Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
14.05

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Natisni članek

Karavanke predor Avstrija gradnja

Sreda, 19. 9. 2018, 14.05

5 let, 7 mesecev

Avstrijci začeli gradnjo druge cevi predora Karavanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

predor Karavanke | Medtem ko so na avstrijski strani predora Karavanke že začeli dela za izgradnjo druge cevi, se gradnja na slovenski strani predora še ni začela. | Foto Klemen Korenjak

Medtem ko so na avstrijski strani predora Karavanke že začeli dela za izgradnjo druge cevi, se gradnja na slovenski strani predora še ni začela.

Foto: Klemen Korenjak

Medtem ko bo na slovenski strani zaradi pritožbe neizbranih izvajalcev prišlo do zamude, so na avstrijski strani predora Karavanke dela na drugi cevi predora že stekla. Simbolično so jih zaznamovali v torek s slavjem v Šentjakobu v Rožu, ki se ga je udeležilo tudi veliko gostov iz Slovenije, med njimi predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic.

Prvi mož Darsa Tomaž Vidic je ob dogodku izrazil upanje, da zamuda zaradi pritožb neizbranih izvajalcev za gradnjo druge cevi na slovenski strani ne bo daljša od nekaj mesecev. Če bo vse teklo gladko, bi lahko sporazum o oddaji del podpisali še letos. V najslabšem primeru bo po njegovih besedah potrebna objava novega razpisa.

predor Karavanke
Novice Še pred začetkom del že napovedane zamude pri gradnji druge cevi

Dars za izvajalca del izbral turško podjetje, neizbrani izvajalci so se pritožili

Dars je konec julija za izvajalca del za izgradnjo druge cevi karavanškega predora izbral turško podjetje Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret, katerega ponudba v višini 89,3 milijona evrov brez DDV je bila bistveno cenejša od preostalih osmih ponudb. Postopek so nato ustavili trije neizbrani izvajalci, ki so vložili revizijske zahtevke.

Do teh zahtevkov se mora zdaj najprej opredeliti naročnik kot prvostopenjski organ. "Prejeti zahtevki za revizijo so ta hip v postopku sprejetja odločitve," pojasnjujejo na Darsu. Če bo kateri od pritožnikov po prejemu odgovora vztrajal pri zahtevku, bo Dars celotno dokumentacijo predložil v odločanje Državni revizijski komisiji za revizijo postopkov javnih naročil.

predor Karavanke
Novice Kdo bo gradil največji infrastrukturni projekt po drugem tiru?

Promet po obeh ceveh naj bi stekel na začetku leta 2026

Avstrijski upravljavec avtocest Asfinag je dela na avstrijski strani predora zaupal družbi Arge Swietelsky Tunnelbau. Pripravljalna dela je začel že leta 2015, razpis za izvajalca del pa je objavil hkrati z Darsom konec leta 2017. Izbrani izvajalec je delo začel takoj po torkovi slovesnosti.

Drugo cev predora naj bi predrli leta 2022, prva vozila pa naj bi po njej zapeljala spomladi 2024. Sledila bo sanacija obstoječe cevi, nemoteno pa naj bi promet po obeh ceveh stekel na začetku leta 2026.

karavanke, predor
Novice Drugo cev predora Karavanke bodo gradili Turki

Predor Karavanke so za promet odprli 1. junija 1991. Dolg je 7,9 kilometra, od tega leži 4,4 kilometra na avstrijskem, 3,4 kilometra pa na slovenskem ozemlju. Predor skupaj upravljata avstrijski Asfinag in slovenski Dars.

Ko bo predor dobil še drugo cev, se bo po besedah pristojnih povečala prometna varnost, prav tako pa tudi pretočnost. Predvsem poleti namreč pred predorom pogosto prihaja do zastojev, ob koncih tedna ga prečka tudi do 32 tisoč vozil dnevno. V povprečju so lani našteli 10.859 vozil na dan.

Ne spreglejte