Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2017,
16.47

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Banka Slovenije gospodarska rast

Sreda, 14. 6. 2017, 16.47

6 let, 10 mesecev

Banka Slovenije: Ugodne gospodarske razmere zmanjšujejo tudi finančna tveganja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Banka Slovenije | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ugodne gospodarske razmere v zadnjih mesecih in letih prinašajo s seboj tudi zmanjšanje tveganj za finančno stabilnost, v najnovejšem poročilu o finančni stabilnosti ugotavlja Banka Slovenije. Izboljšuje se finančna kondicija podjetij, raste kreditna aktivnost, občutno je upadel delež slabih terjatev, čeprav izzivi na tem področju ostajajo.

Banke po ugotovitvah Banke Slovenije poslujejo v ugodnem makroekonomskem okolju, ki s stabilnostjo in napovedmi nadaljnje rasti povečuje zaupanje poslovnih subjektov in gospodinjstev. Optimizem na trgu dela in rast razpoložljivega dohodka spodbujata povpraševanje gospodinjstev po posojilih, izboljšana struktura financiranja podjetij in rast dobičkov povečujejo njihovo kreditno sposobnost in ugodno vplivajo na tveganja, ki izvirajo iz segmenta kreditiranja, se glasi povzetek trenutnih razmer.

Finančni vzvod, količnik med dolgom in lastnim kapitalom podjetij, se je lani nadalje znižal, na to pa je vplivalo več dejavnikov. Več let trajajoč proces zniževanja zadolženosti pri bankah se je podaljšal skoraj do konca 2016, ob tem se je ustavilo tudi zadolževanje podjetij v tujini, so navedli v Banki Slovenije.

Dobički podjetij so se približali ravni predkriznega leta 2007

Drugo leto zapored se podjetja v večji meri financirajo tudi s pritokom lastniškega kapitala, predvsem tujega, kar je izboljšalo njihovo strukturo financiranja. V strukturi celotnih finančnih obveznosti podjetij je delež kapitala dosegel 49 odstotkov, kar je že zelo blizu povprečja območja evra, kaže poročilo nadzornika bančnega sistema.

Oba procesa, razdolževanje in rast financiranja s kapitalom, sta finančni vzvod podjetij znižala na raven 106 odstotkov, kar je na ravni mediane območja evra, medtem ko dolg podjetij v primerjavi z BDP že v letih precej višje zadolženosti ni bil problematičen.

Od 2008 do 2016 se je finančni vzvod znižal za skoraj 40 odstotnih točk, pri čemer se je dolg znižal za 12,7 milijarde evrov oz. 24 odstotkov, kapital pa zvišal za 1,7 milijarde evrov oz. 4,7 odstotka.

Lanski rezultati poslovanja podjetij z računovodskim dobičkom v višini 3,5 milijarde evrov so se približali ravni predkriznega leta 2007, to pa je dodatno izboljšalo kreditno sposobnost podjetij.

Ne spreglejte