Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Moja služba zaposlitev trg dela

Petek, 8. 7. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Najbolj nenavadni poklici, za katere niste vedeli, da obstajajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Ali ste vedeli, da obstajajo tudi poklicne morske deklice? Ali pa, da lahko, če se počutite osamljeno, najamete neznanca, ki se bo z vami ob večerih crkljal pred TV-zaslonom? Preverite, kateri so najbolj nenavadni poklici, za katere verjetno še niste slišali. 

Na zaposlitvenih portalih, ki ponujajo delo, se med množico oglasov občasno znajde tudi kakšen bolj nenavaden. Eden od delodajalcev je na primer iskal dekle, ki bi deset dni ležalo v postelji. O nenavadnih oglasih za zaposlitev smo pisali že v enem od prejšnjih člankov. Pri ameriškem spletnem mediju Business Insider pa so zbrali 15 nenavadnih poklicev oziroma del, za katere verjetno še niste slišali, da obstajajo. 

"Molža" kač

Strup, ki ga izsesajo kačam, se uporablja za izdelavo protistrupa in nekaterih zdravil. Ljudje, ki od kač pridobivajo strup, imajo pogosto opravka tudi z najbolj smrtonosnimi kačami, kot sta kobra in klopotača. Strup kraljevske kobre, najdaljše strupenjače, dolge od tri do pet metrov, lahko na primer človeka ubije v 15 minutah. Za en gram kačjega strupa lahko na trgu iztržite tudi do 900 evrov. 

Določevalec spola piščancem

Preden mladi piščanci razvijejo sekundarne spolne značilnosti, je izredno težko določiti njihov spol. Predvsem v valilnicah pa je ravno spol piščanca zelo pomemben, saj jajca valijo le kokoši, petelini pa so za lastnike teh farm neuporabni. Obstaja več metod, s katerimi lahko že dan staremu piščancu določimo spol. Gotovo najbolj zanesljiva je metoda, kjer mladega piščanca stisnejo, da ta izloči iztrebek. To omogoči odprtje zadnjične odprtine (kloake ali stoka), določevalec spola pa lahko nato določi spol.

Preizkuševalci pasje hrane

pasja hrana pes | Foto: Reuters Foto: Reuters

Podjetja, ki proizvajajo hrano za hišne ljubljenčke, najamejo ljudi, ki ocenjujejo pasjo hrano. 

Učitelj deskanja za pse

pes deskanje | Foto: Reuters Foto: Reuters

Če želite, da tudi vaš najboljši kosmati prijatelj obvlada deskanje, lahko zanj najamete učitelja deskanja. 

Poklicna morska deklica

morska deklica | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne boste jih videli le v Disneyjevih filmih, lahko jo povabite tudi na svojo zabavo ali jo najamete, da vas nauči plavati. Morske deklice za nastop na rojstnodnevnih zabavah računajo okoli 270 evrov na uro. Tudi morske deklice pa morajo skozi usposabljanje. Pri kanadskem podjetju Aqua Mermaid za petdnevno usposabljanje zaračunajo okoli 3.400 evrov. 

Poklicno crkljanje

muckanje ljubezen | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Se počutite osamljeni? V Portlandu v Ameriki lahko za 70 evrov najamete neznanca, ki se bo privil k vam in vam dal občutek topline in bližine. 

Družica na poroki 

družica nevesta poroka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bliža se vaš poročni dan, vi pa še ne veste, kdo bo vaša družica? Zdaj lahko družice tudi najamete. Pri ameriškem podjetju Bridesmaid for Hire lahko svojo družico dobite že za 270 evrov.

Vonjanje daha

dah | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Podjetja, ki proizvajajo žvečilne gumije, mentolove bonbone, zobne paste in osvežilce daha, imajo zaposlene tudi ljudi, ki ocenjujejo, kako učinkoviti so njihovi proizvodi. 

Žalujoči na pogrebu 

pogreb | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če menite, da si pokojnik na svojem pogrebu zasluži več ljudi, ki se bodo poslovili od njega, lahko žalujoče tudi najamete. V Veliki Britaniji boste za dvourno prisotnost žalujočega odšteli nekaj več kot 60 evrov. 

Oblikovalci nakita iz pepela pokojnikov

ogrlica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Po smrti lahko iz pepela pokojnega oblikovalci ustvarijo nakit, vazo ali kakšno drugo okrasno stvar.

Pisec motivacijskih besedil za piškote

fortune cookie piškotek sreče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Proizvajalci piškotkov sreče (fortune cookie) za motivacijske stavke, ki jih najdemo v teh piškotih, običajno najamejo inovativne zunanje sodelavce.

Stanje v vrsti

vrsta | Foto: Reuters Foto: Reuters

Če nimate časa ali volje, da bi stali v vrsti na upravni enoti ali pred trgovino ob izidu novega telefona, lahko za to najamete neznanca, ki bo to počel namesto vas. Zadeva je še posebej razširjena v ZDA, kjer lahko na teden zaslužite tudi do 900 evrov. 

Uničevalec ledenih gor 

ledena gora | Foto: Reuters Foto: Reuters

Leta 1912 je v nesreči Titanika na morju umrlo več kot 1.500 ljudi. Za čezoceanko je bilo usodno trčenje z ledeno goro, zaradi česar se je ladja po triurni agoniji potopila. Leto dni pozneje so zaradi te nesreče aktivirali skupino ljudi, ki na morju še danes išče ledene gore in ladjam sporoča, kje je varno pluti. Če je treba, ledeno goro tudi premaknejo. 

Dotikanje obrazov

nega kože čiščenje obraza kozmetika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Z dotikanjem z rokami merijo učinkovitost izdelkov, kot so razni losjoni in britvice. 

Poklicni TV-gledalci

televizija TV | Foto: Reuters Foto: Reuters

Podrobno pregledujejo različne šove in izseke novic, da najdejo pravi videoizsek, ki ga lahko nato uporabijo v televizijskem šovu ali v novičarskem programu. 

Ne spreglejte