Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Suzana Rankov

Petek,
28. 7. 2017,
11.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

4

Natisni članek

banka prodajni postopek Engrotuš Mirko Tuš

Petek, 28. 7. 2017, 11.12

6 let, 6 mesecev

Banke ostajajo ujete v imperiju Mirka Tuša

Suzana Rankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

4

Mirko Tuš | Foto Sportida

Foto: Sportida

Vse kaže, da je propadel še en poskus prodaje dolgov trgovske verige Tuš. Kaj se dogaja v ozadju prodajnega postopka?

Prodajni postopek terjatev do tretje največje slovenske trgovske verige Tuš, ki ga vodi NLB, je tik pred neuspešnim koncem, trdijo neuradni viri. 

Na Siol.net smo pred dvema tednoma razkrili, da je v igri za nakup Tuševih terjatev ostal samo angleški finančni sklad AnaCap Financial Partners. Gre za sklad zasebnega kapitala s sedežem v Londonu, ki je specializiran za investicije v finančnem sektorju in upravlja več kot tri milijarde evrov denarja vlagateljev. 

Več o skladu in o tem, kdo mu svetuje, lahko preberete na: Prodaji Tuševega imperija slabo kaže, nad Mirka Tuša poslali kriminaliste

Koliko je ponudil angleški sklad?

AnaCap je bankam upnicam po naših informacijah ponudil okoli 90 milijonov evrov. To pomeni, da bi za terjatve odštel le 36 odstotkov njihove nominalne vrednosti. 

Banke, ki so se sicer vnaprej dogovorile za formulo razdelitve morebitne kupnine, to ponudbo ocenjujejo zelo različno: 

  • banke upnice, ki so za zavarovanje posojil dobile v zastavo nepremičnine, ponudbo presojajo z vidika tega, koliko znaša likvidacijska vrednost teh nepremičnin oziroma koliko bi lahko zanje iztržile, če bi jih prodale na trgu,
  • večje upnice, ki imajo posojila slabo zavarovana, so pripravljene tudi na visoke odpise, ki bi jih povzročil sprejem ponudbe s tolikšnim diskontom, kot ga zahteva AnaCap,
  • manjše upnice, ki jim Tuš dolguje le po nekaj milijonov evrov, so kljub visoki izgubi pripravljene sprejeti ponudbo , da bi se končalo reševanje tega zahtevnega primera,
  • nekatere banke se prodajnemu konzorciju sploh niso priključile, saj ocenjujejo, da se lahko skoraj v celoti poplačajo z unovčenjem zavarovanj.

Mirko Tuš, Enrgotuš, vroče | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše

Ponudba na posojilnih odborih

Potem ko je NLB kot vodja konzorcija končala pogajanja, so banke upnice predlog AnaCapa pred dnevi dale v presojo svojim posojilnim odborom. Med večjimi upniki so Abanka, SID banka, Gorenjska banka, Heta (slaba banka nekdanje Hypo banke) in NLB. 

Končni izid odločanja na posojilnih odborih še ni znan. Po naših neuradnih informacijah pa je posojilni odbor nekaterih večjih bank upnic ponudbo že zavrnil kot prenizko. Po dostopnih informacijah morajo s prodajo Tuševih terjatev soglašati banke z najmanj 75 odstotki terjatev.

Sledi razkosanje Tuševega imperija?

Takšen kvorum je potreben, če želi novi lastnik terjatev upravljati naložbo. Med drugim mu omogoča konverzijo terjatev v lastniški delež, razlastitev Mirka Tuša in odločanje o načinu prestrukturiranja Skupine Tuš. Zato je mogoče napovedati, da se bo AnaCap - če se ne bo odločil za bistveno povišanje ponudbe - iz igre umaknil. 

Prodajalci zaradi varovanja zaupnosti postopka uradnih informacij o poteku prodajnega postopka ne dajejo. 

Prodajni postopek Tuševih terjatev vodi NLB. | Foto: Matej Leskovšek Prodajni postopek Tuševih terjatev vodi NLB. Foto: Matej Leskovšek Ker se želijo banke upnice po šestih letih težkega sobivanja z Mirkom Tušem znebiti terjatev, v prihodnosti ni izključena razprodaja po kosih. Banke, predvsem tiste z dobrimi zavarovanji, bi namreč lahko začele že kmalu terjatve prodajati individualno. Spomnimo, da se je lani za nakup Tuševih terjatev zanimal tudi ameriški sklad York, ki je že odkupil terjatve do DZS in Save, vendar so se banke takrat odločile za konzorcijsko prodajo v novem prodajnem postopku. 

Tuševi manevri za dodaten zaslužek

Razlog, da se želijo banke čim prej umakniti, je tudi v nezaupanju do Mirka Tuša. Kot smo na Siol.net že poročali, je lani novembra blagovne znamke Engrotuša, ki so bile od leta 2011 v lasti Mirka in Tanje Tuš, prenesel na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga. Kdo je njegov lastnik, ni mogoče preveriti, zelo verjetno pa kar Mirko Tuš. S tem se je Tuš aktivno vključil v prodajni postopek, saj se mora morebitni kupec z njim dogovoriti o uporabi blagovnih znamk. 

Tuš je podoben manever izpeljal že leta 2014, ko je Tušmobil prodal Telemachu. Banke so naknadno ugotovile, da je Tuš blagovno znamko Tušmobil brezplačno prenesel nase in ženo ter jo za 29 milijonov evrov prodal Telemachu. Ker s prejeto kupnino ni želel poplačati svojega osebnega dolga do skupine Tuš, ki po neuradnih informacijah znaša okoli 26 milijonov evrov, so ga banke nedavno kazensko ovadile policiji.

Več o tem, kako je Mirko Tuš prelisičil banke, lahko preberete tukaj: Kaj je Mirko Tuš bankam speljal na Kitajsko
Ne spreglejte