Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
9. 2. 2017,
15.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Moja služba delo poklic študij šola

Četrtek, 9. 2. 2017, 15.43

6 let, 6 mesecev

Kako do najboljše službe

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Študij. Odločanje. Razmišlanje. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Izbira prave izobrazbe za poklic, ki ga bomo opravljali z velikim veseljem, je zelo pomembna odločitev v življenju. Do prave odločitve lahko pridemo v le nekaj korakih.

Devetošolci in dijaki zadnjih letnikov so v teh dneh pred pomembno odločitvijo, kako izbrati pravo šolo za nadaljnje izobraževanje za delo, ki ga bodo opravljali v življenju.

Nekateri imajo že jasno izdelano vizijo, kaj si želijo v življenju početi, drugi pa so pred veliko dilemo.

Do pravega odgovora s tremi vprašanji

Nataša Čebulj z Inštituta za sistemske postavitve, ki organizira delavnice na temo, kako izbrati pravi poklic, mladim svetuje, naj pred odločitvijo odgovorijo na naslednja vprašanja:

  1. Kaj znam delati?
  2. Kaj rad delam?
  3. Kaj od tega mi je v tem trenutku najbolj pomembno?

To, kar mladi radi delajo, morajo videti kot storitev, ki jo lahko ponudijo trgu.

Od tu je pomembno, da "se vprašajo, kaj potrebujejo, da bi bila ta storitev dobra. Na podlagi tega, ali izberejo šolo, s katero bodo okrepili svojo storitev, ali, če so šolo že končali, iščejo stranke, ki bi to storitev potrebovale," pojasnjuje Čebuljeva.


Preberite tudi:


Kaj je pomembnejše: želja ali možnost zaposlitve?

Najpomembnejši dejavnik pri izbiri je talent, a nekateri jih imajo toliko, da se težko odločijo za enega, drugi jih imajo manj in imajo spet težavo, pravi Nataša Čebulj. | Foto: Najpomembnejši dejavnik pri izbiri je talent, a nekateri jih imajo toliko, da se težko odločijo za enega, drugi jih imajo manj in imajo spet težavo, pravi Nataša Čebulj. Veliko metod, ki mladim pomagajo do izbire poklica, na prvo mesto postavlja želje, "potem pa so ljudje nesrečni, ker jih ne morejo uresničiti", pravi Čebuljeva.

Bolj kot želja je zato pomembno, kaj radi delamo. "Lahko je to pospravljanje, kolesarjenje ali pa vožnja z avtomobilom, na podlagi česar lahko nekdo postane trgovski potnik ali voznik."

Kaj pa, če me nič ne veseli?

Čebuljeva na svojih delavnicah bolj ali manj izhaja iz vprašanja, kaj posameznika veseli. Pri tem se ji včasih zgodi, da udeleženci potožijo, da jih nič ne veseli. A tudi pri njih najde pot do prave odločitve.

"V tem primeru jih vprašamo, kdaj so bili nazadnje veseli in kaj jih je nazadnje razveselilo, ter na podlagi odgovorov pridemo do tega, kaj so takrat počeli."

Če bomo delali to, kar so radi delali naši predniki, bomo srečnejši

"Po nekih teorijah smo pri svojem delu srečni šele takrat, ko smo povezani z deli, ki so jih radi opravljali naši predniki. Če je mama na primer frizerka, oče pa novinar in sledim poklicu očeta, sem lahko zelo uspešna, a nisem tako zelo zadovoljna, ker nisem povezana s poklicem svoje mame. Če pa bi bila urednica neke frizerske revije, bi mogoče bolj povezovala oba poklica in se počutila bolj izpopolnjena. Ni nujno, da je to poklic, lahko je samo delo, ki ga je mama oz. oče rad opravljal."

Mladi naj na informativnem dnevu ne izbirajo poklica, temveč študij oz. šolo za nadaljnjo izobrazbo. | Foto: Matej Leskovšek Mladi naj na informativnem dnevu ne izbirajo poklica, temveč študij oz. šolo za nadaljnjo izobrazbo. Foto: Matej Leskovšek

So starši dobri svetovalci svojim otrokom?

Mladim na poti do izbire nadaljnjega šolanja pogosto svetujejo starši. Ti se nemalokrat ujamejo v past uresničevanja lastnih želja, ki jih gojijo za svoje otroke, in tako zadušijo otrokove želje ali pa od njih celo preveč pričakujejo in izvajajo pritisk na njih.

"Starši moramo utišati svoje želje ter znati prisluhniti svojim otrokom in zaupati njihovim talentom, šele tako bodo lahko izbrali delo, ki jih bo osrečevalo."

Veliko bolje se je zato po nasvet in pomoč obrniti k šolskemu svetovalcu kot staršem.

Učenci in dijaki ne izbirajo poklica, temveč le izobrazbo

Čebuljeva pravi, da mladi, ki se odločajo za študij oz. srednjo šolo, ne izbirajo poklica, temveč le izobrazbo. S samo izobrazbo namreč še ne pridobimo poklica, temveč le naziv. Poklic dobimo šele, ko začnemo delati.

"Poklic je vezan na to, kar delamo. Za poklic se moramo dodatno izobraževati in se učiti vse življenje ter se prilagajati okolju in tehnologiji, ki spreminjata naš poklic."

Dejstvo je, da se danes poklici izjemno hitro spreminjajo, tako da nihče točno ne ve, kaj bodo poklici prihodnosti.

Ne spreglejte