Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2012,
14.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 7. 2012, 14.41

7 let, 2 meseca

Bo Slovenski državni holding pomenil ribarjenje v kalnem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Zahtevamo, da je Kapitalska družba (Kad) samostojna pravna oseba, edino to namreč daje vsaj kanček jamstva, da politiki ne bodo šli predaleč s posegi v pokojninsko blagajno."

To je ena izmed skupnih zahtev – Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in Sindikata upokojencev Slovenije – za spremembe prejšnji teden sprejetega vladnega predloga zakona o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga. Potrebna je korekcija strukture nadzornega sveta Kot je na novinarski konferenci poudaril predsednik ZSSS Dušan Semolič, je njihova skupna, zelo pomembna zahteva tudi korekcija strukture nadzornega sveta. "Nadzorni svet mora biti drugačen kot je ponudba v predlogu zakona. Izražati mora vse interese, ki so vključeni v premoženje. Ne bo prav, če si bodo politiki lastili izključno pravico biti v nadzornem svetu. Gre namreč za izjemno koncentracijo premoženja, to je več kot deset milijard evrov." V strukturi upravljanja morajo biti po njegovih besedah tisti, ki vlagajo svoja sredstva v Kad ali Modro zavarovalnico. Svojevrstna grožnja je tudi, da želijo prek holdinga sanirati banke Svojevrstna grožnja po mnenju omenjenih sindikatov holdinga je tudi, da želijo prek njega sanirati banke. Na holding se bo po njihovem prepričanju zvrnilo ogromno slabih terjatev bank in drugega slabega premoženja. Zato se sindikati bojijo, da bo vlada denar za sanacijo vsega tega črpala tudi s prodajo zdravega državnega premoženja, podjetij in infrastrukturnih sistemov. Zahtevajo, da se v zakon, kjer so našteta načela upravljanja naložb, poleg navedenega vpelje tudi načelo družbene odgovornosti. Nadzorni svet, ki bo določal upravo holdinga, bo političen Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj se ob tem sprašuje, ali je premoženje v holdingu, kjer bo zmetano vse skupaj, varno ali pa bo glavni šport ribarjenje v kalnem. "Sploh če vemo, da je luknja pri izplačilu denacionalizacijskih obveznosti, ki morajo biti v naslednjih treh ali štirih letih poplačane, denarje zanje pa ni. Tudi Slovenska odškodninska družba (Sod) nima sredstev. In če k temu dodate še, da se bodo slabe terjatve prenesle na ta holding, kakšna je potem varnost? Pri tem seveda ni nepomembno, da bo nadzorni svet, ki bo določal upravo tega holdinga, političen, da ga bo imenovala politika. In če ima ta ključen nadzor nad oblikovanjem nadzornega sveta, je to natančno tako, kot bi bančnim roparjem zaupali, da pazijo na ključe trezorja," pojasni Štrukelj.

Država lahko proda tudi Modro zavarovalnico Opozoril je tudi, da je zakon o preoblikovanju Kada natančno določil, da je Modra zavarovalnica strateška naložba države, ki je ni mogoče prodati, dokler je v njej zaprti vzajemni pokojninski sklad, ki je namenjen izključno javnim uslužbencem. "Tega v tem zakonu ni več. Država lahko skratka, ko bo plačevala denacionalizacijske obveznosti in sanirala slabe terjatve bank, proda to zavarovalnico."

Sindikati so po besedah podpredsednika ZDUS Mirka Miklavčiča, če vlada njihovih zahtev ne bo upoštevala, pripravljeni uporabiti vsa sredstva, ki so jim na voljo, da se spremembe, ki jih želi z omenjenim predlogom zakona uveljaviti vlada, ne bodo zgodile. Sicer pa bi predlog zakona lahko že v sredo obravnavali na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS).

Spomnimo, da je vlada prejšnji teden sprejela predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu. Z zakonom je predvideno preoblikovanje Soda v novo družbo, to je Slovenski državni holding. V njem bodo združene vse naložbe države, z njimi pa se bo tako upravljalo z enega mesta. Kad in Družba za svetovanje in upravljanje (DSU) bosta pripojeni k holdingu. Modra zavarovalnica, pri kateri javni uslužbenci varčujejo za dodatno pokojninsko zavarovanje, pa bo ob pripojitvi Kada postala odvisna družba holdinga.

Ne spreglejte