Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2017,
14.10

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

stečajni postopek prodaja MERKUR

Torek, 11. 7. 2017, 14.10

3 leta, 2 meseca

Američani kupili Merkur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Merkur | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup je z ameriškim investicijskim skladom HPS Investment Partners podpisala pogodbo o prodaji družbe Merkur trgovina. Kupnina znaša 28,56 milijona evrov in je za deset tisoč evrov višja, kot je bila izklicna cena v prejšnjem prodajnem poskusu. 

K pogodbi za prodajo družbe, ki se ukvarja s prodajo tehničnega blaga, mora dati soglasje še sodišče, ki ga stečajna upraviteljica Merkurja pričakuje v prihodnjih dneh. S tem se bo končal prodajni postopek za družbo Merkur trgovina, katere lastnik je stari Merkur, ki je po izločitvi Merkur trgovine in Merkur nepremičnin končal v stečaju.

Američani se potegujejo tudi za nakup 13 trgovskih centrov

Prodaja Merkur trgovine se je začela marca z zbiranjem zavezujočih ponudb, pri čemer izklicna cena ni bila določena. Januarja je namreč Goriupova izvedla enak postopek z izklicno ceno 28,55 milijona evrov, a takrat za nakup družbe ni prispela nobena ponudba. Na tokratni razpis so medtem prispele štiri ponudbe.

Na odpiranju zavezujočih ponudb za družbo je 21. junija največ ponudil HPS Investment Partners. Ta se po pisanju Dela poteguje tudi za nakup 13 trgovskih centrov, v katerih deluje Merkur trgovina in ki jih prodaja Heta, slaba banka nekdanje avstrijske banke Hypo. Vrednost tega posla naj bi neuradno znašala okoli 50 milijonov evrov.

Za Merkur so se neuspešno potegovali tudi Slovenci

Kot smo poročali na Siol.net, se je za nakup Merkurja potegovala tudi skupina njegovih največjih dobaviteljev in upnikov. V ta namen so ustanovili podjetje MMTN Investicije, v katerem so bili partnerji: 

  • podjetje Glen v lasti nekdanjega lastnika Lesnine Bojana Papiča,
  • menedžerska družba JUB-H, ki obvladuje JUB, enega največjih proizvajalcev barv in ometov pri nas (njen direktor je Željko Kovačević),
  • transportno podjetje Avrigo Darka Martina Klariča,
  • trgovsko podjetje Ahac Romana Moškotevca ter
  • podjetje Coma Andreja Šušteršiča in Zvonimirja Blatnika, ki dobavlja opremo za vodovod in kanalizacijo.

Hrvati so si premislili

Varščino je na prvem razpisu vplačal hrvaški trgovec s tehničnim blagom Pevec, ki se na koncu ni odločil za oddajo zavezujoče ponudbe. V tistem času so namreč v Pevcu izbruhnili spori med večjimi lastniki. Lani imenovani predsednik uprave Jurica Lovrinčević je ob tem zatrdil, da sta nekdanja uprava in Hypo oškodovala državo za več kot pet milijonov evrov.  

Stečajna upraviteljica prodala številne nepremičnine

Merkur je šel v stečaj novembra 2014. V okviru postopka so dejavnost trgovine izločili na novo družbo Merkur trgovina, upravljanje nepremičnin pa na novo družbo Merkur nepremičnine. Stečajna upraviteljica je medtem prodala številne nepremičnine tudi v okviru stečajnega postopka starega Merkurja.

Družba Merkur trgovina je lani ustvarila več kot 212 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot leto pred tem. Dobiček iz poslovanja, ki je leta 2015 dosegel 3,3 milijona evrov, je lani znašal 7,2 milijona evrov, čisti dobiček pa se je povečal z 2,9 milijona na 5,9 milijona evrov.

HPS Investment Partners je investicijska družba, ki se osredotoča na bolj tvegane naložbe. Ustanovljena je bila leta 2007, sedež ima v New Yorku, upravlja pa približno 39 milijard dolarjev premoženja, je zapisano na spletni strani družbe, ki je bila prvotno oblikovana kot enota Highbridge Capital Managementa.

Sedež družbe HPS Investment Partners v New Yorku:

 

Ne spreglejte