Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
17.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

3

Natisni članek

Banka Slovenije denar banka

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 17.23

6 let, 6 mesecev

Banke v prvih štirih mesecih s 192 milijoni evrov dobička pred davki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

3

Banka Slovenije | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Banke v Sloveniji so v prvih štirih mesecih ustvarile 192,3 milijona evrov dobička pred davki, kar je skoraj 56 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. K rezultatu ob zniževanju bruto prihodkov prispeva predvsem sproščanje rezervacij.

Dobiček po davkih je od januarja do konca aprila medtem dosegel 171,2 milijona evrov, kar je 55,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani, je razvidno iz najnovejše mesečne informacije o poslovanju bank, ki jo je danes objavila Banka Slovenije.

Nižji stroški oslabitev in rezervacij

V nadzorniku bančnega sistema so zapisali, da k "solidnemu" dobičku prispevajo predvsem nižji stroški oslabitev in rezervacij. Dejansko so banke v prvih štirih mesecih sprostile za 22,9 milijona evrov rezervacij, potem ko so lani v tem času oblikovale za 59,6 milijona evrov oslabitev in rezervacij.

Na prihodkovni strani je bil bruto dohodek bank s 382 milijoni evrov za 5,1 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani. Čiste obresti so se pri tem znižale za devet odstotkov, na 232,3 milijona evrov, neobrestni prihodki pa so se po drugi strani zvišali za 1,7 odstotka, na 149,7 milijona evrov.

Banke še naprej znižujejo operativne stroške. V štirih mesecih so bili ti z 212,6 milijona evrov za 3,1 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani.

Pri gospodinjstvih se povečujejo le vpogledne vloge

Bilančna vsota slovenskega bančnega sistema je bila aprila pri 36,8 milijarde evrov in za tri odstotke nižja kot aprila lani. Obveznosti bank do tujih bank so bile konec aprila s 3,3 milijarde evrov medletno nižje za skoraj petino, medtem ko je bila višina vlog nebančnega sektorja glede na konec lanskega aprila primerljiva z lansko oz. za 0,5 odstotka večja.

Pri tem so vloge podjetij narasle za 16,2 odstotka, vloge gospodinjstev pa za 4,7 odstotka. Posledica močno znižanih ravni obrestnih mer je po pojasnilih Banke Slovenije to, da se letos pri gospodinjstvih povečujejo le vpogledne vloge, kot so transakcijski računi.

Bilančna vsota slovenskega bančnega sistema je bila aprila pri 36,8 milijarde evrov in za tri odstotke nižja kot aprila lani. | Foto: Matej Povše Bilančna vsota slovenskega bančnega sistema je bila aprila pri 36,8 milijarde evrov in za tri odstotke nižja kot aprila lani. Foto: Matej Povše

NLB bo podjetjem zaračunavala ležarino

Podobno rastejo tudi vloge na vpogled podjetij, zato se je NLB po današnjem poročanju časnika Dnevnik že odločila, da podjetjem za nove vloge nad tremi milijoni evrov zaračuna nadomestilo oz. t. i. ležarino. V kratkem naj bi po poročanju Dnevnika podobno storila še po novem druga največja banka v državi, združena Abanka. Pri vlogah gospodinjstev o takšni rešitvi banke še naj ne bi razmišljale.

Več stanovanjskih in potrošniških posojil ...

Na strani naložb so bila posojila nefinančnim družbam aprila medletno nižja za 11,3 odstotka pri nekaj nad osmimi milijardami evrov. Posojila gospodinjstvom so bila konec aprila v primerjavi z enakim obdobjem lani višja za en odstotek pri 8,46 milijarde evrov. K temu prispeva postopna krepitev stanovanjskih posojil, ki je aprila dosegla dvoodstotno medletno rast in rast potrošniških posojil, katerih obseg je po večletnem padanju aprila medletno dosegel rast.

... in manj terjatev

Kakovost kreditnega portfelja bank se še naprej izboljšuje. Delež in obseg terjatev, s katerimi dolžniki zamujajo več kot 90 dni, sta se v prvih štirih mesecih letos znižala. Delež slabih terjatev je bil aprila z osmimi odstotki za 0,2 odstotne točke nižji kot marca in za 1,9 odstotne točke nižji kot konec lanskega leta. Samo pri podjetjih je bil delež slabih terjatev z 12,4 odstotka za tri odstotne točke nižji kot konec decembra lani.

Po metodologiji Evropskega bančnega organa (Eba) je bil konec marca delež slabih terjatev 10,8 odstotka, torej 0,5 odstotne točke nižji kot konec lanskega leta.

Ne spreglejte