne bo vrnila dediščine, se lahko zgodi, da bo Sisingerjeva ali pa kateri od upnikov ugovarjal odpustu obveznosti. V osebnem stečaju so skupno 14,55 milijona evrov terjatev prijavile državna DUTB, Gorenjska banka in SKB.

Nekateri upniki propadlega V & V so se pred časom lotili tudi nepremičnin Zdenka Pavčka, a so bili neuspešni. Že marca 2011 je z nekdanjo ženo Olgo Pavček sklenil sporazum o delitvi skupnega premoženja in preživljanju zakonca. Pavčkova je ob hiši v Dragomeru dobila tudi osebni avto in milijonsko terjatev do podjetja Petin.

Pavček zadeve ni želel komentirati.

Ne spreglejte