Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
2. 4. 2019,
15.54

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

19

Natisni članek

Adria Airways 4K Invest Suhoj

Torek, 2. 4. 2019, 15.54

5 let

Adria Airways: Nemci požrli besedo, milijonov ne bo

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

19

Holger Kowarsch | Holger Kowarsh, direktor Adrie Airways | Foto Adria Airways

Holger Kowarsh, direktor Adrie Airways

Foto: Adria Airways

Nemški lastniki Adrie Airways so v zadnjih mesecih vse upe polagali v dogovor z Rusi, ki naj bi jim zagotovili nova letala, po neuradnih informacijah pa tudi denar za rešitev slovenskega letalskega prevoznika pred črnim scenarijem. Toda posla ne bo.

Usoda Adrie Airways, ki je v lanskem letu dosegla ene najslabših poslovnih rezultatov v svoji zgodovini, je vse bolj negotova. Nemški sklad 4K Invest, ki je finančno obubožanega letalskega prevoznika kupil od države in napovedal njegov poslovni preporod, je prelomil obljubo in ne bo zagotovil desetih milijonov evrov svežega kapitala.

Ta denar naj bi namenili za poplačilo dela obveznosti do dobaviteljev, hkrati pa bi Adrio rešili pred grozečo insolventnostjo. Kot smo poročali, se je Adria zaradi slabega finančnega stanja znašla pod drobnogledom javne agencije za civilno letalstvo. Ta je ugotovila, da je Adria Airways na zadnji dan leta 2017 izpolnjevala enega od pogojev za insolventnost.

Adrio so nad vodo držali le ločeni dogovori z upniki, s katerimi je dokazovala, da je sposobna poravnavati obveznosti. Po zadnjih podatkih je imela že za več kot 50 milijonov evrov obveznosti, med njimi predvsem lizingov, prek katerih najema floto.

Adria Airways
Novice Ali Adrii Airways grozi prizemljitev letal?

Bi morali Rusi zagotoviti 10 milijonov evrov?

Nemci so pozneje napovedali, da bodo zagotovili deset milijonov evrov svežih sredstev in s tem odpravili vse dvome o prihodnosti Adrie. Toda dejansko so v kapital vplačali le štiri milijone evrov, preostalo pa so zakrpali z računovodskimi triki. Med drugim so sami sebi nazaj prodali blagovno znamko in s tem iz nič ustvarili ogromno premoženje.

Suhoj Sukhoi Superjet 100 | Foto: Reuters Foto: Reuters Po naših informacijah so vse stavili na dogovor s podjetjem Sukhoi Civil Aircraft Company, s katerim so se novembra lani dogovorili o dobavi 15 letal superjet 100. Kljub temu, da se ta pogosto kvarijo, naj bi jih prepričala ugodna cena. Uporabljali bi jih za lastne letalske operacije, obstoječa letala pa bi oddali zahodnim letalskim družbam in s tem ustvarili dodatne prihodke.

Po trditvah naših virov naj bi se dogovorili tudi, da Rusi zagotovijo deset milijonov evrov svežega kapitala in postanejo solastniki Adrie. V zameno bi Rusi dobili vstopno točko na trge Evropske unije in vzpostavili skupno bazo za vzdrževanje in popravila letal superjet 100 na ljubljanskem letališču. To naj bi bil tudi glavni razlog, da so se Nemci sploh odločili za sodelovanje z Rusi.

Te informacije smo v zadnjih tednih večkrat preverjali pri Adrii, vendar odgovora nismo prejeli.

Adria Airways
Novice Nemci za zdaj rešili Adrio Airways pred stečajem

Zakaj so v Adrii odpovedali posel

V Adrii so danes pojasnili, da je "sam po sebi zelo privlačen posel" z Rusi propadel, ker se niso uspeli uskladiti glede pogodbenih klavzul. "Na strani Adrie se je porajalo vse več skrbi glede zavezanosti Sukhoi Civil Aircraft Company k poštenemu in stabilnemu dolgoročnemu partnerstvu ter pomanjkanja skupne vizije nadaljnjega strateškega razvoja podjetja," so povedali. Lastniki in uprava Adrie so se zato dogovorili, da ne nadaljujejo s partnerstvom z ruskim podjetjem.

Adria Airways | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak "Seveda smo razočarani, da sodelovanje z družbo Sukhoi ni doseglo uspešnega zaključka, vendar je bilo partnerstvo izvedljivo le, če bi bili zastavljeni cilji strateškega poslovnega načrta dosegljivi. Na žalost v tem primeru to ni bilo mogoče," je povedal Holger Kowarsch, direktor družbe Adrie Airways.

Adria bo še naprej osredotočena na svoje obstoječe poslovanje, ki ga sestavljajo štirje segmenti:

- redni promet (kot daleč največji letalski prevoznik v Sloveniji),

- čarterski promet,

- tovorni promet ter

- storitev zakupa letala s posadko za tuje letalske družbe (ACMI).

Suhoj Sukhoi Superjet 100
Novice Adria bi potnike prevažala z ruskimi letali, ki se pogosto kvarijo
Ne spreglejte