Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 6. 2016,
4.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

Bank of America Merrill Lynch International York Capital Management DZS Bojan Petan DUTB

Petek, 10. 6. 2016, 4.30

6 let, 6 mesecev

Ameriški spopad za premoženje Bojana Petana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80
Bank of America Merrill Lynch | Foto Reuters

Foto: Reuters

Za terjatve do treh družb iz finančno obubožanega poslovnega imperija DZS, ki jih prodaja DUTB, se bosta udarila dva mednarodna finančna velikana: York Capital Management s sedežem v New Yorku in Bank of America Merrill Lynch International. Od njunega spopada bo odvisna usoda Bojana Petana, ključnega moža skupine DZS.

Konec maja se je iztekel razpis za prodajo 79 milijonov evrov bruto terjatev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) do DZS, Dela Prodaje in Term Čatež. Ponudbo sta po naših informacijah oddala dva ponudnika:

- mednarodna investicijska skupina York Capital Management,

- Bank of America Merrill Lynch International (BAMLI), ena največjih ameriških investicijskih bank. 

Oba že nekaj časa delujeta v Sloveniji. BAMLI že od leta 2014 v Sloveniji ustvarja velike dobičke s kupovanjem in prodajo terjatev do zadolženih podjetij. V času, ko je DUTB vodil glavni izvršni direktor Torbjorn Mansson, je veljala za favoriziranega kupca njenih terjatev. Od DUTB so Američani lani spomladi odkupili terjatve do finančnega holdinga ACH, Adrie Airways, Polzele in Elana, ki je kmalu zatem prešel v last ruskega sklada VR Capital, njihovega partnerja pri poslih v Sloveniji.

York je od konca lanskega leta eden večjih upnikov Save. V Sloveniji deluje v navezi s ciprskim podjetjem Elements Capital, ki se je zanimalo za odkup terjatev do Tuša. Pred kratkim je York od Gorenjske banke kupil tudi njene terjatve do skupine DZS, ki je lani ustvarila 18 milijonov evrov izgube. 

York – zadnji Petanov adut?

Vključitev BAMLI v boj za terjatve do treh družb iz skupine DZS za bančne kroge pomeni veliko presenečenje. 

Še prejšnji mesec se je kot edini resni kandidat za odkup terjatev omenjal York, ki po informacijah več virov iz vrst bank in DZS (uradno jih ni mogoče preveriti) v tem primeru deluje usklajeno s Petanom. Tudi odločitev DUTB, da terjatve proda na razpisu, je v bančnih krogih izzvenela kot izobešanje bele zastave pred Petanom, ki slabe banke kljub kršenju medbančnega sporazuma o prestrukturiranju dolgov ni želel pripustiti v upravljanje DZS. Že pred meseci je sicer DUTB Petana skupaj z drugimi bankami neuspešno pozivala k odstopu. 

Vse je torej kazalo na to, da bo Petan dobil novega, precej bolj potrpežljivega upnika in zagotovilo za vsaj srednjeročno preživetje. York bi namreč ob nakupu terjatev, ki so zdaj še v lasti DUTB, obvladoval že skoraj tri četrtine finančnega dolga skupine DZS. 

Bojan Petan slabe banke kljub kršenju medbančnega sporazuma o prestrukturiranju dolgov ni želel pripustiti v upravljanje DZS. | Foto: STA , Bojan Petan slabe banke kljub kršenju medbančnega sporazuma o prestrukturiranju dolgov ni želel pripustiti v upravljanje DZS. Foto: STA ,

Novo mešanje kart v DZS?

Toda z vstopom BAMLI bi se lahko karte v DZS začele mešati na novo, in to zaradi treh razlogov:

  1. Po naših podatkih se BAMLI za manever ni odločil v dogovoru s Petanom.
  2. Glavni cilj BAMLI naj bi bilo premoženje DZS, natančneje Marina Portorož in Terme Čatež, ne pa dolgoročni obstoj skupine. Prav prodaji premoženja Petan najbolj nasprotuje, čeprav javno to zanika. V zadnjem času naj bi tako skušal zavlačevati s sklenitvijo sporazuma o prodaji Term Čatež med DZS, Delo Prodajo in državnim Kadom, ki ga ta načrtuje jeseni.
  3. BAMLI v posle s terjatvami v Sloveniji običajno vedno vstopa tudi s partnerjem, za katerega kupuje premoženje in mu ga pozneje proda. To se je zgodilo v primeru ACH in Elana. 

Načrte bi lahko Američanom najbolj prekrižal prav York, ki že obvladuje okrog 15 odstotkov terjatev do DZS. Če bi namreč Yorku uspelo odkupiti še terjatve dela preostalih bank upnic DZS, bi lahko svoj delež povečal na več kot 25 odstotkov. V tem primeru bi med vrata, ki vodijo v Petanovo skupino, podstavil nogo. BAMLI bi lahko onemogočil pri načrtovani unovčitvi zavarovanj na premoženju DZS, saj bi morali Američani za to obvladovati najmanj tri četrtine terjatev. 

"Informacije o izraženem interesu in oddanih ponudbah ter nadaljnjih postopkih so občutljive poslovne informacije in jih ne razkrivamo," so bili s pojasnili skopi na DUTB. Po prvotnem načrtu lahko kandidati skrbni pregled dokumentacije o terjatvah, ki so na prodaj, opravijo do 24. junija. 

Z vstopom Bank of America Merrill Lynch International bi se lahko karte v DZS začele mešati na novo. | Foto: Matej Leskovšek Z vstopom Bank of America Merrill Lynch International bi se lahko karte v DZS začele mešati na novo. Foto: Matej Leskovšek

DZS letos zapade 93 milijonov evrov dolgov
Skupina DZS je imela na zadnji dan lanskega leta za 164 milijonov finančnih obveznosti. Iz bilanc je opaziti, da se je vsota kratkoročnih finančnih obveznosti skoraj podvojila (povečala se je za 85 milijonov evrov in zdaj znaša 140 milijonov evrov). Obenem so v skupini DZS kar za sto milijonov evrov znižali dolgoročne obveznosti, ki so zapadle pred več kot dvema letoma. Teh je zdaj "le" še za 24 milijonov. Letos skupini DZS v plačilo zapade za skoraj 93 milijonov evrov dolgov, lani pa ji je uspelo poplačati za 13 milijonov evrov posojil. 

Še en posel Američanov v Sloveniji

Medtem je BAMLI v Sloveniji uspelo skleniti še en posel s terjatvami.

V Alpini so nam potrdili, da je ena od bank upnic lani prodala svoje terjatve. Po naših podatkih jih je prodala banka SKB, ki je bila ob začetku prisilne poravnave Alpine leta 2014 za DUTB druga največja finančna upnica žirovske družbe. Takrat je Alpina SKB dolgovala 4,7 milijona evrov, kar predstavlja slabo četrtino vseh terjatev do finančnih upnikov.

Po naših podatkih pa so Američani prvo nakazilo dela glavnice oziroma obresti v višini 138 tisoč evrov od Alpine prejeli na zadnji dan lanskega leta.

Alpina in Elan skupaj – ideja, stara že skoraj desetletje

Zakaj je podatek, da je BAMLI lastnik dela terjatev do Alpine pomemben za družbo, njene zaposlene in državo?

Alpina je eden najpomembnejših slovenskih izvoznikov, ki obvladuje visoke tržne deleže v Skandinaviji, in ključni zaposlovalec v Žireh, mestu s 3.600 prebivalci v Poljanski dolini. Do leta 2006 je bila ključna lastnica Alpine država, nato pa je svoje deleže skupaj z nekaterimi drugimi delničarji prodala družbi Alpina Holding. Njen lastnik je Branko Podpečan, sin Milana Podpečana, tedanjega predsednika upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe (Sod), enega od državnih lastnikov Alpine.

Še v času prve vlade Janeza Janše se je Alpina znašla v novih lastniških kombinacijah. Poleti 2008 so državni lastniki Elana pripravili scenarij o povezovanju njegove smučarske divizije z Alpino. Ideja, ki bi pomenila začetek privatizacije posameznih delov Elana, je že nekaj mesecev zatem padla v vodo – predvsem zaradi zamenjave vlade, ki je iz vrha Skimarja, takratnega lastnika Elana, odnesla takratnega predsednika uprave Ivana Štrlekarja in prokurista Jožeta Kralja. Načrt je v prihodnjih letih, ko je Alpina že zašla v težave, ostal v predalu. Do lani.

Kaj namerava BAMLI z Alpino?

Poleti 2015 so se karte v Elanu in Alpini začele mešati na novo. Konec julija je Elan dobil zasebnega lastnika. 95 odstotkov družbe je pristalo v lasti VR Capital, petodstotni delež pa pri BAMLI, ki je nekaj mesecev pred tem od DUTB odkupil njene terjatve do Elana.

Le nekaj dni pred prodajo Elana je upravljavske vajeti v Alpini dokončno prevzela DUTB. Ponovil se je vzorec, ki ga je DUTB pred tem preizkusila v nekaterih drugih podjetjih. V družbo je pripeljala svoje vodstvo (direktorica je postala Barbara Vtič Vraničar) in svetovalce – nemško svetovalno podjetje Admetam. Temu je Alpina pred prekinitvijo sodelovanja, ki so jo na marčevskih protestih proti finančnemu izčrpavanju zahtevali zaposleni in drugi prebivalci Žirov, skupaj nakazala pol milijona evrov.

Kar je najpomembneje: eden od upnikov Alpine je postal BAMLI, solastnik Elana. Kakšne načrte ima BAMLI v Alpini, katere edini lastnik in največji upnik je DUTB, nam v zadnjih dneh ni uspelo izvedeti. Prav tako ne, ali Američani pripravljajo temelje za povezovanje Alpine z Elanom, ki ga od marca vodi britanski državljan Jeffrey Tirman. Odgovorni v oddelku BAMLI za Evropo namreč ne odgovarjajo.

Ne spreglejte