Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
7. 12. 2016,
14.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Natisni članek

brezstično plačevanje brezstične kartice plačilne kartice Mastercard

Sreda, 7. 12. 2016, 14.01

6 let, 6 mesecev

Kje je Slovenija na poti v brezgotovinsko družbo?

Ali je Slovenkam in Slovencem ljubša gotovina ali plačilne kartice?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

kartice in mobilno plačevanje

Najnovejša raziskava Masterindex, ki jo vsakoletno opravlja Mastercard, je pokazala, da več kot 70 odstotkov Slovencev pričakuje, da bodo plačilne kartice v petih letih postale najbolj zaželeno plačilno sredstvo.

Kako hitro postajajo plačilne kartice neločljivi del slovenskega vsakdanjika, dokazuje tudi rast povprečnega števila plačilnih kartic na imetnika: lani je ta znašal 2,2, letos pa že tri. Dobra tretjina Slovenk in Slovencev  že ima vsaj tri plačilne kartice, več kot polovica jih svoje kartice uporablja vsaj trikrat tedensko in skoraj dve tretjini jih s svojo kartico opravi vsaj polovico nakupov, je še pokazala letošnja raziskava Masterindex v Sloveniji na reprezentativnem vzorcu več kot tisoč spletnih anketirancev.

Plačilne kartice tudi namesto kovancev

Minili so časi, ko je bilo plačila s kartico mogoče opraviti šele nad nekim zneskom – plačilne kartice postajajo zdaj zanimivo plačilno sredstvo tudi za nakupe nižjih vrednosti. Medtem ko je lani zneske pod pet evrov bila pripravljena plačati dobra polovica slovenskih anketirancev, je letos ta delež zrasel na 60 odstotkov.

Spletni nakupi so tretji najpogostejši primer rabe plačilnih kartic, še vedno pa prevladujejo nakupi vsakodnevnih potrebščin in pogonskih goriv. Pri odločanju za plačevanje s kartico ima za slovenske uporabnike še vedno največji pomen varnost plačilnega procesa.

Predstavnik družbe Mastercard v Sloveniji Boštjan Fabjančič ob predstavitvi najnovejših rezultatov raziskave Masterindex za Slovenijo | Foto: Mediaspeed Predstavnik družbe Mastercard v Sloveniji Boštjan Fabjančič ob predstavitvi najnovejših rezultatov raziskave Masterindex za Slovenijo Foto: Mediaspeed

Brezstično plačevanje prepričuje

Brezstično plačevanje je v očeh slovenskih uporabnikov v zadnjem letu pridobilo veliko točk – če je še lani večina vprašanih Slovenk in Slovencev verjela, da je plačilo z gotovino najhitrejša pot mimo blagajne, je zdaj prvo mesto prevzelo prav plačevanje z brezstičnimi plačilnimi karticami. Za 70 odstotkov vseh vprašanih v Sloveniji pa je pomembno tudi to, da pri brezstičnem plačevanju kartica nikoli ne zapusti uporabnikovih rok in pogleda.

Sicer pa komaj še vsak dvajseti vprašani v Sloveniji še ni vedel za brezstično plačevanje, so razkrili rezultati letošnje raziskave Masterindex, ki jo v Sloveniji redno izvajajo od leta 2009.

S karticami mimo menjalniških provizij

V zadnjem letu je v tujino potovalo približno pet od šestih Slovencev. Kot kaže, je pri tovrstnih potovanjih, zlasti v države, kjer ne uporabljajo evra, plačilna kartica (ali več njih) obvezen del potovalne opreme: rezultati so pokazali, da manj kot desetina Slovencev s seboj na pot v tujino ne vzame niti ene plačilne kartice.

Ugodno menjalno razmerje brez včasih oderuških provizij, ki jih imajo v nekaterih državah za menjavo gotovine, ostaja eden od poglavitnih razlogov, zakaj slovenski uporabniki s plačilno kartico opravijo približno četrtino svojih nakupov v tujini.

 | Foto: Mastercard Foto: Mastercard

Slovenija, dežela spletnih kupcev

Glede priljubljenosti spletnega nakupovanja smo, sodeč po rezultatih raziskave Masterindex, zelo v trendu in zelo dejavni: skoraj 90 odstotkov Slovencev ima izkušnje z nakupovanjem prek spleta, skoraj 60 odstotkov pa je kakšen spletni nakup opravilo v zadnjem mesecu.

Kaj pa najpogosteje kupujemo prek spleta? Tako kot večinoma po svetu, elektronske naprave, oblačila, obutev in modne dodatke, izdelke za gospodinjstvo in potovalne storitve. Zaupanje v spletno nakupovanje med Slovenci ni ogroženo, še vedno mu zaupa skoraj 80 odstotkov vprašanih.

Mobilnost pospešeno prihaja tudi v denarnice

Pametni telefoni, naši najbolj zvesti in obenem tudi najbolj osebni tehnološki spremljevalci, postajajo vedno pogosteje tudi način plačevanja. Od lanskih 15 odstotkov je delež Slovenk in Slovencev, ki plačujejo s svojim pametnim mobilnim telefonom, letos zrasel na 21 odstotkov.

S pametnimi telefoni večinoma plačujemo storitve javnega prevoza in vstopnice na razne dogodke, a vedno več tudi vsakdanje nakupe. Dobra tretjina vprašanih je opozorila, da bi za plačevanje uporabljala mobilno aplikacijo, če bi omogočala varen in priročen ter uporabniško prijazen način plačevanja, pogrešajo pa tudi funkcionalnost upravljanje stroškov.

Ne spreglejte