Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
1. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

9

Natisni članek

odvetnik Finančna uprava RS osebni stečaj David Šega Elektrooptika

Četrtek, 1. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Bankrotiral odvetnik, ki je pomagal pri "mafijskem" napadu na državno podjetje

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

9

sodišče | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Mariborski odvetnik, ki je sodeloval pri eni od najbolj odmevnih korupcijskih zgodb pri nas, je na zahtevo države končal v osebnem stečaju. Zakaj njegovi upniki ne bodo videli denarja in zakaj je šele po štirih letih od spornih ravnanj moral zapreti odvetniško pisarno?

Po množici vplivnih posameznikov iz gospodarstva, ki so zaradi spornih poslov in s tem povezanih večmilijonskih dolgov bankrotirali, je zdaj takšna usoda doletela tudi znanega slovenskega odvetnika, Davida Šego.

Gre za enega od glavnih akterjev odmevne zgodbe o "mafijskem" napadu na državno podjetje Elektrooptika in kraji milijona evrov z njegovega bančnega računa. Denar je izginil neznano kam, februarja letos pa je sodišče prve stopnje izreklo obsodilne sodbe.

Čeprav je bil David Šega kot edini od vpletenih oproščen in se je za zdaj izognil večletni zaporni kazni, pa se zaradi obsodbe v drugi zadevi ni mogel izogniti prisilnemu zaprtju odvetniške pisarne v središču Maribora. Zdaj je končal še v osebnem stečaju.

Na zatožno klop zaradi oškodovanja strank

Medtem ko Šega čaka, ali bo po pritožbi tožilstva v zadevi Elektrooptika tudi pravnomočno oproščen, pa je že ostal brez odvetniške toge.

sodišče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Odvetniška zbornica je namreč proti odvetniku uvedla disciplinski postopek, po tem ko je bil pravnomočno obsojen na pol leta zapora. V začetku letošnjega leta mu je tudi začasno prepovedala opravljanje odvetniškega posla.

Zgodba, v kateri so mu očitali kaznivo dejanje izneverjenja, izvira iz gospodarskega spora, v katerem je zastopal samostojno podjetnico Branko Kovač Mlinarič. Od njenega dolžnika je uspešno izterjal 1.875 evrov, a ji nato denarja ni nakazal, ampak ga je zadržal.

Pozneje je moral Šega še enkrat na zatožno klop. Tako kot pri Kovač-Mlinaričevi so mu očitali, da je izrabil pooblastilo in oškodoval Boštjana Jamnikarja. Vendar je sodišče Šego februarja letos oprostilo obtožb.

Odvetnik je poskušal začasno prepoved opravljanja odvetniškega dela izpodbijati na vrhovnem sodišču, zato se je postopek zavlekel, vendar mu ni uspelo. Konec januarja, tik pred izbrisom iz registra odvetnikov, pa je doživel nov šok.

Neporavnani davčni dolgovi

Na državnem pravobranilstvu so na okrožno sodišče v Mariboru vložili zahtevo za začetek njegovega osebnega stečaja. Šega ji je ugovarjal, vendar sodišča ni prepričal. 

Finančna uprava Republike Slovenije | Foto: STA , Foto: STA , Zato se je postopek pred dobrim tednom dni tudi uradno začel. Njegovi upniki imajo zdaj tri mesece časa za prijavo terjatev, upravitelj Aleš Velkaverh pa bo poskušal najti Šegovo premoženje. Kaže, da ga ne bo prav veliko, saj naj bi imel že dalj časa blokirane račune.

S Šego nismo mogli stopiti v stik. Telefonska številka in elektronski poštni naslov njegove odvetniške pisarne ne delujeta več.

Na pravobranilstvu so za Siol.net potrdili, da so osebni stečaj Šege zahtevali na pobudo Finančne uprave RS (Furs). Ta od njega zahteva plačilo neporavnanih davčnih obveznosti. Koliko denarja razvpiti mariborski odvetnik dolguje državi, ni znano. Po dostopnih podatkih pa je imel Šega že leta 2013 od 50 tisoč do 100 tisoč evrov davčnega dolga.

Izginuli milijon in kos mesa v nabiralniku

V istem obdobju je v izbruhnila zgodba o izginulem milijonu evrov z računa Elektrooptike.

Kot je razkril Dnevnik, je marca 2013 skupina posameznikov z elektronsko izvršbo brez vednosti lastnikov Elektrooptike neopazno pobrala ves denar na računu. Manever jim je olajšal takratni direktor Elektrooptike Gregor Jeza. Malo po tem, ko je decembra 2012 postal direktor, ni podaljšal pogodbe o vezavi bančnih depozitov in denar pustil na računu.

Za nameček so neznane osebe poškodovale poštni nabiralnik Elektrooptike v Stegnah v Ljubljani, tako da je iz njega pravočasno izginilo obvestilo sodišča o izvršbi. V družbi se zato zoper njo niso pritožili. V poškodovanem nabiralniku je Jeza našel le kos mesa in grozilno pismo, s čimer je želel lastnike prepričati, da z izvršbo ni imel nič.

Pod drobnogledom NPU

Deset mesecev pozneje so ključne igralce operacije obiskali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Ti so pridržali več oseb: 

  • nekdanjega prvega moža Elektrooptike Jezo, ki je v obdobju prve Janševe vlade vodil šentiljski Hit. 

    Jeza je sicer v poročilu o premoženjskem stanju, ki ga je leta 2012 predložil komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), navedel, da ima v lasti več kilogramov zlata. Hranil naj bi ga v Avstriji. Po odhodu iz Elektrooptike je ustanovil zastavljalnico zlata.
     
  • odvetnika Šego in 
     
  • dve ključni osebi iz mreže podjetij, ki so jo v zadnjih letih spletli nekdanji vodilni v posojilodajalski aferi Orion: Aleša Alojzija Rusa in Barbaro Podlogar

V preiskavi, usmerjali so jo na specializiranem državnem tožilstvu, so jih sumili kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja.

Jeza in Podlogarjeva obsojena, Šega ne

Medtem ko so postopek proti Rusu zaradi njegovih hudih zdravstvenih težav ustavili, sta bila Jeza in Podlogarjeva v začetku letošnjega leta obsojena na zaporne kazni.

Okrožno sodišče v Mariboru je Jezi izreklo tri leta in deset mesecev zapora, Podlogarjevi pa tri leta in štiri mesece zapora ter denarno kazen v vrednosti 10 tisoč evrov. Šega, za katerega je tožilstvo zahtevalo tri leta in dva meseca zapora, pa je bil oproščen. Na to odločitev so se že pritožili, so nam potrdili na specializiranem državnem tožilstvu.

Elektrooptika je bila nekdaj odvisna družba Fotone. | Foto: STA , Elektrooptika je bila nekdaj odvisna družba Fotone. Foto: STA , Šega je bil namreč tisti, ki je v imenu podjetja Atractor Project Management iz Velike Britanije vložil predlog za izvršbo denarnih sredstev. Hkrati je v Avstriji odprl fiduciarni račun, na katerega je bil nakazan denar, in obdržal 14 tisoč evrov za pravne storitve.

Milijonska sredstva Elektrooptike so nato končala na računu v Liechtensteinu, ki ga je odprla Podlogarjeva. Ta je zase dvignila 58 tisoč evrov, preostalo pa prenakazala na neki drugi račun, da bi se izgubila denarna sled.

Podlogarjeva je bila sicer nekdaj ena od vodilnih v propadli posojilodajalski verigi Orion. Danes pa je ena od glavnih operativk mednarodne skupine, ki toženim menedžerjem pomaga pri umikanju njihovega premoženja v tujino.

Denarja nikoli niso dobili nazaj

Elektrooptika do danes denarja ni dobila nazaj. Čeprav je dosegla razveljavitev izvršbe, se je sled za njim izgubila. Proti Jezi je Elektrooptika vložila tudi odškodninsko tožbo, v kateri zahteva 30 tisoč evrov izgubljenih obresti zaradi predčasnega razdrtja depozitov. Ali jo je dobila, ni znano.

Elektrooptika, ki je bila nekdaj odvisna družba Fotone, je danes v večinski lasti Slovenskega državnega holdinga (SDH), med malimi delničarji pa je tudi privatizacijski mogotec Igor Lah.

Ne spreglejte