Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2017,
14.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

informativni dan šola

Četrtek, 9. 2. 2017, 14.48

6 let, 6 mesecev

Kaj mladim glede odločitve o šolanju svetujejo znani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pavle Ravnohrib | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Ta konec tedna bodo zaznamovali informativni dnevi na srednjih šolah in fakultetah, zato smo nekatere znane povprašali po napotkih za bodoče dijake in študente.

Pavle Ravnohrib, filmski in gledališki igralec

Pavle Ravnohrib mladim v današnjih časih prav nič ne zavida. Tudi sam je imel veliko težav pri odločanju glede svoje poklicne poti, saj ga je zanimalo skoraj vse. Najbolj ga je veselilo delo, na kakršenkoli način povezano z naravo. Če bi lahko še enkrat izbiral, bi zagotovo postal gozdar ali mizar. Pravi, da je danes težava predvsem poplava poklicev, ki večinoma pomenijo nezaposljivost. Meni sicer, da moraš v življenju početi tisto, kar te veseli, a ker je življenje neizprosno, morajo biti mladi pozorni tudi na to, kaj trg danes sploh še išče.

Borut Pahor, predsednik države

Borut Pahor na vprašanje o prihodnosti mladih odgovarja, da so zrela in ambiciozna generacija, ki razume, da je znanje vrednota sama po sebi, a da se morajo za uspeh razvijati tudi kot osebnosti. “Ko mlad človek radovedno gleda v svojo poklicno prihodnost, se zaveda, da jo mora postaviti v kontekst razvoja svoje lastne osebnosti," pravi predsednik republike.

Špela Grošelj, pevka in voditeljica

Špeli Grošelj se osnovnošolci zdijo premladi za dolgoročne odločitve, ker jih v teh letih zelo veliko sploh ne ve, kaj bi radi počeli, ko bodo odrasli. Kljub temu ima zanje nasvet, da naj sledijo svojim željam, občutku in zanimanjem. "Jaz sem se poslušala in se je dobro izteklo." Dijakom predlaga, da gredo na fakulteto, tja, kamor jih vleče srce. Naj imajo v mislih, da se lahko študira zelo dolgo in da je zato zelo pomembno, da delo rad opravljaš.

Špeli Grošelj se osnovnošolci zdijo premladi za dolgoročne odločitve. | Foto: Mediaspeed Špeli Grošelj se osnovnošolci zdijo premladi za dolgoročne odločitve. Foto: Mediaspeed

Miran Hladnik, literarni zgodovinar

Miran Hladnik šolarjem in dijakom svetuje, naj se ne obremenjujejo preveč s samo izbiro poklicne poti, saj vsaka izbira postane tista prava takoj, ko se ji dovolj zavzeto posvetimo. Pri nobeni izbiri namreč na začetku ne moremo vedeti, kaj vse nam ponuja. Dodaja, da naj mladi pomislijo tudi na to, kaj lahko oni ponudijo izbrani šoli, ne samo na to, kaj lahko izbrana šola ponudi njim.

Manca Špik, pevka

Manca Špik bodočim dijakom in študentom privošči, da bi se v življenju preživljali s tistim, kar ljubijo. "Sama sem zelo hvaležna, da je moj hobi tudi moj poklic. Zavedam se, da je to velik privilegij, zato se vsak dan maksimalno trudim, da bi tako tudi ostalo!"

Marjan Batagelj, direktor podjetja Batagel & Co.

Marjan Batagelj osnovnošolcem in srednješolcem na srce polaga naslednje: "Če vedo, kaj hočejo, naj se izobražujejo v tej smeri. Večina tako ali tako ne ve, kaj si sploh želi, a to ni nič groznega. To ne pomeni, da je z njimi nekaj narobe. Skozi izobraževalni proces naj zato pridobivajo znanje, delovne navade in način razmišljanja."

Kaj bodo delali v življenju, pa je odvisno od njihovega navdiha in iznajdljivosti, dodaja. "Velika verjetnost je, da bodo delali nekaj drugega od tistega, za kar se bodo izobraževali. Brez pridobljene izobrazbe bo vsekakor težje uspeti. Naj se ne zanašajo na izjeme in vedo, da bo bistveno lažje dobiti delo s tehnično, naravoslovno izobrazbo kot družboslovno. Družboslovcev je v Sloveniji že toliko, da jih je dovolj za prihodnjih dvajset let."

Anton Peršak, minister za kulturo

Anton Peršak mladim, ki bodo te dni raziskovali, kje nadaljevati šolanje, svetuje, naj razmislijo, kaj bi v življenju radi počeli, predvsem pa o tem, katera šola jih bo naučila misliti in spodbujati njihovo ustvarjalnost.

Ne spreglejte