Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
26. 2. 2016,
10.29

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance Airbnb stanovanja

Petek, 26. 2. 2016, 10.29

7 mesecev, 4 tedne

Ali oddajate stanovanje? Zakaj ne bi poskusili prek Airbnb?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija se uvršča na zemljevid najbolj prepoznavnih turističnih destinacij. Število nočitev se povečuje, priložnosti za zaslužek pa lahko poleg hotelirjev izkoristijo tudi lastniki stanovanj. Kako?

Slovenija se vse pogosteje uvršča med najbolj zaželene turistične destinacije svetovnih medijev, zato za popotnike in turiste postaja privlačnejša. To dokazuje tudi rekordno število nočitev v lanskem letu, ko smo v Sloveniji prvič po osamosvojitvi presegli deset milijonov nočitev in dve milijardi evrov prihodkov.

Rekordna je bila tudi rast tujih gostov, rekordne obiske turistov pa so med drugimi zabeležili v Ljubljani, Postojnski jami in na Blejskem gradu.

Prestolnica letos računa na pet odstotkov več turistov Ljubljana je na mednarodnem tržišču postala prepoznavna kot doživljajsko bogata evropska mestna turistična destinacija, mesto za aktivna, romantična in poslovna srečanja čez vse leto. K najbolj skokovitemu turističnemu razcvetu je po trditvah zavoda Turizem Ljubljana pripomoglo prav zaprtje mestnega prometa za promet, v desetih letih se je število nočitev v prestolnici več kot podvojilo.

Ne samo na račun bolje obiskanih hotelov, temveč tudi na račun cenejših hostlov in najema stanovanj prek portala Airbnb. Ta uporabnikom ponuja prek milijon zasebnih domovanj po svetu, saj veliko ljudi na svojih potovanjih raje biva v zasebnih nastanitvah kot v hotelskih sobah. Stanovanja dajejo večji občutek sproščenosti in domačnosti, gostje pa so v tesnejšem stiku z domačini, lokalno hrano in s kulturo. Pa še ceneje je.

V Ljubljani lahko turisti najamejo več kot 300 stanovanj Samo v Ljubljani je prek priljubljenega namestitvenega portala trenutno na voljo prek 300 nepremičnin, nekaj tudi na Obali in Gorenjskem.

V Turizmu Ljubljana v luči preteklih dogodkov sicer težko predvidevajo prihodnje število obiskovalcev, realno gledano pa napovedujejo petodstotno rast tudi v letošnjem letu.

Ne le turisti, tudi poslovneži se odločajo za Airbnb Airbnb pa ni zanimiv le za turiste, uporablja ga vse več poslovnežev, med drugim takšni, ki v Sloveniji ostajajo več mesecev.

"Vse več povpraševanj po najemu stanovanj prejemam od tujih poslovnežev iz velikih podjetij, ki zaradi projektnega dela pridejo v Ljubljano za mesec ali dva. Ti ljudje ne želijo bivati v hotelu, saj so jih siti," pove direktorica nepremičninske družbe Inalbea Zarja B. Mavec.

Pri tem se ji zdi ključno, da je nepremičnina zasedena tudi v "mrtvih mesecih" leta. Čeprav Ljubljana postaja čedalje bolj zanimiva skozi celo leto, je število nočitev še vedno največje v poletnih mesecih in decembra.

Pomemben je občutek domačnosti Pri tem dodaja, da ni treba stanovanja opremiti po najnovejših modnih smernicah. Bolj kot sodobnost in razkošnost bivališča je pomemben občutek domačnosti in vsa potrebna oprema. Pri tej na primer ne sme manjkati grelnik za vodo, kavni avtomat, mikrovalovna pečica in sušilec za lase. Pomembno je tudi, da ima najemnik zagotovljeno parkirišče.

Ko stanovanja ni mogoče takoj prodati Oddajo svoje nepremičnine prek Airbnb pa lahko dobro izkoristijo tudi tisti lastniki, ki jo prodajajo, saj se prodaja redko zgodi čez noč. Prav tako predstavlja dobro priložnost za ljudi, ki so se izselili iz Slovenije, nepremičnine pa niso uspeli ali ne želijo prodati.

Mavčeva je na idejo o oddajanju nepremičnin prek Airbnb prišla prav ob prodaji nekega stanovanja v središču Ljubljane. Prodajalo se je dalj časa, vmes pa je bilo prazno. Prodajalec je imel v tem času pokrite obratovalne stroške stanovanja, z oddajanjem pa je zaslužil toliko, da je kljub nižji prodajni ceni na koncu zaslužil toliko, kot je sprva želel.

"Vsi prodajalci so mi sprva govorili, da so pripravljeni nepremičnino oddati za najmanj leto dni. Zakaj bi bila nepremičnina prazna, če z njo lahko nekaj zaslužiš? Nekatere sem uspela prepričati in na koncu so mi bili hvaležni," pravi Mavčeva.

Oddajanje prek Airbnb zahteva precej napora Ker se zaveda, da je z oddajanjem nepremičnine po tej poti precej dela, ki ga lastnik stanovanja ob redni službi težko izpelje, se je domislila, da sama prevzame celotno delo.

"Ko podpišem pogodbo z lastnikom stanovanja, mi ta izroči ključe, naše podjetje pa poskrbi za vse ostalo. Od prijave na portal Airbnb, do priprave oglasa s fotografijami, spletnega komuniciranja z gosti, sprejemanje gostov, čiščenja stanovanja in priprave za naslednjega gosta, prijave turističnih taks, prijave na policiji in tako dalje," pojasni.

Lastnik prejme nakazilo od Airbnb, podjetje Inalbea pa si od vsakega posla vzame provizijo.

Tako lahko trisobno stanovanje v središču prestolnice prek Airbnb oddate za sto evrov na noč, kar lahko v celem mesecu znese do tri tisočake. Od tedenskega ali mesečnega najema seveda dobite manj.

Kako je s plačilom davka? Davek od oddajanja premoženja v najem lahko lastnik stanovanja poravna na več načinov. Kot fizična oseba pri dohodnini, kot samostojni podjetnik z normiranimi stroški ali kot družba z omejeno odgovornostjo.

"Obdavčitev je odvisna od več dejavnikov, tako da ne obstaja zgolj ena rešitev, ki bi bila najboljša za vse. S stranko skupaj najdemo zanjo najbolj optimalno rešitev. Ta je odvisna od trajanja najema, višine predvidenih prihodkov in možnosti registriranja pravnega subjekta. Zelo pogosto se stranke odločijo za status samostojnega podjetnika z normiranimi stroški," še sklene Mavčeva.

Če ima lastnik stanovanja registriran s. p. in od oddajanja premoženja v najem letno prejme deset tisoč evrov, mu je priznano 80 odstotkov normiranih odhodkov, kar znese osem tisoč evrov. Davčna osnova torej znaša 20 odstotkov, kar pomeni dva tisoč evrov. Od davčne osnove se plača 20 odstotkov končnega davka, kar znese 400 evrov letno. Vsak mesec mora sicer za prispevke plačati 65 evrov.

Ne spreglejte