Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
2. 12. 2016,
11.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

ATVP KDD registrski računi trgovalni računi

Petek, 2. 12. 2016, 11.19

6 let, 6 mesecev

ATVP vrača žogico Bredi Kutin: kdo favorizira koga?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Breda Kutin, Zveza potrošnikov Slovenije | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Agencija za trg vrednostnih papirjev opozarja, da ima shema združenja VZMD Kristjana Verbiča, ki po ukinitvi registrskih računov trži ugoden prenos delnic na račun pri odvetniku - to je priporočila tudi Zveza potrošnikov Slovenije -, skrite stroške.

Napoved ukinitve registrskih računov je prinesla poplavo ponudb borznoposredniških hiš in bank za hrambo vrednostnih papirjev. Okrog 240 tisoč imetnikov se mora do konca leta odločiti, kaj bodo z vrednostnimi papirji naredili.

Poslanci omejili apetite borznikov

Stroški novih trgovalnih računov pa so omejeni - poslanci so jih omejili glede na vrednost premoženja na računu. V zvezi s tem je državni zbor konec novembra sprejel še avtentično razlago, ki potrjuje omejitev višine stroškov, ki jih lahko ponudniki zaračunajo. Nekatere borznoposredniške hiše in banke so ugotovile, da jim dovoljena višina stroškov v nekaterih primerih ne pokrije niti osnovnih stroškov vodenja računa, zato so se pritožile na ustavno sodišče.

Medtem je posebno shemo oblikovalo tudi Vseslovensko združenje malih delničarjev Kristjana Verbiča, ki obljublja nizke enkratne stroške in ohranitev vseh dozdajšnjih pravic, torej dividende in glasovanje na skupščinah. Toda, kot smo že pisali, se v drobnem tisku skrivajo določbe, zaradi katerih je lahko takšna rešitev nekajkrat dražja od tistih pri borznoposredniških hišah in bankah. Zaračunajo jim na primer vsakokratno izplačilo dividende (sedem evrov) in samostojno udeležbo na skupščini (devet evrov).


Preberite še:

Kaj grozi Petrolu, Gorenju, Savi Re …

Odlična novica za lastnike registrskih računov. Strošek trgovalnega računa bo bistveno nižji.


ATVP nad Kutinovo

ZPS je ATVP pozvala, naj izvede nadzor nad ponudniki hrambe vrednostnih papirjev. Ugotovili so namreč, da "večina ponudnikov trgovalnih računov, ki so potrošnikom zaračunavali previsoka nadomestila, tudi po sprejetju avtentične razlage ni prilagodila svojih cenikov zakonu". 

NA ATVP pa so se na poziv odzvali precej ostro. Spotaknili so se predvsem ob dejstvo, da je ZPS v svoji analizi potrošnikom kot alternativo borznoposredniškim hišam in bankam priporočila VZMD. Na agenciji, ki jo vodi Miloš Čas, menijo, da ZPS borznoposredniške hiše in banke postavlja v slabo luč, hkrati pa potrošnikom kot alternativo priporoča VZMD, ki - tako so na ATVP zapisali v izjavi - ne navaja stroškov pristopa, niti po njihovem mnenju najbolj pomembnega dejstva, to je, da je njihova rešitev tvegana in da ni pod nadzorom regulatorja.

"Če je ZPS lahko preučila cenike borznoposredniških družb in bank, ki imajo dovoljenje ATVP za opravljanje investicijskih storitev in poslov in so pod nadzorom ATVP, bi bilo smotrno in v prid potrošniku, če bi bili na enak način razkriti stroški vseh ponudnikov, tudi in predvsem takih, ki niso nadzorovani," menijo.

Ne spreglejte