Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

brezposelnost Moja služba

Petek, 16. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Zakaj v Novem mestu brezposelnost močno upada, na Ptuju pa ne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
zaposlitev zavod za zaposlovanje delo | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Število tistih, ki so na zavodu za zaposlovanje prijavljeni v bazi brezposelnih, se že nekaj mesecev zmanjšuje. A v nekaterih predelih države je upad v zadnjih mesecih veliko večji kot drugod. Zakaj je v Novem mestu brezposelnost močno upadla, na Ptuju pa ne?

Konec maja je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih malo manj kot 88 tisoč brezposelnih. Še pred letom dni je bilo to število precej višje. Maja 2016 je bilo namreč brez službe 102 tisoč ljudi. 

Najmanj novih zaposlitev na območju Ptuja

Največje znižanje na letni ravni imajo območne službe Novo mesto, Trbovlje, Nova Gorica, Velenje in Sevnica. Na teh območjih se je število brezposelnih v primerjavi z enakim obdobjem lani najbolj zmanjšalo.

Najmanj spodbudna pa je slika na območju Ptuja, kjer se je brezposelnost v primerjavi s prejšnjim letom zmanjšala le za 6,5 odstotka. Za primerjavo: v Novem mestu je brezposelnost v primerjavi z lanskim letom upadla za skoraj 23 odstotkov. 

Foto: zavod za zaposlovanje | Foto: Foto: zavod za zaposlovanje

Kaj se torej dogaja v Novem mestu, Sevnici, Trbovljah in še nekaterih drugih območjih v državi, da se je brezposelnost znižala bolj kot v preostalih delih, na primer na Ptuju?

Kot pojasnjujejo na zavodu za zaposlovanje, so v vseh omenjenih službah v prvih petih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili manjši priliv v brezposelnost. V Sevnici, Trbovljah in Velenju je bil odliv iz brezposelnosti višji od odliva na državni ravni. Območni službi Sevnica in Velenje sta v skupnem odlivu zabeležili višji odliv v zaposlitve, kot pa je bil odliv v zaposlitve na državni ravni, Velenje pa tudi višji odliv v zaposlitve kot v prvih petih mesecih lani, so še odgovorili. 

Manj brezposelnih tudi zaradi upokojevanja?

Na zavodu pojasnjujejo, da je večina omenjenih območnih služb v prvih petih mesecih, v primerjavi z enakim obdobjem lani, zabeležila večji odliv iz brezposelnosti zaradi prehoda v neaktivnost, kršitev obveznosti in drugih razlogov. Ti odlivi so bili večinoma tudi višji od odlivov na državni ravni.  Dodajmo, da status neaktivnega večina dolgotrajno brezposelnih pridobi predvsem zaradi upokojitev, v manjši meri pa tudi zaradi pridobitve starševskega nadomestila ter prehoda v formalno izobraževanje.

K zmanjšanju števila brezposelnih je veliko pripomoglo tudi to, da so se nekateri dolgotrajno brezposelni upokojili. | Foto: K zmanjšanju števila brezposelnih je veliko pripomoglo tudi to, da so se nekateri dolgotrajno brezposelni upokojili.

Kje so se največ zaposlovali brezposelni

So se pa brezposelni, ki so dobili službo, na teh območjih zaposlovali v naslednjih dejavnostih:

  • na področju predelovalnih dejavnosti (proizvodnja električnih naprav, proizvodnja kovinskih izdelkov razen strojev in naprav, proizvodnja izdelkov iz gume in plastičnih mas),
  • na področju gradbeništva in
  • na področju drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, med katerimi prevladujejo zaposlovalne dejavnosti.

Je slika na Ptuju res tako črna?

Podatki zavoda za zaposlovanje kažejo, da se je brezposelnost meseca maja v primerjavi z lanskim letom najmanj znižala na območju Ptuja. Kot pojasnjujejo na zavodu, je nižje zmanjšanje brezposelnosti tu v primerjavi z drugimi regijami v Sloveniji večinoma posledica razmeroma nizkega števila brezposelnih oseb na tem območju in podpovprečni stopnji brezposelnosti, ki jo dosegamo v zadnjih letih. Brezposelnost se je v preteklih letih, zlasti v letih 2014 in 2015, pa tudi v prvi polovici leta 2016, tako znižala, da v evidenci brezposelnih prevladuje delež najtežje zaposljivih oseb in takšnih, ki imajo večje ovire pri zaposlovanju. 

Na območju Ptuja so največji upad brezposelnosti dosegali v letih 2014, 2015 in 2016. | Foto: Na območju Ptuja so največji upad brezposelnosti dosegali v letih 2014, 2015 in 2016.

"Ta skupina brezposelnih potrebuje posebno pozornost in posebne ukrepe, predvsem pa poglobljeno karierno svetovanje, ki je namenjeno odpravi ali vsaj zmanjšanju njihovih zaposlitvenih ovir in v veliko primerih povsem nove karierne poti. To je proces, ki zahteva tudi več časa, pozornosti in predvsem načrtnega strokovnega dela. V okviru programov aktivne politike zaposlovanja je že nekaj spodbud, posebne spodbude v prihodnje pa bodo zlasti v obliki socialnega vključevanja najranljivejših ciljnih skupin brezposelnih oseb," pa na zavodu pojasnjujejo, kako pomagajo težje zaposljivim na tem območju. 

Ne spreglejte