Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2016,
15.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

6

Natisni članek

Moja služba zaposlitev trg dela odpoved delovnega razmerja

Torek, 6. 9. 2016, 15.32

6 let, 7 mesecev

Kaj morate narediti, preden daste v službi odpoved

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

6

odpoved | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Se vam zdi, da vas bi morali za delo, ki ga opravljate, bolje plačati? Imate občutek, da stopicate na mestu, vaša kariera pa se ne razvija v pravo smer? Se ponoči zbujate, ker vas je strah naslednjega delovnega dne? Se v službi počutite utesnjeno? 

Če ste vsaj na eno od teh vprašanj odgovorili pritrdilno, potem je morda čas, da začnete razmišljati o menjavi službe. A odpovedi v službi nikar ne dajajte na vrat na nos. Preden se boste odločili za ta korak in svojemu nadrejenemu povedali, da greste novim izzivom naproti, je modro vse skupaj dobro premisliti in upoštevati spodnje nasvete.

1. Pretehtajte prednosti in slabosti

Vsaka zgodba ima dobre in slabe strani. Tudi v vaši službi je gotovo kar nekaj stvari, ki vas osrečujejo in so pozitivne, kot tudi kar nekaj takšnih, zaradi katerih pomislite, da bi bili srečnejši v drugi službi. Sestavite seznam dobrih (redni mesečni prihodek, prijateljevanje s sodelavci …) in slabih plati (nemogoče zahteve nadrejenih, nadurno delo …), predlagajo pri Forbsu. Na katero stran se je nagnila tehtnica?

Če ste na delovnem mestu nesrečni in se to že kaže pri vašem zdravju, potem nikar ne odlašajte in poiščite delo, ki vas ne bo oviralo in zaradi katerega boste srečnejši in ne nazadnje v boljši zdravstveni kondiciji.  | Foto: Thinkstock Če ste na delovnem mestu nesrečni in se to že kaže pri vašem zdravju, potem nikar ne odlašajte in poiščite delo, ki vas ne bo oviralo in zaradi katerega boste srečnejši in ne nazadnje v boljši zdravstveni kondiciji. Foto: Thinkstock

2. Preverite, ali lahko še kaj izboljšate

Če imate s sodelavci slabe odnose, jih poskusite izboljšati. Če se vam zdi, da nadrejeni od vas zahteva preveč, se pogovorite z njim in mu pojasnite, zakaj nečesa ne zmorete. Če menite, da za svoje delo niste dovolj plačani, prosite za povišico. V podjetju, kjer jim je mar za svoje zaposlene, bodo storili vse, da ustrežejo vašim željam, če so te seveda realne. 

3. Prepričajte se, da imate dovolj prihrankov

Če nimate dobro razvejanega omrežja prijateljev, ki vam lahko v vsakem trenutku priskrbijo delo, ali niste programer, je lahko iskanje nove službe dolgotrajno in mučno. Preden boste dali odpoved, je zato dobro, da ste finančno preskrbljeni za nekaj mesecev, piše Business Insider. Pri zabavah in oblačilih boste sicer lahko nekoliko zategnili pas, kljub temu pa bo treba vsak mesec plačati položnice in najemnino. Bodite pripravljeni, da lahko vsaj nekaj mesecev preživite brez nove službe. 

Preden boste dali odpoved, je  dobro, da ste finančno preskrbljeni za nekaj mesecev.  | Foto: Thinkstock Preden boste dali odpoved, je dobro, da ste finančno preskrbljeni za nekaj mesecev. Foto: Thinkstock 4. Pozanimajte se, kakšno je stanje na trgu

Preden boste prekinili staro delovno razmerje in se podali v lov na službo, se pozanimajte, kakšne so razmere na trgu delovne sile in kakšne kadre iščejo delodajalci. V Sloveniji je bilo konec avgusta nekaj manj kot 98 tisoč brezposelnih oseb, zato je konkurenca na trgu velika. Nekaj več težav z iskanjem zaposlitve bodo verjetno imeli družboslovno izobraženi ljudje. 

5. Je vaše zdravstveno stanje dobro?

Zaradi stresa na delovnem mestu lahko resno zbolite. Ena od zadnjih raziskav je pokazala, da se lahko zaradi neusklajenosti med potrebami delavca in zahtevami na delovnem mestu pojavi izgorelost. Če ste na delovnem mestu nesrečni in se to že kaže pri vašem zdravju, potem nikar ne odlašajte in poiščite delo, ki vas ne bo oviralo in zaradi katerega boste srečnejši in ne nazadnje v boljši kondiciji. 

6. Imate v službi še dovolj izzivov?

Če menite, da v svoji trenutni službi ne rastete in ne vidite več izzivov, potem je čas, da poiščete drugo zaposlitev ali pa se z nadrejenim pogovorite o novih delovnih nalogah. Verjetno ne želite, da bi vse do upokojitve počeli nekaj, kar vas dolgočasi? 

"Je treba delat, z lufta padlo nič ne bo"

Preden boste dali odpoved, dobro premislite, ali je to res najboljša izbira v danem trenutku. Saj veste, kaj pravi Adi Smolar v svoji pesmi: "Je treba delat, z lufta padlo nič ne bo."

Ne spreglejte