Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 6. 2012,
12.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 5. 6. 2012, 12.22

7 let, 2 meseca

Berlin pripravil načrt ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemčija je oblikovala načrt ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti v Evropi, v katerem članice EU med drugim poziva k izpeljavi reform in boljšemu izkoriščanju potencialov notranjega trga.

Nemško gospodarsko ministrstvo je oblikovalo načrt ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti v Evropi, v katerem članice EU med drugim poziva k izpeljavi reform in boljšemu izkoriščanju potencialov notranjega trga. Berlin v dokumentu vztraja, da vzdržne rasti ni mogoče zagotoviti s prekomerno javno porabo in ohlapno denarno politiko.

V Berlinu upajo, da bodo lahko osem strani dolg dokument evropskim partnerjem predstavili na vrhu EU konec meseca. Nekatere države, med njimi Francija, si medtem želijo razprave o stimulativnih gospodarskih ukrepih.

"Dve strani istega kovanca" Glede na dokument nemške vlade ortodoksna fiskalna politika in gospodarska rast "predstavljata dve strani istega kovanca". To stališče sicer nemška kanclerka Angela Merkel poudarja že ves čas.

Vzdržne rasti ni mogoče zagotoviti s programi javne porabe oz. z visokimi javnofinančnimi primanjkljaji, prav tako ne z vmešavanjem države ali preveč ohlapno denarno politiko, je mogoče razbrati iz načrta. Nemčija si med spodbudami za gospodarsko rast predstavlja zlasti implementacijo reform v posameznih državah, hkrati pa se zavzema tudi za boljšo izrabo potencialov in obstoječih evropskih mehanizmov.

Berlin meni, da bi morale države ustvariti podjetjem bolj prijazno okolje, pospešiti privatizacijo državnih podjetij in reformirati trg dela. Na evropski ravni pa bi bilo treba po mnenju nemške vlade priti do bolj preglednega trga dela in boljšega usposabljanja za zaposlitev.

Nemčija si želi, da bi članice še naprej raziskovale priložnosti, ki jih ponuja trg unije V splošnem pa si Nemčija želi, da bi članice EU še naprej raziskovale priložnosti, ki jih ponuja notranji trg unije. V tem smislu nemška vlada v načrtu izpostavlja področja energetskih omrežij, spletne trgovine in izgradnje širokopasovnih omrežij.

Nemško gospodarsko ministrstvo je naklonjeno tudi bolj učinkoviti uporabi sredstev iz evropskih skladov, saj naj bi bilo na ta način mogoče okrepiti konkurenčnost. Evropsko investicijsko banko bi po mnenju predstavnikov ministrstva veljalo okrepiti z 10 milijardami evrov, njena sredstva pa bi bila namenjena za infrastrukturne projekte.

Načrt za rast ne vsebuje predlogov nemške opozicije Načrt za rast pa ne vsebuje predlogov nemške opozicije; denimo ukrepov za spopad z visoko stopnjo brezposelnosti v ranljivih evrskih državah in davka na finančne transakcije. Nemška opozicija je predlagala tudi ustanovitev mehanizma za solidarnostno porazdelitev dolžniških bremen držav z evrom. Sklad bi vzpostavil skupno jamstvo za dolgove ranljivih držav in pomagal znižati obrestne mere na njihove obveznice.

Do politično bolj razgretih razprav o paktu za rast je sicer prišlo, potem ko je izid grških parlamentarnih in francoskih predsedniških volitev pokazal na nasprotovanje zgolj k varčevanju usmerjene politike in na zagovarjanje ukrepov za spodbuditev gospodarske rasti.

V zadnjem obdobju je sicer politika varčevanja, ki jo EU narekuje Nemčija, deležna vse več kritik. Varčevalnim ukrepom v spopadu s krizo najbolj nasprotujejo prav ranljive evrske države, saj verjamejo, da so potrebni ukrepi za spodbuditev gospodarske rasti.

"Varčevanje in rast si ne nasprotujeta" Minister Wolfgang Schäuble pa je pogovoru za nemški časnik Handelsblatt ponovil, da vzdržna gospodarska rast ne more temeljiti na novem zadolževanju. "Varčevanje in rast si ne nasprotujeta. Programi finančne pomoči državam ne odvzemajo možnosti za krepitev kupne moči prebivalstva, kot se pogosto trdi," je poudaril.

Skupne evrske obveznice šele, ko bi bila vzpostavljena prava fiskalna unija Znova je spregovoril tudi o skupnih evrskih obveznicah, za katere je dejal, da bi jih bilo mogoče uvesti šele, ko bi bila vzpostavljena prava fiskalna unija. Ta pa je po njegovih besedah "projekt na srednji rok".

Prvi korak k vzpostavitvi fiskalne unije je prav fiskalni pakt, s katerim se je strinjalo 25 od 27 držav članic EU in katerega cilj je uravnoteženje javnih financ, je spomnil minister. Druga faza na poti do prave fiskalne unije je bančna unija, je dodal.

"Pot, ki čaka Evropo, ni lahka in ne bo vedno poštena" Schäuble je prepričan, da je treba delati korak za korakom. Pot, ki čaka Evropo, ni lahka in ne bo vedno poštena, je še dejal.

Nemška koalicija želi ratifikacijo fiskalnega pakta še ta mesec Sicer pa si je nemška vladajoča koalicija, na čelu katere je nemška kanclerka Angela Merkel, za cilj postavila, da Nemčija fiskalni pakt ratificira še ta mesec. Na ponedeljkovem sestanku koalicije so se zbrani strinjali, da morajo poslanci do parlamentarnih počitnic, ki se začnejo 6. julija, ratificirati tudi dogovor o stalnem mehanizmu za stabilnost evra (ESM), ki bo nadomestil začasnega (EFSF). Voditelji nemških koalicijskih strank so po srečanju povedali še, da so pripravljeni vsi instrumenti za zaščito bank v območju evra.

Ne spreglejte