Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
13.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hotel Aleksander Rogaška Slatina stečaj

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 13.36

7 let, 2 meseca

Bo najdražji hotel v Sloveniji našel kupca, ki ga bo rešil pred propadom?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prestižni hotel Aleksander v Rogaški Slatini, ki je pred mesecem dni pristal v stečaju, je kljub drugačnim napovedim po novem letu zaprl svoja vrata. Kakšna usoda ga čaka?

Potem ko stečajnemu upravitelju Gregorju Dugarju do konca leta ni uspelo najti najemnika hotela, ki je v začetku lanskega decembra končal v stečaju, je ta od 7. januarja zaprt. Nadaljnje obratovanje bi po njegovih trditvah bistveno povečevalo stroške, s čimer bi se zmanjševala stečajna masa.

"V hotelu ne sprejemajo gostov, a ni povsem zaprt, temveč v stanju pripravljenosti. Ključni sistemi zaradi preprečitve škode na stavbi še vedno delujejo, vendar v minimalnem obsegu," nam je pojasnil Dugar in potrdil, da za hotel še vedno išče najemnika.

Oddaja praktično nemogoča A po naših informacijah je iskanje najemnika sizifovo delo. Nekdanje vodstvo je namreč dan pred zaprtjem odpovedalo vse rezervacije do konca letošnjega leta, saj se je balo odškodninskih tožb premožnih ruskih gostov. S tega vidika je torej najem hotela praktično nesmiseln.

Šele ob morebitni prodaji hotela, ki lahko deluje pod istim ali drugim imenom, pa se bosta znova vzpostavili prodaja in trženje kapacitet. A ker prodaja pred izpeljavo stečaja ni mogoča, tega prej kot v enem letu ni pričakovati.

Kljub minimalnemu ogrevanju in prezračevanju lahko ob nepredvidenih dogodkih, kot so izliv vode in pokanje cevi, nastane milijonska škoda.

V stečaju zaradi šestih milijonov evrov neplačanih posojil "Med iskanjem najemnika smo ugotovili, da obstaja bistveno večje zanimanje za nakup kot pa za vmesni najem do prodaje. Interesenti prihajajo tako iz tujine kot tudi iz Slovenije," je še dejal Dugar, ki pa zaradi pogajalskih izhodišč ne želi razkriti cene, po kateri bi bil hotel pripravljen prodati. P

Prav tako konec decembra ni želel povedati, koliko ponudb za najem je prejel in kako visoke so bile ponujene najemnine.

Hotel je pristal v stečaju, ker ni odplačal šest milijonov evrov posojila Hypovi slabi banki Heta. Nanj je vplivala tudi izguba gostov zaradi rusko-ukrajinske krize, od koder v Rogaško Slatino prihaja največ turistov. Konec leta 2014 je imel 7,4 milijona evrov izgube.

Je morebitni kupec še vedno v igri? Čeprav se je po naših informacijah vodstvo hotela vse do konca novembra pogovarjalo o prodaji hotela ruskemu mogotcu Sergeju Kacijevu, posla zaradi razhajanj z njegovim lastnikom Marjanom Pipenbaherjem niso izpeljali.

Kacijev, ki je že lastnik treh slatinskih hotelov, velja za ruskega tobačnega milijarderja, med drugim je solastnik turističnega kompleksa v Sočiju v Rusiji.

Zakaj se Kacijevu z lastnikom ni uspelo dogovoriti o nakupu in ali je zanj še zainteresiran, smo želeli preveriti tudi pri njegovem pravnem zastopniku Romanu Šipcu, a se na naš klic ni odzval.

Nočitev dražja kot v portoroškem hotelu Palace Kempinski Nočitev v eni izmed 21 suit in sob ni bila cenejša od 400 evrov. Na vrhu hotela je tudi luksuzni apartma z 230 kvadratnimi metri veliko zasebno teraso. Zanj je bilo treba odšteti 1.500 evrov na noč. Med gosti so prevladovali ruski podjetniki in politiki oziroma njihove partnerice z družinami.

Hotel, ki je eden redkih petzvezdičnih hotelov v Sloveniji, je bil zgrajen pred 110 leti in je bil namenjen predvsem pomembnežem.

V njem so med drugim gostili prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, nobelovca Iva Andrića in kiparja Ivana Meštrovića. Leta 1995 so ga zaprli zaradi prenove, ob obnovi leta 2009 pa je dobil pet zvezdic.

Ne spreglejte