Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 7. 2012,
13.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 11. 7. 2012, 13.15

7 let, 2 meseca

AUKN: Podjetja v državni lasti lani izboljšala poslovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) je v lanskem letu uspelo izboljšati poslovanje državnih podjetij, so na novinarski konferenci poudarili predstavniki vodstva agencije.

Član uprave agencije Marko Golob je izpostavil še večjo transparentnost in nadzor nad poslovanjem državnih podjetij.

"Podjetja prvič vedo, kaj so njihovi cilji" V agenciji so ponovno izpostavili svoj prispevek k upravljanju državnih naložb, ki ga velik del politike ne priznava. "Podjetja prvič vedo, kaj so njihovi cilji, prvič imamo nadzor in vemo, kako se gibljejo ključni kazalci. Imamo transparentnost," je Golob spomnil na dejstvo, da AUKN svoje odločitve sproti objavlja in so tako na voljo ne le vladi, pač pa tudi vlagateljem in javnosti. Ob tem pa je poudaril, da AUKN "nima podpore pri razčiščevanju nepravilnosti poslovanja državnih družb".

Golob je komentiral tudi oblikovanje holdinga za upravljanje z državnim premoženjem. "Holding je lahko zelo uspešen," je menil, a dodal, da je nujno institucionalni okvir napolniti z vsebino. "Za pripravo takega zakona bi potrebovali krepko več kot par tednov," je menil in posvaril, da je treba zadeve v zvezi s tem natančno premisliti.

Dobičkonosnost 76 družb je lani znašala 0,23 odstotka Iz letnega poročila AUKN za leto 2011 izhaja, da so družbe, v katerih ima država lastniški delež, lani kljub skupni izgubi izboljšale čisto dobičkonosnost kapitala. Dobičkonosnost kapitala 76 družb, s katerimi upravlja AUKN, je lani znašala 0,23 odstotka, potem ko je bil leto prej ta kazalec pri -2,86 odstotka.

Premoženje družb se je lani povečalo za 2,5 odstotka na 8,84 milijarde evrov. Čisti prihodki od prodaje so se zvišali za 12,8 odstotka na 10,49 milijarde evrov, medtem ko se je čista izguba zmanjšala na tretjino tiste iz leta 2010 - s 396 milijonov evrov na 136 milijonov evrov. Država je lani z naslova lastniških deležev v družbah prejela za 33,79 milijona evrov dividend.

Ne spreglejte