Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
4.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Natisni članek

Moja služba Google razgovor

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 4.07

6 let, 6 mesecev

Nenavadna vprašanja, ki so jih spraševali pri Googlu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Google | Foto Reuters

Foto: Reuters

Razgovor za službo pri ameriškem spletnem velikanu Google je lahko precej stresen. Še posebej, če vam zastavijo nenavadno vprašanje, ki ga niste pričakovali, recimo, zakaj so jaški okrogli. Nekatera vprašanja so kandidate tako zmedla, da so se odločili, da jih ne bodo več zastavljali. 

Na razgovor za službo se je mogoče temeljito pripraviti: pobrskate po zgodovini podjetja, kjer ste se prijavili, pozanimate se o dejavnostih, s katerimi se ukvarjajo, proučite strukturo zaposlenih v družbi, pripravite si odgovore na najbolj pogosto zastavljena vprašanja (zakaj si želite delati pri nas, kakšno plačo si želite, kje se vidite čez pet let, zakaj ste zapustili prejšnjo službo ...). Nič vas ne more presenetiti. Pa vas res ne more?

Pri Googlu nisi nikoli pripravljen

Pri ameriškem spletnem velikanu Google so znani po tem, da kandidatom, ki se pri njih ustavijo na razgovoru, zastavijo nekoliko nenavadna vprašanja. Lewis Lin, strokovnjak za kadrovske zadeve, je sestavil seznam 140 vprašanj, ki so jih nato pri Googlu zastavljali kandidatom. Nekatera od njih so bila tako nenavadna, da jih danes ne sprašujejo več, piše Business Insider. 

Nenavadna vprašanja, ki so jih spraševali na razgovoru

Zakaj so pokrovi na jaških okrogli?

Razlog se skriva v tem, da bi kvadraten pokrov, če ga postavimo diagonalno na odprtino, padel v jašek. Pri okroglih pokrovih se to ne more zgoditi. 

Če je ura 3.15, koliko stopinj meri kot med urnim in minutnim kazalcem?

Večina kandidatov bi na prvo žogo na to vprašanje odgovorila, da je kot nič. Vendar pozabljamo, da pri času 3.15 urni kazalec ni več na številki 3, ampak se je za četrtino že pomaknil proti številu 4. Cela ura ima 360°, med številom 3 in 4 pa je 30°. Pravilen odgovor se v tem primeru glasi 7,5°.

Koliko bi zaračunali za čiščenje vseh oken v Seattlu?

V tem primeru je bolje, da poveste, koliko bi stalo čiščenje enega okna (na primer deset evrov), kot pa da poskušate uganiti ali izračunati ceno za vsa okna v mestu. Priznajte, zelo verjetno ne poznate odgovora, koliko je vseh oken v Seattlu.

Ste kapitan gusarske ladje, vaša posadka pa bo glasovala o tem, kako razdeliti zaklad. Če se bo z vašim predlogom strinjala manj kot polovica posadke, boste umrli. Kakšen predlog boste podali, da boste dobili svoj delež in ostali živi?

Ena od možnosti je, da plen enakovredno razdelite med 51 odstotkov članov svoje posadke.


Morda vas na Siol.net zanima tudi:

To so najnevarnejši poklici v Sloveniji

Se v Sloveniji še splača študirati?


Kolikokrat na dan se kazalca na uri prekrijeta?

Pravilen odgovor je 22-krat.

čas ura | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svojemu osemletnemu nečaku v treh stavkih razložite, kaj je baza podatkov.

Pri Business Insiderju predlagajo, da rečete tole: Baza podatkov je naprava, ki si zapolni veliko informacij o veliko stvareh. Ljudje jih uporabljajo, da ne pozabijo teh informacij. Zdaj pa se pojdi igrat.

Človek je svoj avtomobil premaknil k hotelu in izgubil vse premoženje. Kaj se je zgodilo?

Ta mož je igral igro Monopoly. Avto je njegova igralna figurica. Ko pride na svoje zemljišče, kjer stoji hotel, bo izgubil vse premoženje, če nima dovolj denarja, da plača najemnino. 

Ne spreglejte