Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

4

Natisni članek

Moja služba pripravnik pripravništvo

Torek, 7. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Koliko v Sloveniji zaslužijo pripravniki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

4

pripravnik pripravništvo pisarna delo vajenec | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zadnja tri leta v Sloveniji volonterskega pripravništva ne poznamo več. Vendar se kljub temu dogaja, da nekateri delodajalci mlade izkoriščajo kot poceni ali celo zastonj delovno silo. Kakšne plače imajo pripravniki v Sloveniji in zakaj so pripravništva v javni upravi ogrožena?

Po koncu šolanja morajo številni mladi opraviti še pripravništvo: za nekatere je to obvezno, spet drugi pa brez tega ne morejo opraviti strokovnega izpita. Od decembra 2014 volonterska pripravništva v Sloveniji sicer niso več dovoljena, kljub temu pa pripravniki v Sloveniji zaslužijo precej manj od pripravnikov v visokotehnoloških podjetjih v Silicijevi dolini.

V ZDA več tisočakov na mesec ...

Pri Googlu pripravniki na mesec na primer dobijo 4.360 evrov neto, pri Facebooku 5.130 evrov, najbolje pa pripravnike plačajo pri Dropboxu, ki ponuja shranjevanje datotek v oblaku. Tam začetniki na mesec zaslužijo 5.400 evrov neto. 

... v Sloveniji precej manj

Povprečne plače pripravnikov v Sloveniji so vsekakor precej nižje in jih ni mogoče primerjati s plačami v Silicijevi dolini, kjer so zbrani visokotehnološki velikani. Plače so v Sloveniji že na sploh precej nižje kot v ZDA: povprečna mesečna plača za leto 2016 je v Sloveniji znašala 1.585 evrov bruto oziroma 1.030 evrov neto, povprečen Američan pa je leta 2015 zaslužil 3.812 evrov (bruto). In drugič, v Sloveniji nimamo visokotehnoloških velikanov, kot so tisti v ZDA, znani po dobro plačanih delavcih. 

Pripravniki, ki delajo za družbeno omrežje Pinterest, na katerem lahko uporabniki delijo fotografije, ki so jim všeč, zaslužijo 5.200 evrov neto na mesec. | Foto: Reuters Pripravniki, ki delajo za družbeno omrežje Pinterest, na katerem lahko uporabniki delijo fotografije, ki so jim všeč, zaslužijo 5.200 evrov neto na mesec. Foto: Reuters

Koliko zaslužijo pripravniki v Sloveniji?

Pa vendar, koliko zaslužijo pripravniki v Sloveniji in ali lahko s prejetim plačilom dostojno živijo? V nekaj slovenskih podjetij in državnih organov smo poslali vprašanja, koliko pripravnikov je pri njih opravljalo delo in kakšno plačilo so prejemali.

Podjetja, kjer so pripravniki opravljali delo
Ustanova/Podjetje Število pripravnikov v letu 2016 Plača pripravnikov Čas trajanja pripravništva
Ministrstvo za zdravje 3.267   Pripravništvo traja za zdravstvene delavce s srednjo strokovno izobrazbo šest mesecev, z višjo strokovno izobrazbo devet mesecev in z visoko strokovno izobrazbo 12 mesecev. Zdravniki imajo šestmesečno pripravništvo.
UKC Maribor 183 Pripravniki imajo plačo znižano za šest plačnih razredov glede na delovno mesto, na katero so razporejeni.

6–12 mesecev

UKC Ljubljana 160 Pripravniki imajo plačo znižano za šest plačnih razredov glede na delovno mesto, na katero so razporejeni. 6–12 mesecev
Zavarovalnica Triglav 11 (+31 obvezna praksa za dijake in študente) Niso razkrili. /
Krka 42 Plača pripravnika znaša 70 odstotkov osnovne plače delovnega mesta, za katero opravlja pripravništvo.  
Višje sodišče v Ljubljani Na mesec je prakso na višjem sodišču povprečno opravljalo 50 oseb. Delovno mesto sodniški pripravnik je uvrščeno v 24. plačni razred. Bruto vrednost plačnega razreda znaša 1.128,83 evra (brez dodatka za delovno dobo).  Največ dve leti (sodniški pripravnik najprej sklene pogodbo za osem mesecev, nato se lahko ta podaljša za največ 16 mesecev.)

Glede na naša vprašanja, ki smo jih poslali na elektronske naslove slovenskih podjetij in državnih ustanov, je pripravništev v zasebnem sektorju precej manj kot v javnem sektorju.

Iz več podjetij so nam namreč odgovorili, da pripravništva v tej obliki ne poznajo. V novomeškem Revozu imajo na primer za novozaposlene tako imenovano obdobje uvajanja: ko se sodelavec uvaja na delo, prejema izhodiščno plačilo, ki je predvideno za njegovo delovno mesto.

V zasebnem sektorju so sicer skrivnostni, ko je govora o plačilu, saj v večini ne razkrivajo, koliko zaslužijo pripravniki. V javnem sektorju pa so plače pripravnikov znane, saj so ti uvrščeni v določen plačni razred.

Država je decembra 2014 volonterska pripravništva prepovedala, z izjemo sodniških volonterskih pripravništev, ki še vedno ostajajo neurejena in neplačana. | Foto: Klemen Korenjak Država je decembra 2014 volonterska pripravništva prepovedala, z izjemo sodniških volonterskih pripravništev, ki še vedno ostajajo neurejena in neplačana. Foto: Klemen Korenjak

Kakšne so plače pripravnikov v UKC Ljubljana 

V ljubljanskem kliničnem centru (UKC Ljubljana), je v lanskem letu pripravništvo opravljalo 160 oseb. Pripravniki so imeli, enako kot v UKC Maribor, za šest plačnih razredov znižano plačo glede na delo, ki ga opravljajo.

Pripravnika zdravnik brez specialiacije in zobozdravnik brez specializacije sta tako spadala v 35. plačni razred in sta na mesec prejela 1.670 evrov bruto (okoli 1.100 evrov neto).

Pripravnica, ki dela na delovnem mestu srednja medicinska sestra/babica, pa spada v 20. plačni razred, kar pomeni, da je na mesec prejela 928 evrov bruto oziroma 651 evrov neto. 

Trije pripravniki, ki so v lanskem letu za šest mesec opravljali delo kot bolničarji, so se uvrstili v 13. plačni razred, za kar je predvidena plača 705 evrov bruto oziroma 505 evrov neto.

Lani je v UKC Ljubljana pripravništvo opravljalo 160 oseb. Te so imele plačo znižano za šest plačnih razredov glede na delovno mesto, na katero so bile razporejene. | Foto: Klemen Korenjak Lani je v UKC Ljubljana pripravništvo opravljalo 160 oseb. Te so imele plačo znižano za šest plačnih razredov glede na delovno mesto, na katero so bile razporejene. Foto: Klemen Korenjak

Kakšna plača pripada pripravnikom

Zakon (o delovnih razmerjih) določa, da ima vsak pripravnik pravico do osnovne plače najmanj v višini 70 odstotkov osnovne plače, ki bi jo prejel kot delavec na delovnem mestu oziroma pri vrsti dela, za katero se usposablja. Hkrati pa ta plača ne sme biti nižja od minimalne plače.

Pripravnikom in pripravnicam pa ravno tako pripadajo vse druge pravice iz dela kot preostalim zaposlenim. Zakon tudi določa obseg trajanja pripravništva in sistem mentorstva, ki naj bi pripravnikom in pripravnicam omogočil kakovostno usposabljanje.

Kot že omenjeno, je država decembra 2014 volonterska pripravništva prepovedala, z izjemo sodniških volonterskih pripravništev, ki še vedno ostajajo neurejena in neplačana. Pred to spremembo so številni delodajalci pripravnike v podjetjih izkoriščali za zastonj ali poceni delovno silo. A prepoved volonterstva ni odpravila vseh pasti, v katerih se znajdejo mladi, ki šele stopajo na poklicno pot.

S kakšnimi težavami se spopadajo mladi pripravniki

Večina pripravništev v javnem sektorju se trenutno financira iz evropskih sredstev, ki pa ne zagotavljajo stabilnosti financiranja, pojasnjuje Želimir Stanić z ZSSS. | Foto: STA , Večina pripravništev v javnem sektorju se trenutno financira iz evropskih sredstev, ki pa ne zagotavljajo stabilnosti financiranja, pojasnjuje Želimir Stanić z ZSSS. Foto: STA , Kot so nam povedali na Sindikatu Mladi plus, ki se v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ukvarja s to problematiko, težave nastopijo predvsem pri zagotavljanju kakovosti pripravništev in pomanjkanju mentorstva ter v nekaterih primerih tudi kršitve pri neplačevanju plač.

"Te kršitve se dogajajo predvsem v zasebnem sektorju, kjer mlade pripravnike in pripravnice izkoriščajo kot poceni ali celo brezplačno delovno silo. Nadzor nad izvajanjem pripravništev v zasebnem sektorju pa je v domeni inšpektorata za delo," je povedal Želimir Stanić, projektni sodelavec na ZSSS, ki pokriva področja vajeništva in pripravništva.

Mlade pozivajo, da se v primeru kršitev zato obrnejo na sindikate ali inšpketorat za delo. 

Če bo zmanjkalo evropskega denarja ...

Ena od ključnih težav je tudi pomanjkanje razpisanih pripravništev v javnem sektorju, ne zagotavljanje financiranja iz javnih sredstev. Večina pripravništev v javnem sektorju se trenutno financira iz evropskih sredstev, ki pa ne zagotavljajo stabilnosti financiranja, pojasnjuje naš sogovornik. Ravno zaradi tega je v javnem sektorju premalo razpisanih pripravništev, ki pa so velikokrat ključen način, da mladi diplomanti pridobijo pogoje za opravljanje strokovnega izpita.

V javnem sektorju je premalo razpisanih pripravništev, ki pa so velikokrat ključen način, da mladi diplomanti pridobijo pogoje za opravljanje strokovnega izpita, opozarjajo v Sindikatu Mladi plus. | Foto: Ana Kovač V javnem sektorju je premalo razpisanih pripravništev, ki pa so velikokrat ključen način, da mladi diplomanti pridobijo pogoje za opravljanje strokovnega izpita, opozarjajo v Sindikatu Mladi plus. Foto: Ana Kovač

Kako bi morala država urediti področje pripravništva

V Sindikatu Mladi plus menijo, da v tem primeru obstaja prostor za izboljšave. "Za zagotavljanje stabilnega in kakovostnega izvajanja pripravništva v javnem sektorju je treba zagotoviti integralna sredstva, hkrati pa je treba nasloviti tudi problematiko pripravništev v pravosodju. Kljub sklepu vlade, ki je prepovedal opravljanje volonterskih pripravništev v javnem sektorju, in postopku urejanja področnih zakonov se na področju pravosodja nič ne premika, sodniška pripravništva se opravljajo brez plačila. Na področju opravljanja pripravništev v zasebnem sektorju pa je potreben ostrejši nadzor inšpektorata za delo," dodajajo v sindikatu.

Kako dolgo traja pripravništvo v državni upravi in na občinah

Pripravniška doba za zasedbo uradniškega delovnega mesta, ki se opravlja v nazivu, za katerega je predpisana univerzitetna ali visoka strokovna izobrazba, traja 10 mesecev, za druga uradniška delovna mesta pa osem mesecev. Pripravniška doba traja za strokovno‑tehnična delovna mesta, za katera se zahteva univerzitetna ali visoka strokovna izobrazba, osem mesecev, za strokovno‑tehnična delovna mesta, za katera se zahteva višja strokovna in srednja strokovna ter srednja splošna izobrazba, šest mesecev, za strokovno‑tehnična delovna mesta, za katera se zahteva srednja poklicna izobrazba, pa štiri mesece. Pripravništvo je mogoče tudi skrajšati, in sicer lahko predstojnik odloči, da se skrajša za največ eno tretjino, določa zakon o javnih uslužbencih.

Plača pripravnika je urejena v členu 9.a Zakona o sistemu plače v javnem sektorju, ki določa, da se pripravniku določi osnovna plača na podlagi uvrstitve delovnega mesta oziroma naziva, na katerem lahko pripravnik delo opravlja neposredno po opravljenem pripravništvu oziroma izpitu, določenem po posebnih predpisih, in sicer tako, da je njegova osnovna plača za čas pripravništva za šest plačnih razredov nižja od osnovne plače tega delovnega mesta oziroma naziva, razen če področni zakon določa drugače.

To pomeni, da pripravniku, če je na primer pogodba za sklenjena za opravljanje pripravništva za delovno mesto "svetovalec", na katerem se naloge začnejo opravljati v nazivu svetovalec III, ki je uvrščen v 28. plačni razred, določijo plačo z uvrstitvijo v 22. plačni razred.

Ne spreglejte