Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2017,
17.27

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Agrokor Mercator Konzum

Sreda, 26. 7. 2017, 17.27

6 let, 9 mesecev

Agrokor napovedal izplačilo dolgov malim dobaviteljem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Ante Ramljak, Agrokor, Andrej Plenković | Foto STA

Foto: STA

Agrokor bo v četrtek začel izplačevati dolgove, ki jih ima do malih dobaviteljev. Več kot 2.100 malim dobaviteljem bo za poplačilo namenil 132 milijonov kun (17,8 milijona evrov), je danes napovedal izredni pooblaščenec hrvaške vlade v koncernu Agrokor Ante Ramljak.

Tako je o Agrokorjevi problematiki dolgov do družinskih kmetij, obrtnikov in malih podjetij, ki imajo letne prihodke do 5,2 milijona kun oz. 702 tisoč evrov, na današnji seji sklenil svet upnikov. Do njih bodo tako poravnali vse dolgove, ki so se nabrali do uvedbe izredne uprave v koncernu 10. aprila letos.

Agrokor bo denar zagotovil z novimi posojili v višini 480 milijonov evrov, do zdaj mu je uspelo pridobiti 320 milijonov evrov. Dolgove do malih dobaviteljev bo poplačal v celoti, medtem ko bo do preostalih dobaviteljev poravnal za približno 150 milijonov evrov starih dolgov.

Konzumu uspelo ustaviti padanje prodaje

Ramljak je povedal, da jim je v trgovski verigi Konzum uspelo ustaviti padanje prodaje. Prihodki so bili na današnji dan v primerjavi z lanskim 26. julijem nižji za 2,2 odstotka. V preteklih mesecih so bili nižji že za 11 odstotkov, a so v prvih sedmih mesecih skupaj v primerjavi z enakim lanskim obdobjem nižji za manj kot deset odstotkov.

Izredna uprava Agrokorja bo lanska poslovna poročila podjetij iz koncerna, ki kotirajo na borzi, objavila do konca tega meseca, za preostala podjetja pa avgusta. Ramljak je napovedal, da je pričakovati "velika presenečenja", predvsem kar zadeva vrednost nekaterih podjetij. Sredi septembra napovedujejo konec revizije stanja in vrednosti koncerna, za katero bo poskrbela revizijska hiša Pricewaterhousecoopers.

Lanska izguba dve milijardi evrov?

Jutarnji list, ki se sklicuje na dobro obveščene vire blizu koncerna, je navedel, da bo neuradno lanska izguba Agrokorja dosegla od 12 do 15 milijard kun (od 1,6 do dve milijardi evrov). Agrokor je imel sicer leta 2015 1,2 milijarde kun (162 milijonov evrov) izgube.

Že vse od uvedbe izredne uprave v koncernu hrvaški mediji ugibajo, ali je formalni lastnik Agrokorja in nekdanji prvi mož koncerna Ivica Todorić prirejal podatke o poslovanju in izvajal nedovoljene finančne malverzacije. Ramljak je danes dejal, da je to stvar pristojnih organov.

Na dan je namreč prišlo Agrokorjevo financiranje, ki ga je izvajal sklad Nexus, v katerem je eden od vlagateljev prek hrvaške banke za obnovo in razvoj tudi hrvaška država. Ta bi morala 40 milijonov kun (5,4 milijona evrov) vložiti v družbo Zagreb-Montaža, a je večina denarja v obliki posojila pristala na Agrokorjevem računu.

Medtem so iz skupine Nexus sporočili, da je šlo za posojilo, ki je bilo "transparentno in v skladu z zakoni". Poudarili so, da so v njihovih skupini štirje skladi, ki uspešno poslujejo, noben od njih pa ne krši zakonov.

Ne spreglejte