Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 1. 2017,
9.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Trgovinska zbornica Slovenije

Natisni članek

advertorial trgovec prodajalec Trgovinska zbornica Slovenije

Četrtek, 26. 1. 2017, 9.00

2 meseca

Preverite, ali bi lahko bili dober in uspešen prodajalec!

Vsebino omogoča Trgovinska zbornica Slovenije
prodajalec, trgovina | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Uspešen prodajalec potrebuje veliko znanja in spretnosti pri opravljanju svojega poklica. Nenehno išče nove pristope, kako se pogovarjati s strankami in kako prodajati.

Danes delodajalci iščejo ljudi, ki so ustvarjalni in polni novih idej. Radovednost, preizkušanje in raziskovanje so lastnosti, ki jih delodajalci v trgovini iščejo, saj te lastnosti med drugim zagotavljajo tudi stalni napredek pri delu s strankami.

Uspešni so iznajdljivi!

Raziskave v zadnjih letih kažejo, da uspešen prodajalec ne pristaja na dane razmere, temveč sam izbira sredstva in ustvarja okoliščine za svoje delo. Dober prodajalec sam išče nove poti, kako pritegniti kupce.

Zanimiv primer iz prakse ponazarja, da je izbira internetnega brskalnika pokazatelj o trajanju zaposlitve. Zaposleni, ki so v nekem podjetju uporabljali Firefox ali Chrome, so bili pri delodajalcu zaposleni daljše obdobje kot tisti, ki so uporabljali Internet Explorer ali Safari. Razlaga se skriva v tem, da je Internet Explorer na računalniku že naložen kot privzeti brskalnik, medtem ko si je Mozzilo ali Chrome treba naknadno naložiti. To lahko med drugim pokaže, da je zaposleni samoiniciativen in iznajdljiv.

Radovednost, preizkušanje in raziskovanje so lastnosti, ki jih delodajalci iščejo pri trgovcih, saj zagotavljajo konkurenčnost tudi pri delu s strankami. | Foto: Thinkstock Radovednost, preizkušanje in raziskovanje so lastnosti, ki jih delodajalci iščejo pri trgovcih, saj zagotavljajo konkurenčnost tudi pri delu s strankami. Foto: Thinkstock

Pomen psihologije prodaje narašča!

Psihologija prodaje proučuje različne tipe kupcev, njihovo vedenje ter zaznavanje, na drugi strani pa v ospredje postavlja tudi lastnosti prodajalcev in kako se ti spopadajo s kupci in prodajo. Ključno je, da prodajalec povezuje interakcijo med kupcem in prodajalcem ter prodajni proces, zato mora uspešen prodajalec stalno nadgrajevati svoja strokovna znanja in praktične veščine, ki jih dnevno uporablja pri svojem delu. Poleg tega ima vsak prodajalec možnost nadgraditi svojo poklicno izobrazbo, in sicer tudi preko opravljanja in uspešnega zaključka Poslovodskega izpita . Več o tem si lahko ogledate na spletni strani Trgovinske zbornice Slovenije: www.tzslo.si/Splosna-zakonodaja/Izobrazevanje/Trgovski-poslovodja.

Vse več poudarka pri uspešni prodaji je na mehkih veščinah!

Za dobrega prodajalca ni toliko pomembno, kaj prodaja, ampak kako prodaja. Zato so zaželene lastnosti prodajalca tudi fleksibilnost, kreativnost, logično sklepanje in razumevanje problemov. Z mehkimi veščinami razumemo torej tudi orodja za učinkovito komuniciranje s strankami, koordinacijske veščine, reševanje problemov, delo v ekipi, prepričevanje ter vodenje, zato so takšna znanja pri zaposlovanju v trgovini priporočljiva.

 

prodajalec, trgovina | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dobra komunikacija je ključ pri prodaji!

V današnjem času je velik poudarek na komunikaciji med kupcem in prodajalcem. S komunikacijo prodajalec pridobiva nujne informacije o željah in potrebah kupcev. Pomembna pa je tudi neverbalna komunikacija, s katero prodajalec lahko razbere strankino držo, kretnje in ton govora. Približno 90 odstotkov komunikacije je neverbalne in temu mnogokrat dajemo premajhen pomen.

Dobra komunikacija se začne že takrat, ko kupec vstopi v prodajalno, prodajalec pa ga opazi in pozdravi. Prodajalec mora stranki pokazati, da je v prodajalni dobrodošla in pomembna. Dobro si je zapomniti, da se prvi vtis ustvari v samo desetinki sekunde. Kupci se radi vračajo v prodajalno, kjer zaposleni poskrbijo za sproščeno vzdušje. Dober prodajalec zna ustvariti osebno povezavo s kupci ter postaviti njihovo potrebe na prvo mesto. Odnos do kupca mora biti iskren, potrpežljiv, spoštljiv in profesionalen. Kupci kar hitro zaznajo, ali so prodajalci iskreni do njih, in večina jih zna to dobro ceniti.

Dobremu prodajalcu tudi ni odveč pomagati in s tem za kupca ustvariti celotno izkušnjo pri nakupu. Tudi iznajdljivost in prilagodljivost nista odveč pri prodaji, saj se pogosto zgodi, da mora prodajalec opravljati več stvari hkrati. Sposobnost gledanja skozi oči stranke je ena izmed kompetenc, ki zagotovo visoko stopnjo storitve.

Dobremu prodajalcu tudi ni odveč pomagati in s tem kupcu ustvariti celotno izkušnjo pri nakupu. | Foto: Thinkstock Dobremu prodajalcu tudi ni odveč pomagati in s tem kupcu ustvariti celotno izkušnjo pri nakupu. Foto: Thinkstock

Akademija TZS

Trgovinska zbornica Slovenije izvaja za svoje člane strokovna usposabljanja in funkcionalna izobraževanja pod blagovno znamko »Akademija TZS«. S tem pomembno prispeva k usposobljenosti kadrov v trgovini in v dejavnostih, ki so s trgovino neposredno povezane, vseživljenjskemu učenju ter k zmanjševanju vrzeli med ustreznimi strokovnimi znanji in veščinami kadrov v teh dejavnostih in potrebami delodajalcev. V okviru Akademije TZS so predvidena naslednja usposabljanja: Pospeševanje prodaje: povečajte svoj vpliv!

Ne spreglejte