Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2017,
15.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

14

Natisni članek

Moja služba tetovaža tetoviranje služba

Sreda, 16. 8. 2017, 15.27

6 let, 7 mesecev

Ste lahko zaradi tetovaže ob službo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

14

tetovaža | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ali boste zaradi poslikave na svojem telesu manj privlačni za delodajalce? Vas lahko tetovaža na vidnem mestu celo stane službo?

Tetovaže so med Slovenci v zadnjih letih vse bolj priljubljene, zlasti pri nekoliko mlajših, ki imajo do poslikav na svojem telesu precej bolj liberalen pogled od na primer generacij svojih staršev ali starih staršev. Čeprav so te umetnine na koži vse bolj družbeno sprejemljive, pa imajo iskalci zaposlitve in tudi zaposleni, ki se odločijo za tetovažo, zaradi tega lahko težave na delovnem mestu. 

Ali tetovaža vpliva na zaposlitev?

V številnih podjetjih, zlasti pa v zdravstvu, na bankah in poštah, v šolstvu in javni upravi, so lahko tetovaže na vidnem mestu razlog, da bo službo namesto vas dobil nekdo drug. Na nekaj naslovov smo poslali vprašanja, ali tetovaže vplivajo na izbiro kandidata pri zaposlitvi in kakšen odnos ima vodstvo podjetja do tega.

"Bančništvo je še vedno bolj konservativna panoga"

"Čeprav smo v splošnem zadnja leta vsi oblečeni manj formalno, ženske še manj kot moški, pa v očeh splošne javnosti bančništvo še vedno velja za konservativno panogo," so nam pojasnili pri NLB. Dodali so, da je tako tudi pričakovani stil zunanjega videza zaposlenih v NLB poslovno urejen/-a moški oz. ženska. Kot so še povedali, pri bančnikih tetovaž in piercingov (razen na ušesih) na vidnih mestih niti ne opažajo.

tetovaža | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izgubljena priložnost za zaposlitev?

Sanda Jerman iz podjetja iz podjetja Moja zaposlitev, ki upravlja zaposlitveni portal mojazaposlitev.si, meni, da lahko tetovaže ponekod še vedno predstavljajo izgubljeno priložnost za službo. Določena delovna mesta, predvsem konservativno naravnana, tetovaž še vedno ne dopuščajo oziroma se pričakuje, da jih imajo zaposleni prikrite pod oblačili, dodaja.

"Menim, da je pri profilih, kot so npr. menedžerji in direktorji, prodajno osebje, bančniki, zdravniki in drugi, ki morajo pri svojem delu s strankami zgraditi močan odnos oziroma vzbuditi zaupanje, tetovaža lahko prej ovira kot korist. Tatuji na nenavadnih mestih mnogo ljudem še vedno vzbujajo negativne občutke, zato je tetovirana oseba lahko tudi v podrejenem položaju."

Kot pravi, sama pozna veliko ljudi, ki imajo tetovažo, vendar jih v poslovnem okolju prikrijejo pod oblačili in se tako ustrezno prilagodijo okolju in delu, ki ga opravljajo. Iskalcem zaposlitve pa svetuje, da se pred razgovorom za službo pozanimajo, kakšna je kultura podjetja, in se temu primerno uredijo. Morda so najbolj moteče tetovaže na vratu in obrazu, ki jih tudi težje zakrijemo.

Kje je največ tetoviranih?

Naša sogovornica pojasnjuje, da je statističnih podatkov na to temo v Sloveniji razmeroma malo, da pa naj bi bilo največ tetoviranih v vojski, kreativni in medijski industriji, gostinstvu in kmetijstvu.

Bi zaposlili kandidata s tetovažo na vidnem mestu?

  • Da, brez pomisleka.
    52,11 %
    470 glasov
  • Da, a le če bi se jo dalo prekriti z oblačili.
    7,10 %
    64 glasov
  • Odvisno od delovnega mesta. Če bi šlo za delo v banki, prav gotovo ne.
    5,99 %
    54 glasov
  • Ne, tetovaže mi niso všeč.
    34,81 %
    314 glasov
Oddanih 902 glasov

Jermanova se sicer strinja, da se odnos do tetovaž spreminja v pozitivno smer. "Z novo generacijo, ki je bolj odprta za modne trende in živi bolj transparentno, predvsem pa obkroženo z digitalnimi mediji, lahko vidimo, da imajo podjetja že bolj sproščeno komunikacijo in delovanje. Predvsem lahko rečemo, da je odvisno od organizacijske kulture in področja delovanja ter ne nazadnje tudi branže, v kateri podjetje deluje," dodaja.

Zaradi tetovaže na vidnem delu imate lahko težave pri prijavah na določena delovna mesta, kjer so pogledi delodajalcev še precej konservativni. | Foto: Thinkstock Zaradi tetovaže na vidnem delu imate lahko težave pri prijavah na določena delovna mesta, kjer so pogledi delodajalcev še precej konservativni. Foto: Thinkstock

Kljub vsemu pa se še vedno zgodi, da imajo nekateri zaposlovalci oziroma delodajalci zadržke do tetovaž oziroma ljudi z njimi. Naša sogovornica meni, da ti pomisleki niso vedno upravičeni, vendar se lahko zgodi, da "oseba, ki ima izrazite tetovaže na vidnem mestu, v določeni branži ne bo dobila niti priložnosti, da bi se izkazala". Dodaja, da so nekatera podjetja zelo korporativno naravnana, zato se morajo ljudje tam dejansko prilagoditi kulturi podjetja. Določena podjetja lahko na ta način izgubijo priložnost spoznati odličnega strokovnjaka.

"Rek Obleka naredi človeka poznamo vsi, mnogo kandidatov za službo se tega zaveda in svoje osebne preference prilagodi delodajalcu. Zagotovo bomo sčasoma tudi priča spremenjenim kulturam, saj se spremembe hitro odvijajo. Kar je bilo morda še pred 20 leti nepredstavljivo, danes postaja nekaj običajnega. Zato bi si želeli, da se človeka ocenjuje po vsebini in ne le zunanjosti."

Ne spreglejte